Catllar, el

Guia de Municipis
Ubicat a la vall del riu Gaià, el Catllar és la destinació ideal per descobrir la història de la zona a través del seu important patrimoni. Destaca el castell del Catllar, que convida el visitant a fer un viatge a l'edat mitjana, i el nucli antic d'un poble orgullós del seu passat. No es pot oblidar un entorn natural immillorable per als amants del senderisme o la BTT. Al Catllar trobaran un bon grapat de rutes i camins per poder passar el dia en contacte amb la natura sense allunyar-se gaire dels indrets més turístics de la Costa Daurada.

Imprescindibles

El castell i el Centre d'Interpretació dels Castells del Baix Gaià són de visita obligada. No només per l'interior de la fortalesa, sinó també pels elements que es poden trobar al seu entorn, com el pou de glaç o les restes d'un poblat preibèric.

També cal realitzar alguna ruta a peu o en bicicleta pels nombrosos camins que es poden trobar al terme i anar, per exemple, fins al pantà del Catllar, un indret ideal per passar una estona en família en plena natura.

Qui visiti el Catllar a finals d'agost, no se'n pot perdre la Festa Major i, sobretot, la diada castellera, a la qual assisteixen algunes de les colles més importants.Suggeriments

A més del castell, cal també fer un tomb per un nucli antic ric en patrimoni, amb edificis com l'església de Sant Joan Baptista, i arribar fins a l'Agulla, una curiosa construcció relacionada amb l'abastament d'aigua que s'ha convertit en un símbol del poble.

També es pot pujar fins a l'ermita de Sant Ramon i apreciar la panoràmica de la localitat.

A la primavera, és una bona opció visitar la Fira Medieval, molt popular a la zona i que és una de les altres festes destacades del poble.

 • Comarca: Tarragonès
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Bonaigua, Bonaire, Coll de Tapioles, Mas de Blanc, el, Mas de Cargol, el, Mas de Gerembí, el, Mas de Panxer, el, Mèdol, el, Cocons, els, Manous, els, Cativera, la, Esplai Tarragoní, l', Pinalbert, Sant Roc, Catllar, el
 • Extensió: 26
 • Habitants: 4344
 • Web: https://www.elcatllar.cat/

Situació geogràfica

La vila del Catllar es troba sobre un turó a la riba dreta del riu Gaià, a poca distància de l'embassament del Gaià. Està format per un nucli urbà principal i diverses urbanitzacions disperses.

Clima

Els estius solen ser calorosos i secs, però sense arribar a temperatures extremes. Els hiverns són més suaus, mentre que a la tardor i la primavera acostumen a haver-hi més pluges.

Activitats econòmiques

L'agricultura ha estat l'activitat tradicional amb el cultiu de la vinya, l'olivera i els fruits secs. Però en les últimes dècades ha anat en retrocés i ara hi predomina el sector serveis.

Història

El terme del Catllar va formar part de les possessions de la família Montoliu des del 1066 i fins al 1344. Els drets de la vila van ser venuts a Pere de Requesens, però no van trigar a passar a mans de Bernat d'Olzinelles, tresorer de Pere el Cerimoniós. Posteriorment, els drets van passar als Queralt, que els van mantenir fins al final de les senyories.

El Catllar va ser un punt estratègic durant la guerra de la Generalitat contra Joan II. En el marc d'aquest conflicte, la vila va ser assetjada pel comte de Prades l'any 1564 i, tot i que el lloc va claudicar davant l'atac, el seu defensor, el navarrès Menaut de Beaumont va acabar entregant la vila en saber que Vilafranca del Penedès havia caigut.

Durant la Guerra dels Segadors, el 1641, el Catllar va ser escenari d'una important batalla on les forces filipistes del conestable de Nàpols van quedar mal parades. En aquesta acció bèl·lica va participar com a soldat l'escriptor Pedro Calderón de la Barca.

Què veure-hi

Del gran nombre de punts d'interès que podem trobar al Catllar, sense dubte el més important és el castell, on també es troba el Centre d'Interpretació dels Castells del Baix Gaià. La fortificació es va edificar damunt les restes d'un poblat ibèric de l'edat del ferro (segle VII-V aC) en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. Sembla que es va construir cap al segle XI, tot i que les restes conservades són d'ampliacions posteriors, entre el XII i el XVI. El castell va ser adquirit per l'Ajuntament el 2002 i poc després van començar les excavacions. A més de l'interior de la fortificació, en aquella mateixa zona també cal destacar un pou de glaç construït al segle XVII, el fossat i les restes del poblat preibèric.

L'altre gran atractiu patrimonial del Catllar és l'església de Sant Joan Baptista, que barreja elements dels estils barroc i neoclàssic. Va ser construïda a finals del segle XVIII sobre l'antic temple romànic. Hi destaca la façana, de línies clàssiques, i el campanar, dividit en tres cossos. El temple parroquial és l'edifici més notable d'un nucli antic on hi ha diverses cases particulars de prou interès, algunes del segle XVI, i sobretot del XVIII i XIX, durant els quals la vila va experimentar un fort creixement demogràfic. També cal mencionar Cal Boronat, una casa d'estil modernista.

Fora del poble, però molt a prop del nucli urbà, trobem un altre dels símbols del Catllar: l'Agulla. Es tracta d'una construcció de pedra, estreta i allargada. És un element d'enginyeria hidràulica que està relacionat amb l'antic abastiment d'aigua a la vila.

També cal destacar l'antiga fàbrica de paper, formada per dos edificis d'entre finals del XVIII i mitjans del XIX. Es tracta d'un gran exponent de l'arquitectura industrial de l'època que va estar en funcionament fins a l'any 1975. Dins del terme del Catllar també s'han de mencionar altres edificis d'interès, com el molí d'en Fortuny o l'ermita de Sant Ramon, des de la qual es tenen unes bones vistes del poble.

Què fer-hi

El castell del Catllar i Centre d'Interpretació dels Castells del Baix Gaià obre portes els caps de setmana i de forma diària els estius per poder fer visites guiades. Tota una experiència que permet als visitants conèixer el passat d'aquesta vila i descobrir com era la vida en un castell medieval.

Dins del terme del Catllar hi ha diverses rutes a peu o en bicicleta. D'una banda, existeix la ronda verda pel Baix Gaià, que uneix els pobles d'aquesta subcomarca. De l'altra, hi ha un conjunt de rutes circulars amb inici i final al Catllar que estan ben senyalitzades i que permeten descobrir l'entorn paisatgístic del municipi. Destaquen, per exemple, la que va fins al pantà del Catllar, seguint el curs del riu Gaià, o la que arriba fins a Sant Simplici, cap al sud.

Al Catllar també cal gaudir de la seva Festa Major, que se celebra a finals del mes d'agost. A més dels actes més típics vinculats a la cultura popular, com cercaviles o correfocs, cal destacar la celebració d'una de les diades castelleres més importants del calendari i a la qual acudeixen colles del màxim nivell.

Voltants

Tarragona i el seu patrimoni romà; les platges de la Costa Daurada amb Torredembarra i Altafulla com localitats costaneres més properes.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Catllar, el
 • Catllar, el

 • Costa Daurada

 • Catllar, el
 • Catllar, el

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya