Menàrguens

Guia de Municipis

En ple centre de la Noguera Baixa, dins del triangle que formen el riu Segre, la Noguera Ribagorçana i el riu de Farfanya, hi ha la localitat de Menàrguens, envoltada de camps d'arbres fruiters i amb un patrimoni arquitectònic molt interessant. Malgrat no arribar als mil habitants, la localitat concentra certa activitat als seus carrers, on destaca el carrer Major, una via que val la pena visitar amb calma i gaudint de l'arquitectura dels seus edificis.

Fora del poble també hi ha llocs d'interès, com el santuari de la Mare de Déu de la Creu o l'antiga fàbrica de La Sucrera del Segre, un lloc de visita obligada com a un dels punts més rellevants del patrimoni industrial, no només de Lleida sinó de tot el país.

La seva proximitat amb Lleida i Balaguer i les seves bones comunicacions converteixen Menàrguens en una bona opció per a aquells que disposin d'algunes hores lliures i vulguin endinsar-se en un dels pobles amb més personalitat de la plana de Lleida.



Imprescindibles

Menànguers té diversos indrets de gran valor patrimonial que mereixen una visita, com l'església parroquial de Sant Vicenç o l'antiga fàbrica de La Sucrera del Segre. Cal tastar també la fruita que es cultiva als camps d'arbres fruiters que hi ha al terme municipal i també aprofitar per passejar per la zona del riu Segre.

Suggeriments

Cal destacar el carrer Major, on el visitant pot deixar-se encisar per l'urbanisme medieval i l'arquitectura dels seus edificis. També és una bona opció visitar el santuari de la Mare de Déu de la Creu al març, quan se celebra un aplec molt concorregut.
  • Comarca: Noguera
  • Província: Lleida
  • Localitat: Menàrguens
  • Extensió: 20
  • Habitants: 801
  • Web: http://www.ccnoguera.cat/menarguens/

Situació geogràfica

Al cor de la Noguera Baixa, Menàrguens es troba en una zona plana, al marge dret del riu Segre, molt a prop de la desembocadura del riu de Farfanya.

Clima

El clima és mediterrani continental de tendència àrida. Els estius solen ser força calorosos, mentre que els hiverns són freds, amb boires freqüents. El nivell màxim de precipitacions es registra a la tardor i a la primavera, i el mínim, a l'hivern.

Activitats econòmiques

L'economia es basa en les activitats agràries. L'extensió de terres més important és ocupada pel secà, tot i que el regadiu ha anat guanyant terreny després de la construcció del canal d'Algerri-Balaguer.

Història

Menàrguens es va formar al voltant de l'antic castell que hi havia a la localitat, dins la marca de Balaguer, a partir de la carta de poblament atorgada pel comte d'Urgell, Ermengol VII, al 1163, que va ser confirmada al 1270 per Jaume I. Al segle XV, va passar a pertànyer al monestir de Poblet arran de la rebel·lió del comte Jaume d'Urgell contra Ferran d'Antequera. Aquest estatus es va mantenir fins al segle XVIII.

La vila tampoc no es deslliurà de la creença en bruixeries. El 1616 una dona, anomenada Francina Redorta, acusada de tenir tractes amb el diable i d'assistir a les reunions anomenades del Boc de Biterna, va ser penjada per bruixa i metzinera. El seu dibuix és l'únic que hi ha d'una bruixa catalana.

Durant el pas del segle XIX al XX, s'hi va instal·lar La Sucrera del Segre, una empresa de gran importància a la zona, que va arribar a tenir 500 treballadors i que va canviar també els cultius i les infraestructures. Va estar en funcionament fins als anys seixanta del segle passat.

Què veure-hi

El nucli antic de Menàrguens mereix una visita pausada per poder apreciar els diferents indrets d'interès patrimonial que té. Un dels més interessants és l'església parroquial de Sant Vicenç, d'estructura gòtica, amb finestrals ogivals i contraforts a l'exterior. A l'interior conserva un impressionat retaule barroc. L'exterior de l'església ha estat recentment remodelada. També cal passejar pel carrer Major, que conserva les restes dels pòrtics medievals que seguien antigament el traçat de la séquia al seu pas per la vila, d'origen musulmà.

Ja fora del nucli urbà, a uns dos quilòmetres en direcció a Albesa, trobem el santuari de la Mare de Déu de la Creu. La seva ermita va guardar fins al principi del segle XX el retaule gòtic de Sant Vicenç, pintat per Bernat Martorell al 1435, avui al Museu Nacional de Catalunya.

Menàrguens també és ric en patrimoni industrial, amb la imponent presència de l'antiga fàbrica de La Sucrera del Segre, amb la seva impressionant xemeneia, que va estar en funcionament des del 1901 i fins al 1963. L'acompanya la Casa Gran, edifici majestuós de cinc plantes on s'hostatjaven els senyors i responsables de la fàbrica. El complex es completa amb el pont de ferro sobre el Segre, que es va construir per fer arribar la matèria primera a la fàbrica.

Què fer-hi

Menàrguens està envoltat de camps de fruiters i el municipi disposa de bons camins per poder recórrer el seu entorn natural. Val la pena apropar-se a la llera del riu Segre o al riu de Farfanya i fer una tranquil·la passejada.

Gaudir de l'arquitectura de la vila passejant pel carrer Major, i descobrir la seva història industrial visitant l'antiga fàbrica sucrera amb el seu pont de ferro.

Voltants

Menàrguens es troba entre dues ciutats que mereixen una visita: Lleida i Balaguer. També hi ha diversos paratges naturals d'interès, com l'entorn del pantà de Camarasa, la serra Llarga-Secans de la Noguera o l'Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Menàrguens
  • Menàrguens

  • Terres de Lleida

  • Menàrguens
  • Menàrguens

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya