Palau d'Anglesola, el

Guia de Municipis
El Palau d'Anglesola es troba al centre geogràfic de la comarca del Pla d'Urgell, a pocs quilòmetres de la capital: Mollerussa. És una població amb intensa vida social que es reflecteix en el seu ampli ventall de festes i celebracions, tant a l'estiu com a l'hivern. Encara que l'agricultura és la base econòmica del municipi, s'hi han desenvolupat diverses activitats productives lligades al productes de la terra, com l'elaboració de formatges artesans o de nous.

Imprescindibles

Participar en la Fira del Formatge Artesà i la Nou, que té lloc el mes de novembre i pretén promocionar els productes artesans i de proximitat, amb diferents mostres i degustacions.


També resulta imprescindible degustar la gastronomia local, típica del Pla d'Urgell, i visitar el poble a l'agost, per festes majors.Suggeriments

El Palau d'Anglesola és una població que convida a passejar pels seus amplis i cuidats carrers per gaudir de diversos edificis d'interès i de l'església de Sant Joan Baptista i els seus voltants.
 • Comarca: Pla d'Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Palau d'Anglesola, el
 • Extensió: 12
 • Habitants: 2163
 • Web: http://www.elpalaudanglesola.com/

Situació geogràfica

La població es troba al centre geogràfic de la comarca del Pla d'Urgell, situada a la part esquerra del riu Corb i regada pel canal d'Urgell.

Clima

El clima és mediterrani amb tendència continental, força sec. Lluny de la influència del mar, els hiverns són bastant freds, amb boires freqüents. Els estius poden ser molt xafogosos.

Activitats econòmiques

La base econòmica del Palau d'Anglesola és majoritàriament agrícola i ramadera. La població també té tres productors destacats: un encarat al sector de les nous; l'altre, als formatges i una explotació agrícola dedicada a la fructicultura i als conreus extensius de regadiu.

Història

Les arrels de la població sembla que provenen d'un palau o almúnia àrab que, durant la conquesta del territori pels comtes de Barcelona en la segona meitat del segle XI, fou ocupat per Ramon Gombau d'Anglesola (1084). L'any 1330, el rei Alfons III, el Benigne, inclogué la vila en la vegueria de Tàrrega. Amb l'arribada dels Borbons i amb el Decret de Nova Planta, el Palau passà a formar part del corregiment de Lleida.

Què veure-hi

Un dels principals edificis d'interès del poble és la Cooperativa del Camp, obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell. El nucli antic té com a monument més important l'església parroquial de Sant Joan Baptista, començada l'any 1800 i acabada el 1802, de bella façana i torre barroques i interior d'una nau, també barroca.

La part antiga del municipi també conserva cases dels segles XVII i XVIII. Una de les més destacades és Cal Massot, un senyorial edifici del segle XVI del qual només es conserva la façana. Cal esmentar també l'ermita de Santa Llúcia, als afores, un edifici dels segles XVI-XVII ben conservat.

Què fer-hi

Es pot visitar l'obrador de Formatges Camps per veure com s'elabora el formatge artesà, així com degustar i adquirir-ne els productes directament. En aquest sentit, el Palau d'Anglesola celebra una interessant Mostra de Formatges Artesans de Catalunya.

També val la pena descobrir els racons d'aquest bonic poble de marcat ambient rural passejant pels seus carrers i perdent-se pels seus racons.

Voltants

A Mollerussa es pot visitar la casa Canal i l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, veure el curiós Museu dels Vestits de Paper, passejar per la plaça Major i veure la capella de Sant Isidori.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Palau d'Anglesola, el
 • Palau d'Anglesola, el

 • Terres de Lleida

 • Palau d'Anglesola, el
 • Palau d'Anglesola, el

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya