Torrelameu

Guia de Municipis

Situat al sud-est de la comarca de la Noguera, al límit amb el Segrià, Torrelameu és una localitat que viu molt de prop la proximitat dels dos rius que s'uneixen a poca distància del poble, on el Noguera Ribagorçana desemboca al Segre. Aquesta situació converteix Torrelameu en un poble eminentment agrícola, amb grans extensius de cultiu de regadiu i uns paratges fluvials molt interessants per recórrer a peu o en bicicleta.

El principal punt d'interès turístic del municipi és l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció, modificada sobre un temple primitiu en diferents remodelacions als segles XVI i XVIII. Tot i això, els seus carrers d'ambient rural (que contrasten amb la modernitat d'una ciutat tan propera com Lleida) conviden a perdre's una bona estona pel centre d'aquest poble que viu, sobretot, del cultiu d'arbres fruiters.Imprescindibles

Torrelameu mereix una visita al seu nucli antic per descobrir-ne la història a través del seu patrimoni, amb petjades deixades pels sarraïns o l'ordre dels Templers, entre d'altres. Cal destacar l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció.

També cal sortir del poble i passejar per les extensions d'arbres fruiters que cobreixen la major part del terme municipal o bé apropar-se a les lleres del Segre i la Noguera Ribagorçana per gaudir d'un entorn natural envejable.Suggeriments

Qui tingui més temps, pot recórrer la séquia de Torrelameu i aturar-se als diferents edificis i elements que s'han integrat al paisatge del municipi gràcies al pas de l'aigua pels seus camps, com molins o sínies.

Torrelameu té un interessant calendari de fires i festes i, entre les més destacades, hi ha la Fira de la República Catalana o el Festival de Contes Marrameu. Dues cites que destaquen per la seva originalitat.

 • Comarca: Noguera
 • Província: Lleida
 • Localitat: Torrelameu
 • Extensió: 11
 • Habitants: 742
 • Web: http://www.ccnoguera.cat/torrelameu/

Situació geogràfica

Es troba situat a la confluència de la Noguera Ribagorçana amb el Segre. S'estén sobre una estreta plana al·luvial que voreja aquests rius i les terrasses més baixes de la depressió del Segre. Part del terme municipal està inclòs dins l'Espai Natural Protegit de l'Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana.

Clima

El clima és mediterrani i amb una forta tendència àrida i continental. Presenta forts contrastos entre el dia i la nit i entre l'hivern i l'estiu. És un dels territoris més eixuts de tot Europa i es caracteritza per l'abundància de boires; la primavera és l'estació més plujosa.

Activitats econòmiques

Les activitats econòmiques més importants són l'agricultura i la ramaderia. Els conreus predominants són els fruiters i els cereals, com l'ordi, el blat de moro o el blat. Pel que fa a la ramaderia, destaca la cria d'aviram i de bestiar porcí.

Història

Els primers documents sobre Torrelameu estan datats a finals del segle XI, quan apareix mencionat com una almúnia sarraïna que pertanyia a Balaguer. La localitat va ser conquerida per Ermengol VI cap al 1147 i aleshores va ser integrada a la comanda templera de Corbins.

A la segona meitat del segle XIII es va dirimir un contenciós entre el bisbat de Lleida i els templers per, entre altres coses, decidir quins beneficis eclesiàstics produïa l'oratori de la Torre del Mesó. A partir dels textos que hi ha d'aquest contenciós, s'ha determinat que aquest és l'origen de l'actual topònim del municipi.

Amb l'abolició de l'ordre del Temple, el 1317, Torrelameu va passar a mans de l'ordre de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem i del patrimoni del gran prior de Catalunya. Aquest estatut es va mantenir fins a la desamortització de Madoz, al segle XIX. A diferència d'altres localitats, durant el segle XX Torrelameu no va patir una davallada de població, degut segurament a la seva proximitat a Lleida. Sí que va patir les conseqüències de la Guerra Civil, amb una trentena de veïns que van ser víctimes del conflicte.

Què veure-hi

A Torrelameu és de visita obligada l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció. Datada segurament al segle XIII i construïda per la comanda templera de Corbins, les modificacions i reformes posteriors han fet que sigui un edifici on estan presents diversos estils arquitectònics, com el tardorromànic, el gòtic o el barroc.

Aprofitant la proximitat d'aquest temple, també es poden visitar altres punts del barri antic de Torrelameu com, per exemple, alguns carrers que conserven cases antigues, construïdes entre els segles XVI i XIX. Una visita pels carrers Major, Boteres, March, La Creu i Balaguer o per la plaça de l'Església o de La Creu permet observar restes d'aquestes cases antigues.

Sense sortir del nucli urbà, també cal apropar-se a l'antiga séquia de Torrelameu, que portava l'aigua des de la Noguera Ribagorçana. Al voltant d'aquest canal, van sorgir algunes construccions que n'aprofitaven l'aigua, com un molí fariner o tres sínies, que encara es conserven. La més gran d'aquestes sínies s'ubica al parc de la Nòria i és de finals del segle XVIII o principis del XIX.

Què fer-hi

El terme municipal (petit en extensió, però amb molta riquesa natural i agrícola) inclou molts camins que porten a les poblacions més properes o que es troben a prop de les ribes dels rius Segre i Noguera Ribagorçana. Una passejada relaxada per aquestes zones és una bona forma de complementar la visita al poble.

Torrelameu també viu les seves fires i festes d'una manera molt intensa i, per això, és ideal visitar el municipi durant alguna d'aquestes celebracions. Entre les més destacades, hi ha la Fira de la República Catalana o el Festival de Contes Marrameu.

Voltants

Torrelameu es troba entre dues ciutats que mereixen una visita: Lleida i Balaguer. També hi ha diversos paratges naturals d'interès, com l'entorn del pantà de Camarasa, la serra Llarga-Secans de la Noguera o l'Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec. Molt a prop se situa la localitat de Menàrguens, amb diversos indrets d'interès patrimonial.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torrelameu
 • Torrelameu

 • Terres de Lleida

 • Torrelameu
 • Torrelameu

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya