Vidrà

Guia de Municipis
Situat al peu dels Prepirineus, Vidrà destaca pel patrimoni natural. Dins del seu terme, hi ha paisatges de gran bellesa, boscos de faigs i de roures i, també, un important llegat medieval. S'hi pot arribar per carretera amb facilitat, i qualsevol moment de l'any és bo per visitar-lo. A l'hivern s'hi pot gaudir de la neu; a l'estiu, del bon temps i, a la tardor, s'hi poden caçar bolets. 

Imprescindibles

A Vidrà cal descobrir el castell de Milany, les restes del qual estan a més de mil cinc cents metres d'alçada. També cal visitar l'església de Sant Bartomeu de Covildases, d'origen medieval. Igualment d'imprescindible és fer excursions pels voltants per descobrir el patrimoni natural del municipi. 

Suggeriments

Pujar al Puigsalcalm. Amb més de mil cinc-cents metres d'alçada, és el punt més elevat de la serralada Transversal i ofereix unes vistes úniques. Tota una experiència a tocar de Vidrà. 
  • Comarca: Osona
  • Província: Girona
  • Localitat: Ciuret, Creu de l'Arç, la, Vidrà
  • Extensió: 34
  • Habitants: 173
  • Web: http://www.vidra.cat

Situació geogràfica

Vidrà és un municipi de la comarca d'Osona. Ocupa una zona muntanyosa, voltat de LES muntanyes del Prepirineu i la serralada Transversal.

Clima

Clima temperat de muntanya. Manté un règim de pluges abundants i continuades al llarg de l'any. 

Activitats econòmiques

La majoria de la població està dedicada al turisme i els serveis, però també hi ha activitat econòmica al voltant de la ramaderia porcina i bovina i de l'agricultura. La indústria del poble se centra, essencialment, en la fusta. 

Història

Aquesta vall, situada entre espectaculars muntanyes, ha estat habitada des d'abans del Neolític, però la seva època de màxima esplendor va ser durant l'edat mitjana, com ho testimonien els castells i esglésies. Al segle X, el terme es repartia en vuit viles diferents: la Salgueda, Palou, Cabagès, Covilplana, Ciuret, Sant Bartomeu de Covildases, Bosquerons i casa d'Arig amb les Planes. I l'any 960, l'abadessa de Sant Joan va fer consagrar la seva església a sant Hilari. Després d'estar sota el poder de la família de Guifré el Pilós, la vila primer va passar a mans del vescomte de Besalú i, posteriorment, als senyors de Milany i a l'Abadia de Sant Joan, que en compartien el domini. A partir del segle XIX, el poble va patir el despoblament característic dels pobles de muntanya, procés que es va incrementar durant la segona meitat del segle XX.

Què veure-hi

El llegat romànic de Vidrà és l'herència d'un interessant passat medieval, i avui hi destaquen les restes del castell de Milany i també l'església de Sant Bartomeu de Covildases. Igualment, resulta interessant l'arborètum, un itinerari circular que permet descobrir fins a vint arbres autòctons diferents, com pins, arços blancs o roures, entre d'altres. També val la pena veure la Tosca dels Degollats, una formació rocosa de material calcari d'uns vuit metres d'alçada. Un lloc d'una bellesa feréstega. Finalment, és una bona opció anar fins al mirador de la Creu de l'Arç, que permet gaudir d'una vista única sobre el poble.

Què fer-hi

Vidrà ofereix múltiples possibilitats als amants de la natura. Als espais naturals que l'envolten, s'hi pot practicar el senderisme o anar en bicicleta de muntanya. Els caçadors de bolets en trobaran a la tardor i és un destí ideal per als que els agrada la neu. I en qualsevol època de l'any es pot observar els ocells dels paratges dels voltants. 

Voltants

Els voltants de Vidrà permeten descobrir indrets de gran bellesa natural, com la fageda de la Grevolosa. Un altre destí per descobrir dels voltants és el poble de Sant Joan de les Abadesses, amb el seu important monestir.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vidrà
  • Vidrà

  • Pirineus

  • Vidrà
  • Vidrà

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya