Pinell de Solsonès

Guia de Municipis
A l'oest de la comarca del Solsonès, fent frontera amb la Noguera, el visitant es troba amb Pinell de Solsonès, un municipi extens i format per cinc entitats de població ric tant en patrimoni arquitectònic com en paisatges naturals. Terra de bandolers i dominada per boscos plens d'història, la majoria de la població es troba en masies disperses, mostrant el costat més rural i autèntic d'un indret que manté les seves tradicions.

Imprescindibles

· Descobrir el seu interessant patrimoni, amb nombrosos edificis religiosos i també fortificacions, com les restes del castell de Madrona o la torre de Sallent.
· Practicar senderisme en l'entorn natural del municipi, amb diverses rutes que es poden realitzar, entre les quals destaca la Ruta de les Mentides, amb sortida i arribada a Pinell.

Suggeriments

· Durant l'any, s'hi celebren alguns aplecs i celebracions que val la pena descobrir pel seu caràcter tradicional.
· Entre els indrets que es poden visitar, també cal destacar els diversos jaciments prehistòrics que hi ha al terme.
  • Comarca: Solsonès
  • Província: Lleida
  • Localitat: Madrona, Miravé, Pinell de Solsonès, Sant Climenç, Sallent
  • Extensió: 91
  • Habitants: 211
  • Web: http://www.pinelldesolsones.cat/

Situació geogràfica

El terme de Pinell s'estén a l'oest del serrat de Marrossella i es divideix en dues grans planes que corresponen a les conques de les rieres de Madrona i de Sanaüja, la primera de les quals va a parar al pantà de Rialb.

Clima

Clima mediterrani continental propi d'un territori de mitjana muntanya. Hiverns freds i amb boires freqüents i estius lleugerament calorosos.

Activitats econòmiques

Destaca l'agricultura; els principals conreus són els cereals i el gira-sol. La ramaderia representa un important complement, amb la cria d'aviram, porcí i oví, tot i que en els últims anys també ha crescut el turisme rural.

Història

Al terme municipal de Pinell hi ha nombrosos jaciments arqueològics d'època prehistòrica que mostren que aquestes terres ja eren poblades durant el Neolític.

Ja a l'edat mitjana, es té constància de l'església de Madrona des de mitjans del segle IX, quan es menciona en la consagració de la catedral d'Urgell. Les terres de les cinc entitats de població van estar sota domini dels comtes d'Urgell i, després, van passar als senyors de Cardona. El castell de Pinell va ser el que va reunir més poder a partir del segle XI, amb una família de castlans que s'hi va establir.

Ja en època moderna, els boscos i muntanyes de Pinell van viure el fenomen dels bandolers i, al segle XIX, les guerres carlines. Durant les últimes dècades hi ha hagut un despoblament progressiu, encara que la construcció de la carretera de Sant Climenç a Solsona el 1934 va millorar les comunicacions.

Què veure-hi

Sant Climenç és el nucli de població més important del municipi de Pinell. Té una vila closa de gran interès on destaquen l'església romànica del segle XII i una casa senyorial que conserva emblemes heràldics.

Entre els elements patrimonials més coneguts hi ha també les restes del castell i l'església romànica de Sant Pere de Madrona que coronen una petita elevació escarpada. Actualment estan en ruïnes, però el temple conserva alguns dels seus elements romànics i era un dels millors exemples a Catalunya de l'escola llombarda.

Pinell de Solsonès també és molt ric en edificis religiosos. Fins a una vintena d'ermites, capelles i temples estan dispersos per tot el terme municipal. Hi destaquen les esglésies parroquials de les cinc entitats de població, especialment, les de Sant Miquel de Pinell, Sant Climenç i Santa Madrona. També la capella de Santes Creus de Bordell.

Pel que fa a arquitectura civil, cal destacar la torre de Sallent, una construcció de planta circular situada en una de les valls laterals del riu Llobregós, sobre un petit turó i semi derruïda.

Finalment, Pinell també té diverses restes d'èpoques molt anteriors, com per exemple la fossa del Camí dels Casals, un sepulcre d'època neolítica que va ser excavat el 1989.

Què fer-hi

Per la seva extensió i el seu entorn natural, Pinell de Solsonès és un municipi ideal per a la pràctica del senderisme i per endinsar-se a la muntanya. S'hi poden fer moltes rutes, però una de les més conegudes és la ruta de les mentides, amb un recorregut circular que surt des del petit nucli de Pinell.

A Sant Climenç destaca l'àrea de lleure de les fonts. S'hi accedeix des del mateix nucli i està senyalitzada. Disposa de barbacoes, taules, bancs i una font.

També es poden dissenyar rutes per veure alguns dels exemples de patrimoni religiós que hi ha al municipi, i també per descobrir unes terres que han estat testimoni d'històries de bandolers. Cal destacar la capella de Santes Creus de Bordell, amb unes excel·lents vistes sobre la Noguera.

Voltants

Solsona, capital de la comarca, i l'entorn natural del pantà de Rialb.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pinell de Solsonès
  • Pinell de Solsonès

  • Pinell de Solsonès
  • Pinell de Solsonès

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya