Sant Martí de Riucorb

Guia de Municipis
Sant Martí de Riucorb és un municipi sorgit de la fusió dels pobles de Sant Martí de Maldà, Rocafort de Vallbona, Llorenç de Rocafort i Vilet. Es tracta d'un espai i d'uns nuclis de població que permeten un autèntic viatge en el temps, ja que mantenen un fantàstic aire rural i antic. Així, s'hi troben diferents vestigis arquitectònics del seu passat, com les restes de castells, creus de terme, cases pairals i esglésies dels segles XIII, XIV i XVIII. A més a més, el municipi s'endinsa dins l'espai natural protegit del Secans de Belianes-Preixana, una zona amb rutes per fer a peu i en bicicleta i també per fer-hi albiraments d'aus estepàries i carronyaires.

Imprescindibles

Els principals punts d'interès del municipi són l'església parroquial de Sant Martí de Maldà, un dels principals exemples del barroc de l'Urgell gràcies a la seva espectacular portalada. A Rocafort de Vallbona cal veure el castell, edificat el segle XIII.


Suggeriments

A Llorenç de Rocafort es troba la particular església de Sant Abdó i Sant Senén i també resulta curiosa la creu de terme, amb els seus 8,20 metres d'alçada. Per altra banda, una bona manera de gaudir d'una vista plena en aquestes terres és tastar els productes gastronòmics més genuïns. Per això, valdrà molt la pena apropar-se fins a la Cooperativa del Camp, a Sant Martí de Maldà. Cal concertar visita i s'hi poden tastar vins amb DO Costers del Segre i oli d'oliva de la DOP Les Garrigues.
 • Comarca: Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Vilet, el, Llorenç de Rocafort, Rocafort de Vallbona, Sant Martí de Maldà, Sant Martí de Riucorb
 • Extensió: 35
 • Habitants: 648
 • Web: http://www.santmartiriucorb.cat

Situació geogràfica

Sant Martí de Maldà comprèn diferents nuclis de població i es troba situat al costat del riu Corb, en una petita serra de poc més de 400 metres d'alçada, però amb una orografia no massa accidentada. Limita al nord amb Preixana, al nord-est amb Verdú, al sud amb Vallbona de les Monges i a l'oest amb Maldà.

Clima

Clima mediterrani continental sec, amb els estius calorosos i els hiverns freds i sovint dominats per la boira.

Activitats econòmiques

La seva economia es basa sobretot en l'agricultura amb el cultiu de cereals, vinya i oliveres.

Història

L'actual municipi es va constituir el 1972, amb la unió dels pobles de Sant Martí de Maldà, Rocafort de Vallbona, Llorenç de Rocafort i Vilet. La població va formar part de la baronia d'Anglesola i després de la de Bellpuig, que pertanyia als ducs de Sessa i Baona. Hi ha vestigis de l'edat mitjana en la necròpolis de Fogonussa, en l'actualitat mig derruïda.

Què veure-hi

Els diferents pobles que conformen el municipi presenten punts d'interès que cal visitar. A Sant Martí de Maldà val molt la pena l'església parroquial, coneguda per ser un dels millors exemples d'estil barroc de l'Urgell i té un magnífic campanar que domina tota la vall del riu Corb.

A Rocafort de Vallbona es troba l'edifici de la casa castell, aixecada el segle XIII. Es tracta d'una edificació molt singular en forma de semicercle i amb una cisterna excavada a la roca. També val la pena visitar-hi l'església parroquial de la Transfiguració, edificada el segle XVIII pels mestres Josep i Bonaventura Palau i d'estil neoclàssic. Al davant, hi ha la creu de terme.

Llorenç de Rocafort mostra un particular temple. És l'església de Sant Abdó i Sant Senén, un singular edifici d'estil gòtic-renaixentista construït entre els segles XIII i XIV que ha patit diferents reformes i que per això presenta diferents estils arquitectònics. A l'entrada de la part vella del poble, es troba la creu de terme, que arriba als 8,20 metres d'alçada. També són interessants les cases pairals de Cal Timoneda i Cal Bergadà, dels segles XIV i XVII.

Què fer-hi

La part del municipi que s'endinsa a l'espai natural protegit dels Secans de Belianes-Preixana ofereix diferents camins i rutes per fer a peu o en bicicleta que ens ajudaran a entendre el paisatge de secà típic de la plana de l'Urgell. En aquesta zona també és possible fer-hi albiraments d'aus estepàries i rapinyaires.

Per altra banda, la riba del riu Corb també ofereix magnífiques passejades i racons més humits per descobrir i gaudir.

Voltants

Tal com passa amb Sant Martí de Riucorb, els pobles propers mantenen una continuïtat històrica amb nombrosos punts d'interès per visitar. A Maldà es troba el castell, que es va començar a construir el segle X i l'església de Santa Maria, aixecada el segle XVIII, així com l'ermita romànica de Sant Pere. A Maldà també resulta molt interessant realitzar el sender de la Baronia de Maldà, una ruta entretinguda que es pot fer a peu o en BTT.

Per altra banda, no podem deixar de visitar Vallbona de les Monges i el monestir cistercenc de Santa Maria de Vallbona, integrat dins la Ruta del Cister.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Martí de Riucorb
 • Sant Martí de Riucorb

 • Terres de Lleida

 • Sant Martí de Riucorb
 • Sant Martí de Riucorb

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya