Vilajuïga

Guia de Municipis
Vilajuïga és un municipi situat a l'interior de l'Alt Empordà amb grans atractius per gaudir d'una fantàstica estada. Per un costat, el seu magnífic paisatge acull diferents dòlmens que permeten viatjar fins a temps remots i, per un altre, es poden visitar altres monuments històrics, com el castell medieval de Quermançó o l'església romànica de Sant Feliu. A més a més, Vilajuïga disposa d'una magnífica oferta gastronòmica i enoturística.

Imprescindibles

Sens dubte, el principal interès del municipi és el conjunt de construccions megalítiques existents. Destaquen el dolmen de la Carena, el Caigut I i II, el de les Ruïnes, el de la Talaia, el del Garrollar i, finalment, el de la Vinya del Rei. També és significatiu i símbol del poble el castell de Quermançó, que al seu moment hi tenia instal·lat l'arxiu diplomàtic del comtat d'Empúries.

Suggeriments

És molt recomanable fer l'excursió fins el castell de Quermançó a peu, per així poder gaudir del paisatge feréstec de l'interior del cap de Creus en tota la seva plenitud. Es tracta d'una ruta senzilla, de cent metres de desnivell i dos quilòmetres i mig de recorregut.

De tornada, la millor manera per refer-se serà conèixer la gastronomia local en algun dels restaurants del poble o bé aprofitar per endinsar-nos en alguna de les propostes enoturístiques que proposen els cellers de la zona.

Els qui estiguin més en forma, poden anar a Vilajuïga quan se celebra la cursa nocturna Trailrunning Vilajuïga, organitzada pel Centre Cultural i Esportiu, que es fa durant l'estiu.

 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Veïnat de Dalt, el, Estació, l', Montperdut, Pla d'en Satlle, Pujolar, Vilajuïga
 • Extensió: 13
 • Habitants: 1123
 • Web: http://www.vilajuiga.cat

Situació geogràfica

Vilajuïga es troba situat en un punt estratègic i privilegiat, just enmig dels parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Cap de Creus. La seva orografia també es mou entre la plana i els desnivells de la serra de Rodes.

Clima

Típic clima mediterrani sec, calorós a l'estiu i relativament suau a l'hivern. Amb la pluviometria escassa i dispersa i ventós, sobretot quan bufa la tramuntana.

Activitats econòmiques

Tot i que els últims anys a Vilajuïga s'ha desenvolupat fortament l'activitat de serveis relacionats amb el turisme, manté una forta activitat agrícola, sobretot a l'entorn de la producció vitivinícola dins el marc de la DO Empordà i l'oli.

Història

Com demostren els diferents monuments megalítics existents, Vilajuïga ha estat habitat des de temps immemorials. També hi ha constància de presència ibèrica i romana. Amb el pas del temps, Vilajuïga va formar part del comtat d'Empúries i, en diversos documents del segle X, Vilajuïga és esmentada entre les possessions del monestir de Sant Pere de Rodes. Pel significat del nom del topònim resta ben evident que vol dir "vila jueva" o "vila de jueus".

Què veure-hi

Un dels principals atractius turístics de Vilajuïga és l'existència de diferents dòlmens. Una bona manera de conèixer-los és fent la Ruta Megalítica, un itinerari que proposta un magnífic recorregut pel conjunt megalític de Coma d'Infern. S'hi troben el dolmen de la Carena, el Caigut I i II, el de les Ruïnes, el de la Talaia, el del Garrollar i, finalment, el de la Vinya del Rei.

Continuant amb els monuments històrics, també és molt recomanable apropar-se fins a les ruïnes del castell medieval de Quermançó, situat al cim d'un turó des d'on, a més, es pot gaudir d'unes magnífiques vistes.

Finalment, és possible visitar l'església de Sant Feliu, la construcció de la qual se situa al voltant del segle XI. Amb tot, la primera construcció romànica va ser reconvertida en un temple neoclàssic durant els segles XVIII i XIX.

Què fer-hi

Una de les propostes turístiques més interessants de Vilajuïga és la Ruta del Vi. Es tracta d'un recorregut per tot un seguit d'indrets de Vilajuïga relacionats amb la producció o l'elaboració del vi, activitat agrícola tradicional al poble i que s'inclou dins la DO Empordà. Es poden visitar les vinyes i el Celler Espelt, el Celler Gelamà i el Celler Cooperatiu Empordàlia.

Per altra banda, és molt recomanable també la Ruta de Muntanya, que permet descobrir alguns dels racons més màgics de la serra de Rodes, amb els gravats rupestres de Comes Tortes i Planells.

Voltants

Vilajuïga resulta un enclavament perfecte per gaudir de les platges de l'Alt Empordà, però en un entorn agrícola, tranquil i relaxant. El poble està perfectament comunicat, tant per apropar-se a les platges de Llançà i el Port de la Selva com per anar cap a les de Roses. També és un dels punts de partida per visitar el conjunt històric monumental de Sant Pere de Rodes, una de les construccions romàniques més grans i reconegudes de Catalunya.

Així mateix, és dins del Parc Natural del Cap de Creus on, a més de conèixer el seu singular i espectacular paisatge interior i costaner, recorregut per múltiples senders, es pot visitar la casa de Salvador Dalí de Port Lligat o el poble de Cadaqués, un dels més característics de la Costa Brava. També és a prop del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, un paratge excel·lent per passejar i per a les observacions ornitològiques.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilajuïga
 • Vilajuïga

 • Costa Brava

 • Vilajuïga
 • Vilajuïga

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya