Bescanó

Guia de Municipis
Bescanó formà part de l'àrea urbana de la ciutat de Girona. Aquesta circumstància podria fer que la seva visita passés més desapercebuda que d'altres indrets. Però la realitat és que val la pena i molt aturar-se a aquesta població de prop de 4.000 habitants amb una notable vitalitat econòmica, cultural i comercial. La vila disposa d'un entorn natural privilegiat que es pot conèixer a través de nombroses rutes de senderisme i en bicicleta pels voltants i una bona oferta d'allotjaments rurals.

Imprescindibles

Bescanó es troba en un entorn natural i paisatgístic privilegiat que es pot descobrir a través de diverses rutes a peu o en bicicleta. La via verda de l'antic traçat del tren Olot-Girona actualment és un circuit de cicloturisme i senderisme, molt senzill i apte per a tota la família. Un altre activitat molt recomanable es acostar-se al riu Ter i gaudir de la tranquil·litat i la bellesa del seu entorn.


Suggeriments

El Teatre de Bescanó és un dels principals equipaments culturals del Gironès i ofereix una programació estable, variada i de qualitat per la qual cosa es pot aprofitar una visita al municipi durant el cap de setmana per assistir a alguna de les seves representacions. També té interès visitar una de les centrals elèctriques que va ser construïda a principis del segle XX i que té unes curioses decoracions amb aires gaudinians al seu costat.
 • Comarca: Gironès
 • Província: Girona
 • Localitat: Bescanó, Estanyol, Montfullà, Vilanna
 • Extensió: 36
 • Habitants: 4941
 • Web: http://www.bescano.cat/

Situació geogràfica

El municipi de Bescanó es troba a la riba dreta del riu Ter, a l'oest de la comarca del Gironès. Ocupa 36 quilòmetres quadrats dels contraforts orientals de les Guilleries.

Clima

El clima és mediterrani marítim, de tendència humida. Els estius no són gaire secs. La pluja varia força d'un any a l'altre. Els hiverns acostumen a ser freds i els estiu, càlids però sense temperatures exagerades. El vent típic de la zona és la tramuntana.

Activitats econòmiques

Tradicionalment Bescanó ha estat un poble agrícola. Hi predomina l'agricultura de secà, per bé que també és important la producció d'hortalisses a la franja hortícola estesa vora el riu. El pes de la ramaderia és considerable, sobretot la producció de bestiar porcí, aviram i boví. Si bé l'agricultura ha mantingut un pes constant, la indústria ha esdevingut l'activitat fonamental. L'empresa més important del municipi és la Societat Anònima Gròber, fàbrica tèxtil, emplaçada a Bescanó des de l'any 1895.

Història

El primer esment documentat de Bescanó és del 1058, data en què la comtessa Ermessenda restituí l'església al bisbe Berenguer de Girona, i els nuclis de Montfullà i Estanyol apareixen esmentats en pergamins de l'any 882. Els successos històrics enregistrats al municipi van força lligats als de la ciutat de Girona. Les parròquies medievals s'estructuren durant l'alta edat mitjana sobre quatre vil·les romanes: Vilanna, Montfullà, Estanyol i Bescanó. Tot just a finals del segle XIX Bescanó comença a sortir de l'Antic Règim: el 1880 es construeix la carretera nacional i el 1893, el tren Girona-Olot.

Al anys seixanta, es desenvolupen indústries càrniques, comerços, tallers que atrauen la immigració de la rodalia. Dels vuitanta ençà, s'aprofita l'impuls econòmic de l'entorn metropolità de Girona, que es tradueix en un creixement urbanístic i poblacional.

Què veure-hi

A Bescanó destaquen l'església parroquial de Sant Llorenç (segle XI), la capella de Sant Sebastià (segle XVII) o la capella de Santa Margarida (segle XIV). Al costat de la capella de Sant Sebastià brolla la font de Sant Sebastià, que duu una inscripció referida a la pesta del 1611.

Bescanó disposa d'altres punts d'interès com les dues centrals elèctriques construïdes a principis de segle, una al mateix terme de Bescanó i l'altre a l'agregat de Vilanna. A la primera són destacables els marges dels salts d'aigua on es representen ocells gegants i vegetacions exuberants que recorden jardins gaudinians.

També cal destacar el Teatre, un edifici construït a finals de la primera meitat del segle XX, és un dels epicentres culturals del poble.

Què fer-hi

La primavera arriba a Bescanó de la mà de la Fira de l'Embotit. S'hi poden trobar tot tipus d'embotits propis del territori, com ara fuets, llonganisses o botifarres. Podreu gaudir d'activitats com exposició de plaques de cava, trobada de tractors, castellers i, per als més menuts, activitats infantils. Durant tot el dia es poden fer tastos de carn de perol, greixons, botifarra dolça o foie d'ànec, amb possibilitat de compra.

Voltants

Girona i el seu extraordinari patrimoni històric i monumental es troben a només vuit quilòmetres de la població. Hi trobareu el seu esplèndid barri antic medieval, la catedral gòtica de Santa Maria i una impressionant mostra d'arquitectura civil i religiosa. L'estany de Banyoles, per la seva banda, és el més gran de Catalunya amb una riquesa paisatgística i ambiental única per passejar-hi i gaudir-ne.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bescanó
 • Bescanó

 • Costa Brava

 • Bescanó
 • Bescanó

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya