Castelló de Farfanya

Guia de Municipis

Castelló de Farfanya s'estén als peus d'un turó on hi ha les restes de l'antic castell que va donar origen al poble en època de dominació sarraïna. El que queda de torres i muralla i l'església de Santa Maria semblen vigilar tot el poble des de la seva posició privilegiada.

El pes de la història està molt present a Castelló, no només pel castell, sinó també per altres edificis i carrers al nucli antic on ha quedat marcada la petjada del pas dels segles. El lloc va ser important a l'edat mitjana, però a la localitat no només queden vestigis d'aquesta època. La història de Castelló s'ha anat superposant fins a crear un poble amb encant, ambient rural i que mereix una visita.

Entre els indrets més destacats hi ha també l'església de Sant Miquel, la Casa de la Inquisició o el molí d'oli, on elaboren aquest producte a través de la cooperativa que hi ha al poble. Tampoc li falten encants naturals a Castelló de Farfanya, amb l'entorn de la serra Llarga-Secans de Noguera i de la vall del riu de Farfanya.Imprescindibles

Castelló de Farfanya convida a descobrir el nucli històric, amb edificis de gran valor arquitectònic i de diferents èpoques. Cal pujar fins al turó, que està coronat per les restes del castell i l'església de Santa Maria.

També es poden fer excursions per la zona, a través de la serra Llarga-Secans de la Noguera. A més del tossal del Castell, a prop del nucli urbà, també hi ha el de Montvell i de la torre de Picó. A més, es pot visitar el despoblat de Torredà.

També es pot tastar l'oli que es produeix a la cooperativa del poble o, fins i tot, assistir a la Fira de l'Oli Nou que se celebra a la tardor.Suggeriments

Més enllà del Castell i les esglésies del poble, també cal descobrir altres elements patrimonials com la Casa de la Inquisició, el palau dels ducs d'Alba o la font barroca a la plaça de l'Església.

Un bon moment per visitar Castelló de Farfanya és a l'abril, per endinsar-se en l'Edat Mitjana amb la Fira Càtara.

 • Comarca: Noguera
 • Província: Lleida
 • Localitat: Castelló de Farfanya
 • Extensió: 52
 • Habitants: 838
 • Web: http://www.ccnoguera.cat/castellofarfanya/

Situació geogràfica

La vall del riu de Farfanya travessa el municipi de sud a nord. A la part més septentrional i a l'oest hi ha la serra Llarga-Secans de la Noguera.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb estius força calorosos i hiverns freds i amb presència habitual de boires. Les pluges es concentren a la primavera.

Activitats econòmiques

A Castelló de Farfanya hi ha agricultura de secà i de regadiu. Destaca la producció d'oli d'oliva. També hi ha ramaderia, sobretot aviram.

Història

L'origen de la localitat es troba en la construcció de la fortalesa sarraïna al segle IX per protegir els llocs de Balaguer i Lleida de les forces cristianes d'Urgell i Barcelona. El castell de Castelló de Farfanya formava part de la línia defensiva musulmana que protegia la plana de les empreses militars comtals.

Finalment, però, Castelló va caure en mans cristianes cap al 1116 gràcies a l'atac que va comandar el vescomte Guerau II de Cabrera. Durant el regnat de Jaume I i durant tot el segle XIII, el lloc va viure una gran esplendor econòmica i política en què es van construir les dues esglésies que hi ha ara al poble. Castelló de Farfanya va ser l'última posició que va passar a mans de Ferran d'Antequera durant la revolta de Jaume II, comte d'Urgell. A partir d'aquell moment, la fortalesa va ser integrada en diferents llinatges fins a unir-se amb la casa dels ducs d'Alba des de finals del segle XVI i fins a mitjans del XIX.

Què veure-hi

Coronant el turó des del qual es pot veure tot el poble, es troba l'església de Santa Maria de Castelló de Farfanya, un edifici religiós d'estil gòtic. Entre els elements més destacats hi ha la decoració de la porta meridional. També hi havia un retaule gòtic del segle XIV, que ara es conserva a l'església de Sant Miquel.

Al seu costat hi ha les restes de l'antic castell de Farfanya, erigit en època islàmica, segurament al segle IX, i que va ser un punt estratègic a la zona. Durant la Guerra dels Segadors va patir diversos desperfectes. Actualment, aquesta fortificació està en ruïnes i només es conserven restes d'algunes de les torres de vigilància i part de les muralles.

L'altre gran edifici religiós del poble és l'església de Sant Miquel, d'origen romànic. Ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles, des de la creació d'una nova nau, al segle XVIII, a la més recent i radical de l'absis per custodiar el valuós retaule de la Mare de Déu, esculpit per Jaume Cascalls al segle XIV.

Més enllà d'aquests tres punts, el nucli urbà està ple d'altres indrets de gran valor patrimonial. Per exemple, hi ha un pont medieval d'entrada al poble que travessa el riu de Farfanya. També una font barroca a la plaça de l'Església, edificis renaixentistes com la Casa de la Inquisició o la Casa de la Vila, el palau setcentista dels Ducs d'Alba i alguns carrers porticats.

Què fer-hi

Per la quantitat d'edificis d'alt valor patrimonial que hi ha en el seu centre històric, val la pena fer una passejada amb temps pels carrers de Castelló de Farfanya, aturant-se en aquells punts de major interès arquitectònic. Hi ha la possibilitat de fer aquesta ruta amb una visita guiada. Sí que és una obligació pujar al turó on hi ha les restes del castell i l'església de Santa Maria i contemplar la panoràmica de tot el poble.

El poble se situa a la vall del riu de Farfanya, però la zona nord i l'oest del terme municipal estan ocupades per diferents elevacions muntanyoses que corresponen a la Serra Llarga-Secans de la Noguera. Aquest espai natural té una bona xarxa de camins per fer excursions gaudint de la natura.

Castelló de Farfanya també és prou conegut pel seu oli, un producte que qui visiti la localitat té l'obligació de tastar. Al poble hi ha una cooperativa (Castelló de Farfanya, SCCL) d'onze socis del municipi que elabora oli verge extra a partir de les olives pròpies en un tradicional molí de pedra centenari, que també es pot visitar.

Voltants

Balaguer i el seu important patrimoni arquitectònic; Algerri, amb les restes del seu castell, i Os de Balaguer i el seu entorn natural.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Castelló de Farfanya
 • Castelló de Farfanya

 • Terres de Lleida

 • Castelló de Farfanya
 • Castelló de Farfanya

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya