Alàs i Cerc

Guia de Municipis
Alàs i Cercs és un municipi pirinenc situat entre el riu Segre i la serra del Cadí, un indret amb fabulosos paisatges i amb múltiples rutes, caminades i excursions per fer a peu, en BTT i, fins i tot, a cavall. Hi pertanyen diferents petits nuclis de població, com la Bastida d'Hortons, Cerc, Alàs, Torres d'Alàs, Banat, Artedó, Vilanova de Banat, el Ges i Lletó, i les seves terres estan espurnejades de masos que ens transporten a un temps on la vida rural era la protagonista, així com diverses ermites i esglésies per visitar.

Imprescindibles

Els monuments romànics més interessants del municipi són l'església de la Mare de Déu de les Peces, situada dalt d'un turó que domina el poble d'Alàs, i la de Sant Just i Sant Pastor, a Cerc. També destaca l'esglesiola de Sant Romà de Banat, de propietat particular. Per altra banda, també hi trobem una característica edificació d'estil modernista: la capella de Sant Antoni, situada a prop de Cerc.

Suggeriments

Un bon moment per visitar el municipi és durant la segona setmana d'agost, coincidint amb el Festival de Música Antiga del Pirineu, que se celebra a l'església de Vilanova de Banat. A més de gaudir d'un poble encantador, amb espectaculars vistes de la serra del Cadí al fons, i de poder conèixer el llegat musical d'aquestes valls, també s'organitza una caminada popular nocturna per gaudir de la nit amb més estels fugaços al firmament, les anomenades llàgrimes de Sant Llorenç.
 • Comarca: Alt Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Alàs, Alàs i Cerc, Artedó, Ges, el, Bastida d'Hortons, la, Lletó, Torres d'Alàs, Vilanova de Banat, Sagàs
 • Extensió: 57
 • Habitants: 348
 • Web: http://alascerc.ddl.net

Situació geogràfica

El municipi es troba situat a llevant del pla de la Seu, de manera que combina una part de l'extensió amb un relleu relativament suau, amb una altra zona més accidentada i amb forts pendents, que s'accentuen a mesura que s'apropa a la serra del Cadí. Limita al nord amb Estamariu; a l'est, amb Arsèguel i Cava; al sud, amb la Vansa i Fórnols; a l'oest, amb el Pla de Sant Tirs i, al nord-oest, amb la Seu d'Urgell.

Clima

Climatologia que combina el clima mediterrani de muntanya i el clima alpí. Els hiverns són freds i, generalment, amb índex de pluviometria important.La pluja és encara més accentuada a la primavera i la tardor. Per altra banda, els estius són calorosos durant el dia, però relativament frescos a la nit.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi es basa en l'agricultura.

Història

Existeixen dubtes sobre si el topònim Alàs prové d'una forma bascoide preromana o que, en canvi, derivi d'un nom gentilici cèltic, Alacius. En tot cas, ja és documentat en una carta de consagració de la catedral d'Urgell, on apareix en la forma Alasso. Una altra citació antiga és la del 878, any que s'efectuà una permuta de terres subtus villa Elasso. Les altres mencions d'Alàs documentades al segle X en parlen sempre com a vila (villa Elasso).

Què veure-hi

Dins del municipi hi ha un bon nombre d'ermites i petites esglésies per veure i visitar, algunes de les quals formen part dels masos que sovintegen en aquestes terres. Algunes de les més destacades són l'església de Santa Cecília de Vilanova de Banat, que s'alça amb la serra del Cadí al fons, així com la de Santa Coloma de la Bastida. També són d'especial interès l'església modernista de Sant Antoni del Tossal o, entre les petites construccions romàniques, l'ermita romànica de la Mare de Déu de les Peces. A més de l'interès que sempre desperten les construccions religioses, també val la pena conèixer els diferents nuclis de població que conformen el municipi. Tots ofereixen racons per descobrir i vistes pintoresques que cal gaudir amb tranquil·litat.

Què fer-hi

El municipi, situat al cor dels Pirineus, ofereix una gran quantitat de rutes i camins per practicar el senderisme i l'excursionisme, així com la BTT o les sortides a cavall. A més a més, bona part de la zona més orientada al sud comprèn part del Parc Natural del Cadí-Moixeró, una àrea de particular bellesa tant per practicar-hi el muntanyisme com per a les observacions ornitològiques. Sens dubte, descobrir d'una forma o altra els contraforts i la mateixa serra del Cadí és una de les principals activitats a fer.

Voltants

Els voltants d'Alàs i Cerc ofereixen grans atractius turístics, molts dels quals relacionats amb les activitats de muntanya a l'aire lliure. Rutes, senders i multitud d'excursions ens permetran conèixer les valls i cims de la zona, tots de gran bellesa paisatgística. També queden ben a prop àrees del riu Segre on es fan activitats aquàtiques com el piragüisme o el ràfting i també s'hi practica la pesca. Per altra banda, menció a part mereix la Seu d'Urgell, una capital de comarca que conserva un gran llegat històric i cultural, amb indrets emblemàtics com el casc antic, la catedral, l'única completament d'estil romànic de Catalunya, el Museu Diocesà i el Palau Episcopal o la Biblioteca de Sant Agustí, entre d'altres.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alàs i Cerc
 • Alàs i Cerc

 • Pirineus

 • Alàs i Cerc
 • Alàs i Cerc

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya