Vilanova de l'Aguda

Guia de Municipis

A l'extrem oriental de la comarca de la Noguera, fent frontera amb l'Alt Urgell, el Solsonès i la Segarra, es troba el terme municipal de Vilanova de l'Aguda, que inclou cinc nuclis de població. És una zona que manté el seu caràcter rural gràcies, en part, a l'aïllament pel que fa a les vies de comunicació, encara que està molt vinculada a Ponts.

El municipi creix al voltant de dos agrupaments històrics: el que depenia del castell de l'Aguda (i que dona nom al terme) i el que ho feia del de Ribelles. Municipi extens, les seves petites carreteres i camins permeten descobrir un dels indrets més desconeguts de l'interior de Catalunya i que amaga una ingent quantitat d'edificis patrimonials de caràcter religiós i defensiu.

Entre els indrets més destacats hi ha el castell de Ribelles, les esglésies de Santa Maria de Vilanova de l'Aguda i de Ribelles o l'ermita de Mare de Déu dels Esclopets. També el temple de Sant Miquel de Valldàries, a prop del qual hi ha les restes de l'antic castell de l'Aguda.



Imprescindibles

Val la pena, sobretot, visitar els pobles de Vilanova de l'Aguda i Ribelles i descobrir els seus punts d'interès patrimonial.

Suggeriments

Recórrer l'entorn natural del municipi, amb boscos i petites elevacions muntanyoses des d'on es pot gaudir d'unes grans vistes de tota la vall del Llobregós.
  • Comarca: Noguera
  • Província: Lleida
  • Localitat: Guardiola, Alzina, l', Ribelles, Vilalta, Vilanova de l'Aguda
  • Extensió: 53
  • Habitants: 202
  • Web: http://www.ccnoguera.cat/vilanovadelaguda/

Situació geogràfica

El terme municipal de Vilanova de l'Aguda es troba entre les muntanyes de la serra del Pubill i la vall del riu Llobregós, al sud.

Clima

Els estius són calorosos i els hiverns, freds i amb boires. Les pluges es concentren a la primavera.

Activitats econòmiques

Hi predomina l'agricultura de secà, sobretot els cereals. Encara queden algunes oliveres i vinyes. La ramaderia també és un sector important.

Història

L'actual terme és format per dos agrupaments històrics: el castell de l'Aguda i el de Ribelles. També hi havia una fortalesa a la Figuera de l'Aguda, avui despoblada.

El castell de l'Agulla està documentat des de principis del segle XI. Va passar a mans del Bisbat d'Urgell a mitjans d'aquell mateix segle i aquest en va ser el propietari, tant del castell com de les esglésies del seu terme, fins a finals del segle XII.

D'altra banda, l'antiga Baronia de Ribelles està documentada des de mitjans del segle XI i els seus propietaris, vassalls dels comtes de Cerdanya van tenir un paper molt rellevant en la conquesta i colonització del Comtat d'Urgell.

Els dos nuclis es van fusionar definitivament per formar un sol municipi poc després del 1840.

Què veure-hi

Tot el terme municipal de Vilanova de l'Aguda està ple de petits temples religiosos i edificis d'interès patrimonial, encara que els més importants es troben als dos nuclis principals: Vilanova de l'Aguda i Ribelles.

El primer es va crear entre els segles XI i XII com a centre administratiu de l'antic castell de l'Aguda. Les seves cases formen un conjunt molt atapeït, amb una plaça davant l'església de Santa Maria, del segle XVII. De l'antiga església parroquial, dedicada a Sant Andreu, només en resta el campanar. És molt interessant el carrer Major, travessat per carrerons secundaris amb un pas cobert d'arc apuntat, d'una gran bellesa. A dalt d'un turó es troben les restes del castell de l'Aguda i l'ermita de Sant Miquel, d'un romànic primitiu i que ja està documentada al segle XI.

Pel que fa a Ribelles, hi ha el castell, de principis del segle XI, l'església romànica de Santa Maria i les capelles de Sant Miquel i el Sant Crist. Al cementiri es troba el mausoleu dels barons de Ribelles. Als afores d'aquest nucli, destaca l'ermita de la Mare de Déu dels Esclopets, la presa que desvia l'aigua del Llobregós cap a dos molins i que data de la segona meitat del segle XVIII i el pont de pedra del segle XIX.

Al nucli de l'Alzina hi ha una església d'estil romànic dedicada a Sant Salvador i a Vilalta, una altra parròquia també en honor a Sant Salvador, però en aquest cas d'estil neoclàssic.

Què fer-hi

Una de les millors opcions per visitar Vilanova de l'Aguda és recórrer les petites carreteres i camins en cotxe i visitar els diferents temples i indrets d'interès patrimonial que es troben disseminats pel terme municipal.

L'entorn natural, amb un territori ondulat i ocupat en bona part per boscos de pins, roures i alzines i pasturatges, també convida a practicar el senderisme.

Per conèixer els actes més tradicionals de la zona, també es pot participar en alguns dels diversos aplecs que s'organitzen a ermites i temples del municipi. Entre els més destacats hi ha el de l'ermita de la Mare de Déu dels Esclopets i el de Sant Miquel del Castell.

Voltants

Ponts, rodejada de fèrtils hortes, que disposa de bonics indrets, com el parc del Segre i la canònica de Sant Pere de Ponts. També Guissona i el seu patrimoni arqueològic i la vila d'Agramunt, molt coneguda pels seus torrons. A prop també trobem el castell de les Sitges i el de Florejacs, a Torrefeta i Florejacs, i la ruta per l'espai d'interès natural de la vall del riu Llobregós, situat entre les poblacions de Sanaüja, Biosca i Massoteres.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilanova de l'Aguda
  • Vilanova de l'Aguda

  • Terres de Lleida

  • Vilanova de l'Aguda
  • Vilanova de l'Aguda

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya