Cabanabona

Guia de Municipis

A la zona plana que hi ha entre les valls del Llobregós i el Sió es troba el petit poble de Cabanabona, nucli principal d'un dels municipis menys poblats de la comarca de la Noguera i on també s'inclou el petit poble de Vilamajor. Situat a mig camí entre Guissona i Ponts, Cabanabona ofereix la possibilitat de conèixer l'ambient rural més autèntic.

Vorejat de camps de cereals, el poble mereix una visita, ja que al seu interior hi ha diversos edificis d'interès patrimonial, com l'església de Sant Joan Baptista o l'antic casal dels senyors del lloc. A més, a Vilamajor es pot veure una torre circular que queda de l'antic castell i en el límit del terme municipal hi ha el santuari de Sant Pol.

Ubicat en una zona ben comunicada, Cabanabona ha mantingut l'encant rural que li donen el seu terreny cultivat i les petites muntanyes que es poden trobar al voltant del poble.Imprescindibles

A Cabanabona cal conèixer el seu patrimoni arquitectònic d'edificis religiosos, on destaca l'església dedicada a Sant Joan Baptista. El petit nucli urbà també mereix una visita per capbussar-se en l'ambient rural i agrícola.

Els voltants del poble ofereixen possibilitats per practicar el senderisme, ja sigui pels terrenys plans del municipi o bé per les petites elevacions muntanyoses. Per exemple, es pot visitar el santuari de Sant Pol, amb unes bones vistes de tot l'altiplà.Suggeriments

Participar en l'aplec que es fa per la segona Pasqua al santuari de Sant Pol, una de les festes més destacades de l'any. També fer una petita aturada al nucli de Vilamajor, amb una interessant torre circular.
 • Comarca: Noguera
 • Província: Lleida
 • Localitat: Cabanabona, Vilamajor
 • Extensió: 14
 • Habitants: 76
 • Web: http://www.ccnoguera.cat/cabanabona/

Situació geogràfica

Cabanabona es troba a la zona sud del Segre mitjà, en uns altiplans que separen les valls dels rius Llobregós i Sió. El nucli principal es troba a prop del torrent de la Rabassa, afluent del Llobregós.

Clima

El clima és mediterrani continental. Els estius són, en general, suaus i secs, mentre que els hiverns són freds i presenten boires freqüents. Les principals precipitacions es concentren a la tardor i la primavera.

Activitats econòmiques

L'agricultura és l'activitat econòmica predominant, sobretot pel que fa als cultius de secà (ordi i blat), amb caràcter gairebé de monocultiu. Pel que fa a la ramaderia, hi ha, sobretot, aviram i porcí. En els últims anys, ha guanyat pes el sector serveis i la construcció.

Història

El castell de Cabanabona ja s'esmenta al 1040 com una de les construccions de la marca meridional del Comtat d'Urgell, en el moment de conquesta davant els sarraïns. Arnau de Vergós, fill de Berenguer, va ser un dels primers senyors del lloc. Pel que fa a Vilamajor, el seu castell també està datat al segle XI, segons es dedueix de la torre, l'únic element que queda dempeus.

El municipi va arribar al seu màxim d'habitants durant la segona meitat del segle XIX, amb gairebé 500 residents. Des d'aleshores, ha anat minvant a causa dels processos migratoris.

Què veure-hi

Dins del principal nucli de població, destaca l'església de Sant Joan Baptista, que és d'origen romànic, però que va ser reformada a finals del segle XVII. En els carrers més cèntrics de Cabanabona també hi ha algunes cases amb elements de gust modernista, encara que la construcció més notable és l'antic casal dels senyors del lloc, amb ornamentació renaixentista.

Al nucli de Vilamajor cal destacar la torre circular, restaurada fa alguns anys i que queda separada de la resta de cases del poble. També hi ha l'església de Santa Maria de Vilamajor, d'estil romànic. Al límit del terme municipal i sobre un turó, es troba el santuari de Sant Pol, edifici del segle XVII des del qual es pot gaudir d'unes bones vistes sobre tot el territori del municipi.

Què fer-hi

Tot i que el terme municipal és majoritàriament pla i amb camps de cultiu, hi ha alguns estreps muntanyosos per on es pot fer alguna excursió. Per exemple, arribant fins al santuari de Sant Pol o pels voltants del serrat de les Forques.

Passejar pels carrers de Cabanabona per apreciar els elements típics de l'arquitectura modernista que presenten algunes de les seves cases.

Voltants

Ponts, rodejada de fèrtils hortes, que disposa de bonics indrets, com el parc del Segre i la canònica de Sant Pere de Ponts. També Guissona i el seu patrimoni arqueològic, i la vila d'Agramunt, molt coneguda pels seus torrons. A prop també trobem el castell de les Sitges i el de Florejacs, a Torrefeta i Florejacs; i la ruta per l'espai d'interès natural de la vall del riu Llobregós, situat entre les poblacions de Sanaüja, Biosca i Massoteres.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cabanabona
 • Cabanabona

 • Terres de Lleida

 • Cabanabona
 • Cabanabona

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya