Peratallada

Guia de Municipis
Encimbellat sobre una roca, s'alça Peratallada, un dels nuclis medievals més importants de Catalunya. Es tracta d'un magnífic conjunt arquitectònic presidit per un elegant castell i envoltat de muralles i fossat, que ha sabut preservar perfectament el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, amb entrants i sortints.

Tot i que l'origen de la vila és incert, el topònim Peratallada ja està documentat del segle X. Hi ha un seguit de cavitats i de solcs practicats a la roca viva, en diversos indrets del recinte, que poden respondre a un poblament, potser romà o preromà. Se sap que com a mínim Peratallada ja existia en època altmedieval.Imprescindibles

Recórrer els carrers del poble de Peratallada per admirar l'estructura medieval que tan bé ha conservat el poble al llarg dels anys.

Suggeriments

A Peratallada hi ha una curiosa gelateria, Gelat Artesà de Peratallada, on elaboren gelats de forma totalment artesanal i sense cap tipus d'additius. És famosa per la seva qualitat i per l'originalitat dels seus sabors, com el de roquefort o el d'anxoves de l'Escala.
  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Peratallada
  • Habitants: 195
  • Web: http://www.forallac.cat
Es troba adherit a: Pobles amb encant
Es troba adherit a: Pobles amb encant

Situació geogràfica

El poble de Peratallada està situat al nord del municipi de Forallac, que també comprèn les localitats de Fonteta i Vulpellac. Es troba al centre del Baix Empordà, a sis quilòmetres de la Bisbal, capital de la comarca, i a tretze de les platges de Begur. El paisatge és pla i hi predominen els camps de cultiu.

Clima

El clima és mediterrani subhumit de matís marítim, amb estius secs i calorosos, hiverns suaus i màximes plujoses força irregulars a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

L'economia de la població se sustenta en el turisme. Hi ha diversos hotels, cases d'allotjament rural, botigues d'artesania i restaurants.

Història

Tot i que sembla que el lloc podria haver estat habitat durant el període romà, la primera documentació en què apareix Peratallada és del segle XI. El castell va pertànyer a la família Cruïlles-Peratallada, un dels membres va ser Berenguer de Cruïlles (1310-1362), bisbe de Girona i primer president de la Generalitat de Catalunya, que va néixer en aquesta localitat.

En l'actualitat, pertany als comtes de Torroella de Montgrí, que el van sotmetre a una profunda reforma a mitjans del segle XX.

Què veure-hi

Entre els elements més importants destaca el castell fortalesa, format pel nucli fortificat i la torre de l'homenatge, així com també el palau i les muralles. El castell data dels segles XI i XII, tot i que ha patit reformes posteriors. Les muralles són dels segles XII-XIII, amb la part superior refeta entre el segle XVI i el XVIII. Sorprèn el gran fossat que envolta el poble, excavat a la roca viva, ja que Peratallada s'assenta sobre roca de gres.

Les dues principals places del poble són la de les Voltes, una bonica plaça porticada, i la del Castell, davant del castell i el palau. Totes dues estan envoltades de carrerons i cases de pedra molt ben conservades.

Fora del recinte emmurallat es troba l'església parroquial de Sant Esteve, d'estil romànic, presenta dues naus amb absis semicirculars, un portal sota arc de mig punt adovellat i campanar de cadireta amb quatre ulls. A l'interior conserva un sepulcre gòtic del 1348.

Què fer-hi

A finals d'abril se celebra la Fira de les Herbes de Peratallada per donar a conèixer les moltes i variades aplicacions pràctiques de les herbes medicinals. A més dels nombrosos llocs amb venda d'herbes fresques i seques i de cremes, sabons, locions i begudes, també s'organitzen tallers i exposicions

Si es visita el poble el primer cap de setmana d'octubre es pot assistir a la Fira Medieval de Peratallada, en què els carrers i places del poble s'omplen de parades d'artesans, espectacles amb joglars i tornejos de cavallers medievals, entre moltes activitats.

Voltants

- Begur, situat a només catorze quilòmetres de Peratallada, té un bell centre històric i algunes de les millors platges de la Costa Brava, com les de l'Illa Roja o Aiguablava o Sa Tuna.

- Per l'Espai Natural Protegit de les Gavarres, un bell paratge en el qual abunden els boscos d'alzines i que disposa d'un important patrimoni megalític i medieval, es pot practicar senderisme i fer excursions en BTT.

- A la Bisbal d'Empordà, capital de la comarca del Baix Empordà, es pot visitar el Terracotta Museu, dedicat a la ceràmica.

Es troba adherit a: Pobles amb encant
Es troba adherit a: Pobles amb encant
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Peratallada
  • Peratallada

  • Costa Brava

  • Peratallada
  • Peratallada

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya