Omells de na Gaia, els

Guia de Municipis
Els Omells de na Gaia és un petit municipi de l'Urgell situat al capdamunt d'un turó de la serra del Tallat. Es tracta d'una zona amb un paisatge ric, fantàstic per fer-hi passejades i excursions en bicicleta, i dominat pels boscos de pins i el conreu d'ametllers, oliveres, vinya i cereals. El nucli de població, ple de racons i carrerons magnífics, conserva l'ambient rústic gràcies a la presència de diverses cases de pedra medievals i del segle XVIII. Té diferents punts de particular interès, com l'església de Santa Maria, del segle XVIII, la quadra del Mas Déu, les diferents fonts repartides pel poble i alguns búnquers de la Guerra Civil molt ben conservats.

Imprescindibles

Resulta imprescindible passejar pel poble i descobrir els carrerons i cases de pedra medievals, així com visitar l'església de Santa Maria. També val la pena veure les esteles discoïdals medievals trobades a l'antic cementiri i anar fins la font dels Omells de na Gaia, on brolla prou aigua per abastir tot el poble.

Suggeriments

Es pot aprofitar per visitar el poble a principis de primavera o finals d'hivern, quan la floració dels ametllers vesteix el seu paisatge d'una gran bellesa. També és possible apropar-se fins al celler Monestir del Tallat, que elabora vins joves i de criança amb DO Costers del Segre.
 • Comarca: Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Omells de na Gaia, els
 • Extensió: 13
 • Habitants: 135
 • Web: http://www.omellsdenagaia.cat

Situació geogràfica

Els Omells de na Gaia es troba situat en un punt elevat de la serra del Tallat, a una alçada de 560 metres, a l'extrem sud central de la comarca de l'Urgell. Amb tot, la seva orografia no és extremament accidentada, de manera que és un bon lloc per practicar el cicloturisme. Llinda amb Vallbona de les Monges, Maldà i Senan.

Clima

Clima mediterrani continental sec, amb els estius calorosos i els hiverns freds i, sovint, dominats per la boira.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica principal és l'agricultura, on destaca la producció de fruits secs, oli i vi, així com la ramaderia.

Història

Se suposa que el nom del poble prové de la composició de les paraules om i Gaia de Cervera, esposa del senyor d'aquestes terres en època medieval i a qui va dedicar el nom del castell a partir del qual es va configurar la població.

Què veure-hi

Els principals punts per visitar els Omells de na Gaia són el nucli del poble, on es poden descobrir diferents cases medievals i del segle XVIII, i l'església parroquial de Santa Maria, aixecada el segle XVIII i que conté figures policromades dels segles XVII i XVIII. Destaquen també diverses esteles funeràries discoïdals dels segles XII i XIII que es van trobar a l'antic cementiri.

Així mateix, val la pena aturar-se per gaudir de les diferents fonts del poble. També són singulars alguns búnquers de la Guerra Civil excavats a la pedra. Es troben en molt bon estat de conservació i recorden que el poble, durant la guerra, va acollir un camp de concentració republicà.

Què fer-hi

L'entorn natural dels Omells de na Gaia ofereix la possibilitat de gaudir-lo tot passejant o anant en bicicleta, i hi trobarem racons magnífics. Amb tot, és particularment interessant recórrer la pista forestal entre el poble i Vallbona de les Monges, on es troba la quadra del Mas Déu. Es tracta d'una granja agrícola d'estil gòtic datada dels segles XIII i XIV.

Recorrent els diferents camps i conreus del municipi també es poden veure diverses cabanes amb volta de canó, tot sovint enclavades en els marges que sovintegen els desnivells. Són construccions del segle XX d'arquitectura popular que servien per protegir el bestiar.

Voltants

Si s'està de visita als Omells de na Gaia és molt recomanable apropar-se fins al poble veí de Vallbona de les Monges, on es troba l'important monestir cistercenc femení de Santa Maria de Vallbona, fundat el segle XII i avui integrat dins la Ruta del Cister. També val la pena arribar-se fins a Maldà, on es pot contemplar el castell, aixecat el segle X i icona del poble, així com l'església romànica de Sant Pere.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Omells de na Gaia, els
 • Omells de na Gaia, els

 • Terres de Lleida

 • Omells de na Gaia, els
 • Omells de na Gaia, els

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya