Peramola

Guia de Municipis
Monuments romànics, restes medievals, pintures rupestres, formatges artesanals i un pessebre vivent són alguns dels principals atractius de Peramola.

Imprescindibles

Contemplar les pintures rupestres de la cova dels Moros, declarades Patrimoni de la Humanitat. Tastar els formatges artesanals de Castell-llebre, elaborats amb llet de cabra. Presenciar el Pessebre Vivent de Peramola, que es representa des del 2008.

Suggeriments

Són molt recomanables un àpat al restaurant Can Boix de Peramola, especialitzat en cuina creativa elaborada amb productes proximitat i de temporada, o un tast dels formatges de Castell-llebre, elaborats amb llet de cabra.
  • Comarca: Alt Urgell
  • Província: Lleida
  • Localitat: Castell-llebre, Cortiuda, Nuncarga, Peramola, Tragó
  • Extensió: 56
  • Habitants: 349
  • Web: http://peramola.ddl.net

Situació geogràfica

Peramola s'estén a la vall del Segre, a l'esquerra del barranc de Peramola, que separa les serres de Sant Honorat i Sant Marc, muntanyes dels Prepirineus. Comparteix amb els municipis veïns d'Oliana i Coll de Nargó, l'embassament d'Oliana. La muntanya de Sant Honorat és el punt més elevat del municipi, amb 1.066 metres d'alçada.

Clima

El clima és del tipus mediterrani, modificat per la proximitat de la muntanya, sobretot al nord i sud-oest del terme. Les precipitacions són escasses, tot i que poden ser abundants a les cotes més altes. A l'estiu, el màxim de pluges correspon a les muntanyes. És un clima sec i fred a l'hivern; fresc i plujós a la primavera i començament d'estiu; calorós i sec al final d'estiu i començament de tardor, i fresc i humit a la tardor.

Activitats econòmiques

Agricultura de secà i ramaderia bovina, ovina i caprina són les principals activitats econòmiques de Peramola.

Història

Vila d'origen medieval, el castell de Peramola, del segle XI, pertanyia a la baronia homònima. La vila fou cremada durant la Guerra de Successió espanyola (1714).

Què veure-hi

Declarades Patrimoni de la Humanitat, les pintures rupestres de la Cova dels Moros és l'element més destacat i atractiu del patrimoni cultural del municipi alturgellenc. Són un conjunt de 45 pintures rupestres, d'estil llevantí, que representen diverses escenes. Una d'elles és l'escena de la dansa, on es pot veure deu dones que ballen al voltant d'un home nu. L'indret, descobert el 1908 pel rector Ramon Huguet, fou un santuari amb culte durant segles.

A la roca del Corb, cinglera de notable interès geològic de la serra de Sant Honorat, emplaçada a gairebé mil metres d'alçada, s'hi arriba a través de la ruta del Corb. Al seu damunt hi ha l'església romànica de Sant Salvador del Corb.

D'altres monuments medievals, com les restes de l'antic castell de Peramola o l'església de Sant Miquel i la capella de Sant Joan, són també monuments rellevants del patrimoni religiós i arquitectònic de Peramola. L'església medieval de Sant Miquel és d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil semicircular. Té la capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau.

Què fer-hi

Al municipi de Peramola es pot practicar senderisme per la ruta del Corb i la ruta de Sant Honorat, a les muntanyes prepirinenques. També es pot fer turisme gastronòmic amb el tast dels formatges artesanals de la casa de la Penella, al nucli de Castell-llebre o gaudir de les seves festes i tradicions, com l'aplec de Sant Marc, la Festa Major de Sant Miquel i el Pessebre Vivent.

Voltants

Es pot fer turisme cultural amb una visita a la catedral de la Seu d'Urgell o a la Sala d'Exposicions de les Homilies d'Organyà. També turisme actiu a l'embassament d'Oliana o senderisme a les serres dels Prepirineus.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Peramola
  • Peramola

  • Pirineus

  • Peramola
  • Peramola

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya