Clariana de Cardener

Guia de Municipis
Clariana de Cardener ha estat històricament un indret de pas entre Cardona i Solsona. Aquest fet li ha donat certa importància al llarg dels segles; ja que, a més, també hi passen els rius Negre i Cardener, cosa que facilitava les comunicacions. D'aquesta manera, no és d'estranyar que Clariana de Cardener amagui dins del seu terme nombrosos indrets que mereixen una visita per tal de descobrir el seu patrimoni natural i arquitectònic.

Imprescindibles

- Apropar-se a l'embassament de Sant Ponç i gaudir del seu entorn natural realitzant activitats a la natura.
- Conèixer alguns elements arquitectònics que van sorgir al voltant del riu Cardener o el riu Negre i que mostren l'activitat que hi havia en èpoques passades, com ara el molí de Buida-sacs i els ponts medievals.
- Pujar al turó on s'ubiquen les restes del castell de Clariana i gaudir de les vistes.

Suggeriments

- La petita església de Santa Àgata també mereix una visita, ja que és clar exemple de l'estil prerromànic.
- Practicar el senderisme pels paratges naturals al voltant de rius i muntanyes també és una molt bona opció per conèixer el municipi.
- Recórrer el pantà de Sant Ponç en caiac o fer la ruta en BTT que el rodeja.
 • Comarca: Solsonès
 • Província: Lleida
 • Localitat: Clariana de Cardener, Sant Just i Joval, Hortoneda, Sant Ponç
 • Extensió: 40
 • Habitants: 145
 • Web: http://clarianacardener.ddl.net/

Situació geogràfica

La part oriental del terme es troba a la zona plana que conformen el Cardener i el Negre en la seva confluència. A la banda més occidental hi ha algunes elevacions muntanyoses fins als set-cents metres que fan de frontera natural amb Olius i Riner.

Clima

El clima és continental mediterrani amb temperatures més suaus que a la resta de la comarca, en trobar-se a les valls dels rius Cardener i Negre.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica és, sobretot, agrícola i ramadera i s'adapta a les condicions del territori. Hi predomina el conreu de cereals i la cria d'aviram. En els darrers anys, s'ha desenvolupat el sector turístic a través de diversos allotjaments rurals.

Història

El castell de Clariana apareix anomenat per primera vegada en un document de principis del segle XI, encara que al IX ja es té constància de l'antiga parròquia de Sant Martí de Joval. La fortificació tenia un gran valor estratègic i sempre va estar sota el domini de la família vescomtal de Cardona.

Fins al segle XIX el terme parroquial havia format part del terme ample de Cardona i algunes temporades s'havia administrat directament per part del consell d'aquesta vila. En formar-se els municipis, el 1844 es va unir a Cardona provisionalment, però van sorgir protestes i Clariana va obtenir la seva independència. El 1927 es va abandonar l'església propera al castell i es va construir la nova església parroquial i la rectoria, a prop de l'antiga casa de Flotats, al pla, a la vora de la carretera.

Què veure-hi

En un petit turó sobre la plana de Flotats, on conflueixen el Cardener i el riu Negre, s'alcen les restes del vell castell de Clariana, del qual se'n conserven murs i una torre quadrada sobre l'antic portal d'accés. També hi ha la primitiva parròquia de Sant Serni de Clariana, en estat ruïnós. Val la pena apropar-s'hi per veure les restes i també per contemplar-ne el paisatge.

Situat al curs del riu Cardener, ressalta imponent el molí de Buida-sacs, un edifici d'un gran volum que demostra que al seu moment va tenir una gran activitat. Va ser construït entre els segles XII i XIII.

El terme municipal també està ple de masos i d'esglésies, ermites i capelles. Entre elles, destaca la de Santa Àgata, al sud-est de Clariana. La seva consagració es va fer al segle XII, tot i que data del segle X. La nau és rectangular. La porta primitiva encara és visible i s'obre amb un arc de ferradura.

Què fer-hi

L'embassament de Sant Ponç, situat a la vall mitjana del riu Cardener i construït als anys cinquanta del segle passat, és, potser, l'indret més freqüentat per a la pràctica d'activitats en contacte per la natura. Es poden fer des de llargues passejades a peu o amb BTT pel camí que el voreja fins a navegar amb caiac.

Voltants

Solsona, la capital de la comarca, i Cardona, amb el seu castell.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Clariana de Cardener
 • Clariana de Cardener

 • Pirineus

 • Clariana de Cardener
 • Clariana de Cardener

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya