Bassella

Guia de Municipis
Bassella és el municipi situat més al sud de l'Alt Urgell, i va ser un dels més afectats per la construcció del pantà de Rialb. Avui, però, aquesta infraestructura té el seu interès turístic, gràcies a la zona de la platja fluvial d'Ogern. En general, es tracta d'un municipi amb un gran interès cultural i arquitectònic, amb restes d'antics castells medievals i diferents vestigis del romànic català. Es tracta d'una zona amb diversos accidents geogràfics i amb rutes i senders fantàstics per conèixer-ne el paisatge tot practicant el senderisme o la BTT.

Imprescindibles

Un dels punts més interessants és el molí d'Ogern, una construcció d'origen medieval que, actualment, convenientment restaurat i rehabilitat, és una casa de turisme rural. Al costat, hi trobem la petita central hidroelèctrica, que va abastir la població des de principis del segle XX. També hi destaquen diferents esglésies romàniques, com la de Sant Serni de la Salsa, situada al nord d'Ogern i restaurada, i les de Sant Martí de la Clua i Santa Fe de Guardiola.


Suggeriments

Si es vol una mica d'aventura i emocions fortes, existeixen equipaments especialment pensats i dissenyats per a la conducció 4x4, amb un circuït convenientment preparat per a aquesta finalitat. Altres elements patrimonials són el pont medieval d'Ogern i les ruïnes del castell d'Aguilar.
 • Comarca: Alt Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Aguilar, Altès, Bassella, Castellnou de Bassella, Ogern, Mirambell, Clua, la, Guardiola
 • Extensió: 70
 • Habitants: 231
 • Web: http://bassella.ddl.net

Situació geogràfica

Situat a l'extrem més meridional de l'Alt Urgell, el municipi de Bassella es troba a la riba del pantà de Rialb, entre la Noguera i el Solsonès. El terme abraça el territori comprès, de nord a sud, entre la serra d'Oliana i la del Pubill i, d'est a oest, entre el tossal de la Llena i les muntanyes de la Clua. Dins del municipi, el Segre rep les aigües de la ribera Salada i les del riu de Madrona.

Clima

A Bassella el clima es mou entre el mediterrani i el continental. En general, es considera un clima càlid i temperat, amb una pluviometria força abundant.

Activitats econòmiques

La base econòmica és l'agricultura i la ramaderia. La major part de les terres de conreu són de regadiu, on és important la producció de patates. Al secà es cultiva ordi, blat i civada. Hi ha algunes explotacions de bestiar vacú, oví i porcí.

Història

En època medieval, el bisbe d'Urgell era senyor de la Clua i Castellnou, mentre que Altés i Serinyana pertanyien als senyors de Josa.

Què veure-hi

Pel que fa als indrets d'interès històric i arquitectònic, hi trobem diferents ruïnes d'antics castells medievals, com el castell d'Aguilar, el d'Altés o el de la Clua, així com el conjunt medieval d'Ansamora, a Castellnou de Bassella, o el molí d'Ogern. En aquesta última població, també hi destaquen les Torres Antigues, avui rehabilitades i utilitzades com a habitatges particulars.

També hi ha diverses esglésies i ermites romàniques, entre les quals destaquen la de Sant Serni de Salsa, la de Sant Martí de la Clua i Santa Fe de Guardiola.

Finalment, cal esmentar el Museu de la Moto, a Bassella, on es poden descobrir els orígens del motociclisme a través dels models exhibits. Alcyon, Norton, BSA, Motosacoche, Indian o Bultaco són algunes de les marques de motocicletes més reconegudes del món i que aquí es poden contemplar.

Què fer-hi

A més de gaudir de l'entorn amb les caminades i rutes que ofereix el paisatge, si estem en època de calor, val la pena anar a la platja fluvial d'Ogern, on s'ha creat una infraestructura lúdica on refrescar-se amb totes les comoditats.

Voltants

Un dels punts més interessants per visitar a prop de Bassella és tota l'àrea de la serra d'Aubenç i Roc de Cogul. Es tracta d'un espai natural protegit que presenta un relleu espectacular i abrupte i on es troben espècies vegetals de gran interès, així com diverses aus rapinyaires. Precisament, al peu de la serra hi ha el poble d'Oliana, un indret que conserva un encantador aire rústic, amb un centre històric que val la pena visitar i que és conegut i concorregut pels amants de l'escalada. Aprofitant la pedra calcària i els grans desnivells verticals de l'Aubenç, és un lloc perfecte per practicar aquest esport.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bassella
 • Bassella

 • Pirineus

 • Bassella
 • Bassella

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya