Avellanes i Santa Linya, les

Guia de Municipis

El municipi de les Avellanes i Santa Linya és especialment ric en patrimoni arquitectònic i paratges naturals de gran interès. El seu extens terme municipal permet disposar de moltes possibilitats per passar uns dies de desconnexió en una de les zones rurals més encantadores de Catalunya.

Els seus paisatges no deixen indiferents als visitants, plens de miradors, fonts naturals, rierols o ermites romàniques i a només uns quilòmetres de Balaguer. L'encant dels seus pobles, la bellesa dels seus paratges naturals, la història que amaguen els seus racons: les Avellanes i Santa Linya és un lloc ideal per als amants de la cultura, l'ambient rural, el senderisme i els esports d'aventura.

Dins del seu terme es poden trobar des de restes de poblaments neolítics fins a ruïnes de castells i excel·lents mostres del romànic català. Es tracta d'un indret per gaudir de la natura, relaxar-se i descobrir el patrimoni.Imprescindibles

Una de les activitats indispensables és visitar l'interior d'algun dels pobles que conformen aquest municipi. Criden especialment l'atenció les Avellanes i Vilanova de la Sal, així com Tartareu i Santa Linya.

També és una bona idea practicar el senderisme per l'extensa xarxa de camins que hi ha a l'entorn natural. Entre els indrets més destacats que es poden visitar hi ha la Cova Gran i el Balconet de Santa Linya.

Una altra opció és visitar el Centre de Dinamització de Tartareu, on es recull part de la història d'aquestes terres.Suggeriments

Per als més aventurers, hi ha la possibilitat de practicar l'escalada en una zona habilitada a Tartareu. També hi ha rutes ideals per fer BTT.

Des de Vilanova també es pot accedir a una zona de bany al pantà de Camarassa. Es tracta d'una molt bona proposta per poder relaxar-se i gaudir de la natura.

 • Comarca: Noguera
 • Província: Lleida
 • Localitat: Avellanes, les, Santa Linya, Tartareu, Vilanova de la Sal
 • Extensió: 103
 • Habitants: 455
 • Web: http://avellanes.ddl.net

Situació geogràfica

El municipi està situat en la zona de contacte entre la plana i la muntanya. Limita amb la vall d'Àger pels alts de Montclús.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb influència de les muntanyes properes. El nivell màxim de precipitacions es registra a la tardor i a la primavera i, el mínim, a l'hivern, si bé a la zona del Prepirineu els hiverns acostumen a ser més plujosos. Els estius són, en general, bastant calorosos, mentre que els hiverns són freds i presenten boires freqüents, principalment al curs del riu Segre i les valls laterals.

Activitats econòmiques

Hi predomina l'agricultura, sobretot amb cultius de secà. Els més importants són els cereals, els ametllers i les oliveres. Hi ha algunes explotacions agrícoles.

Història

Al nucli de Tartareu hi ha restes des del Neolític fins a l'edat del bronze. Tot i això, els actuals assentaments del municipi es creen i comencen a desenvolupar-se durant l'edat mitjana. El terme de Santalinya sembla que va ser conquerit cap al tercer decenni del segle XI. El 1036 el comte Ermengol II el Pelegrí li va donar una carta de franqueses. A Tartareu també hi havia un castell sarraí que va ser conquerit en aquella època.

Pel que fa a Vilanova de la Sal, el poble va ser fundat a mitjans del segle XII. Durant el segle XIII, Santalinya va ser el nucli de referència de la zona, sota domini dels comtes d'Urgell, ja que abastava un extens territori que comprenia el castell de Privà, Vilanova de les Avellanes, les Avellanes, Estardit, Moragues, Montclús i Castellnou. El 1330, el lloc de Santalinya es va integrar al marquesat de Camarasa.

A mitjans del segle XIX, el municipi de Tartareu es va annexionar al de les Avellanes i el 1970 va fer el mateix el de Santa Linya.

Què veure-hi

Les Avellanes i Santa Linya ofereix al visitant un ampli ventall de possibles destins per a la seva visita gràcies al seu ric patrimoni arquitectònic i cultural. Al nucli de les Avellanes destaca l'església parroquial de Santa Maria i també la capella de Sant Roc, patró del poble. A més, alguns carrers són molt curiosos i encantadors, amb cases construïdes sobre les mateixes roques.

Santa Linya creix al voltant de l'església parroquial de l'Assumpció, d'estil romànic, i també hi ha la capella de Sant Salvador. Els terrenys de l'antic terme municipal són plens de temples de petites dimensions, com Sant Miquel, Sant Pere, Sant Marc i Sant Urbà i també es poden trobar paratges naturals de gran bellesa, com el Balconet o la Cova Gran, amb un dels jaciments prehistòrics més grans d'Europa.

Tartareu té com a edificis més destacats l'església parroquial de l'Assumpció i l'ermita de Sant Miquel, completament restaurada. A més, queden restes del castell d'origen àrab. A prop d'aquest nucli es troba el Clot de les Bombes, on encara es poden veure les restes del bombardeig de la Legió Còndor durant la Guerra Civil.

Finalment, Vilanova de la Sal mostra encara tot l'encant d'una vila closa medieval, sobretot pels portals d'entrada al poble i la vila closa. Dins del poble hi ha l'església de Santa Maria i molt a prop, les antigues salines. A menys d'un quilòmetre es troba el santuari de la Mare de Déu de Montalegre, amb unes vistes espectaculars.

Què fer-hi

Els nombrosos temples religiosos que hi ha al municipi permeten dissenyar rutes per visitar-ne alguns amb una petita excursió, ja sigui a peu o en cotxe. Per exemple, es pot enllaçar dos dels millors exemples d'arquitectura romànica amb les ermites de Sant Miquel de Privà i la del Sant Cap.

A Tartareu, el visitant pot trobar el Centre de Dinamització, un espai museístic que permet imaginar com eren aquestes terres en diferents moments de la Història.

El seu privilegiat entorn natural, que comprèn zones de vall amb les primeres muntanyes del Prepirineu, també permet organitzar diverses sortides per a aquells que vulguin practicar senderisme i altres esports a l'aire lliure. Entre les rutes més recomanades hi ha la que va al santuari de la Mare de Déu de Montalegre, al poble desaparegut de Montclús, o al Balconet de Santa Linya. També hi ha rutes adients per fer en BTT i zones d'escalada.

Voltants

Balaguer i el seu patrimoni arquitectònic; Castelló de Farfanya i el seu centre històric medieval; Àger i el seu meravellós entorn natural.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Avellanes i Santa Linya, les
 • Avellanes i Santa Linya, les

 • Terres de Lleida

 • Avellanes i Santa Linya, les
 • Avellanes i Santa Linya, les

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf