Cassà de la Selva

Guia de Municipis
Localitzada entre les Gavarres i la plana de la Selva, a prop de Girona i del mar, la fama de Cassà ve principalment de la seva històrica indústria de fabricació de suro. Diverses mostres del seu patrimoni arquitectònic i industrial, com ara diversos edificis modernistes, l'antiga estació del Carrilet tenen a veure amb aquest passat lligat a aquesta activitat econòmica, que aprofitava els boscos de les Gavarres. Cassà és també terra de músics i es pot veure amb la multiplicitat d'actes relacionats amb la música organitzats al llarg de l'any.

Imprescindibles

Cassà és una localitat amb una sòlida tradició musical. Un exemple és la Nit dels Músics, esdeveniment que se celebra des de 1976 per les festes del poble (maig o juny) com un homenatge als intèrprets locals. Més de cinquanta músics de la localitat formen una cobla que únicament toca sardanes de músics vinculats al municipi. A banda, aquest municipi destaca per l'elevat nombre d'edificis de gran interès arquitectònic, molts d'ells modernistes.

Suggeriments

Una possibilitat per conèixer Cassà és fer-ho a través de la ruta del suro, una visita guiada que comença a l'estació de l'antic Carrilet, la línia del tren petit inaugurada el 1892 per impulsar la indústria del suro i que unia les tres viles sureres de Sant Feliu de Guíxols, Llagostera i Cassà amb l'estació de Girona. Per fer la visita cal posar-se en contacte amb l'Ajuntament. Des de Cassà es poden fer nombroses excursions i rutes senderistes per conèixer el massís de les Gavarres.
 • Comarca: Gironès
 • Província: Girona
 • Localitat: Cassà de la Selva, Esclet, Llebrers, Matamala, Sangosta, Verneda, Mosqueroles, Mont-roig, Serres, les, Serinyà
 • Extensió: 45
 • Habitants: 10359
 • Web: http://www.cassa.cat

Situació geogràfica

Cassà de la Selva és una vila del Gironès situada en un entorn natural privilegiat dintre de l'espai protegit del massís de les Gavarres.

Clima

El clima és mediterrani marítim de tendència humida. Els estius no són gaire secs i la pluja durant aquesta estació varia força d'un any a l'altre. Els hiverns acostumen a ser freds i els estius càlids, però sense temperatures exagerades. El vent típic de la zona és la tramuntana.

Activitats econòmiques

La indústria surera va capitalitzar l'economia del poble des de finals del segle XIX fins a començaments del segle XX. Cal destacar els sectors tèxtil i de la confecció, químic, del metall, d'arts gràfiques, de material elèctric, plàstic o per a la construcció. Malgrat tot, la indústria surera, adaptada a la nova economia del segle XXI, continua sent la més important en termes de pes específic en l'economia local.

Història

Al terme de Cassà de la Selva s'han trobat restes que indiquen diferents períodes de poblament d'època paleolítica, neolítica, del bronze, d'època ibèrica (el jaciment més important és del Puig del Castell) i romana. Per resseguir l'evolució del poblament de Cassà i el seu terme hem de partir de l'edat mitjana quan es va començar a bastir el nucli de població a l'entorn de la sagrera d'un primitiu temple romànic situat en el mateix lloc que l'actual església parroquial.

Una de les dates més significatives és la de l'any 1456, quan Joan II va concedir dues fires anuals i un mercat setmanal. La seva puixança es pot veure durant el segle XVI, quan es reforma l'església parroquial i s'aixequen construccions com can Frigola i la Torre Salvana. Un segle més tard, la gran pesta del 1650 va afectar extraordinàriament la població, però ben aviat la introducció d'una nova indústria, la indústria surotapera, es convertiria en el gran revulsiu de la vila. A mitjan segle XIX, la indústria surera es va convertir en el motor de l'expansió demogràfica i econòmic.

Què veure-hi

L'element patrimonial que dona una major personalitat al poble el trobem dins la xarxa urbana sota la forma d'un important conjunt arquitectònic que es va construir entre finals del segle XIX i les primeres dècades del segle XX, coincidint amb l'època daurada de fabricació de suro, i que es caracteritza pels estils neoclàssics, modernistes i eclèctics.

D'aquests edificis centenaris, n'hi ha de diferents tipologies: industrials, com la casa del Gas, notable exemple modernista d'arquitectura industrial; recreatius, com el Centre Recreatiu, la Sala Galà; religiosos, com la capella de les monges i la rectoria; de serveis, com la Cooperativa.

Amb tot, la tipologia més representada és la del casal familiar: Can Trinxeria a la plaça de la Coma. Aquest casal va allotjar els descendents de la família Trinxeria-Guïtó-Llach, un dels membres de la qual, en Marçal de Trinxeria, va tenir una gran rellevància en la promoció i difusió del món del suro. La façana presenta una decoració on abunden elements figuratius i escenes naturalistes d'influència barroca. Can Nadal, seu de l'actual Ajuntament, és una construcció eclèctica amb moltes influències modernistes. Altres edificis representatius són Can Figueres, Can Serra o Can Jubert.

Dins del nucli urbà hem de destacar elements encara més antics que els esmentats anteriorment. Aquests són, sens dubte, la impressionant església gòtica de Sant Martí, del segle XVI; Can Frigola, el conjunt medieval més important que conserva el poble i està format per una casa i una torre de defensa annexa que s'havia utilitzat com a presó. De la façana de Can Frigola cal destacar la gran porta d'entrada dovellada, els finestrals gòtics, transformats en balconeres el segle XVIII, una garita de planta circular construïda amb totxo i la Torre Salvana.

El ferrocarril de via estreta de Sant Feliu de Guíxols -el Carrilet- es va construir principalment per afavorir la pujant indústria surera que a Cassà de la Selva va tenir una incidència especial. Avui se'n conserva l'estació.

L'any 2011 diferents espais de les Gavarres es varen declarar bé cultural d'interès nacional en la categoria de zona d'interès etnològic. D'altra banda, a Cassà de la Selva hi ha diferents elements singulars hidràulics: un sistema de rec basat en una presa d'aigua de la riera, cinc aqüeductes, un dipòsit i uns pous amb les seves canalitzacions.

Què fer-hi

Cassà és un municipi amb una intensa vida cultural: a banda de la Nits dels Músics, disposa de diversos equipaments culturals, premis literaris, mostra de curtmetratges, un espai d'escultura al descobert (Par Art), la Fira del Tap, la Festa Major, jornades gastronòmiques, etcètera.

El terme està inclòs dins la ruta del Carrilet, que unia Girona amb Sant Feliu de Guíxols. El camí passa per l'antiga via de tren, convertida ara en un carril bici.

Els boscos d'alzines sureres, roures i pins del massís de les Gavarres conformen un marc idoni per a la pràctica del senderisme i el tresc.

Voltants

Cassà es troba a catorze quilòmetres de Girona i a vint quilòmetres de municipis de la Costa Brava com Platja d'Aro. En direcció sud podeu visitar el municipi de Llagostera, que conserva un casc antic, pel qual val la pena perdre's, i una imponent església que es va començar a construir al segle XI. També es troba a prop Caldes de Malavella, amb les aigües termals com a principal riquesa.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cassà de la Selva
 • Cassà de la Selva

 • Costa Brava

 • Cassà de la Selva
 • Cassà de la Selva

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya