Vajol, la

Guia de Municipis
La Vajol és un municipi de l'Alt Empordà situat a la frontera amb França, als primers flancs del Pirineu oriental. És un municipi estretament lligat a l'exili republicà. El seu terreny muntanyós és ple d'excursions fantàstiques per fer senderisme o practicar la BTT. Té diversos punts d'interès, com les fonts d'Amunt i d'Avall, l'església de Sant Martí de la Vajol o la mina Canta o de Negrín. Es tracta d'un indret perfecte per gaudir d'un magnífic paisatge en un ambient rural, però amb totes les instal·lacions turístiques necessàries.

Imprescindibles

Cal veure l'església de Sant Martí de la Vajol, construïda durant els segles XII i XIII i que presenta una singular escalinata fins al campanar, així com el Monument a l'exili, aixecat en record dels refugiats de la Guerra Civil espanyola. També és molt recomanable la Ruta de l'exili, que es pot fer a peu, en BTT o en cotxe.

Suggeriments

Arribar-se fins al mirador de l'Empordà, situat a la carretera que duu a Maçanet de Cabrenys i des d'on es pot contemplar una de les millors vistes sobre la plana de l'Empordà. La visita serà del tot completa si aprofitem per anar a menjar en algun dels restaurants del poble i gaudir de la gastronomia local.
 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Vajol, la
 • Extensió: 5
 • Habitants: 85
 • Web: http://ca.lavajol.cat

Situació geogràfica

La Vajol es troba en un terreny accidentat, marcat per la proximitat del Pirineu. Fa frontera amb França per la banda nord.

Clima

Clima mediterrani humit, amb els estius calorosos i els hiverns relativament suaus, tot i que per la proximitat del Pirineu és més fresc que en bona part de l'Empordà. Així mateix, la pluviometria també escasseja menys que en la resta del territori empordanès.

Activitats econòmiques

Antigament, s'hi explotava el suro dels boscos i les mines d'esteatita. La base de l'economia vajolenca és l'agricultura de petits terrenys de secà, la ramaderia bovina i les segones residències.

Història

Els moments més intensos de la història de la Vajol es desenvolupen durant la segona meitat de la Guerra Civil espanyola. La Vajol va passar uns dies de gran activitat política i fou seu, conjuntament, de la presidència de la República i de la presidència del Govern. A quatre passos de la Vajol hi havia l'Estat Major, el ministre d'Estat i el president de la Generalitat (a Agullana). El dia 1 de febrer de 1939 hi arribà el president de la República, Manuel Azaña.

Quatre dies després sortia cap a França. El dia abans havien tret de la mina Canta (també dita mina d'en Negrín) els quadres del Museu del Prado, protegits per carrabiners i traslladats a la Societat de Nacions, a Suïssa. El mateix dia que Azaña traspassava la frontera, una hora després ho feia Lluís Companys i el president del Govern Basc, Aguirre. Anaven a peu i a mig camí trobaren Joan Negrín que baixava d'acomiadar al president de la República.

Què veure-hi

Un dels principals punts d'interès de la Vajol és l'església romànica de Sant Martí de la Vajol, on destaquen el campanar, l'escalinata fins al campanar, l'absis i la cornisa en quart de cercle encorbat de la base de la volta.

Encara que no es pugui visitar per dins, també val la pena apropar-se fins a la mina Canta o d'en Negrín, que ha passat a la història quan, durant l'esclat de la Guerra Civil, Joan Negrín, president del govern de la República espanyola del 1937 al 1939, hi envià una remesa de quadres del Museu del Prado i un tresor de 500 milions de dòlars per protegir-los de l'avenç de l'exèrcit franquista.

El record d'aquella època també és present al Monument a l'exili, una escultura de bronze que representa un home i una nena que ha perdut una cama quan es dirigien a Prats de Molló. L'escultura es basa en uns personatges i història reals que van ser retratats al seu dia per un fotoperiodista estranger.

També són destacables alguns masos del terme, com Can Barris o Can Quera, així com la font de Dalt i la font d'Avall i el rentador.

Què fer-hi

La Vajol és en un paratge on tot allò relacionat amb la descoberta del paisatge i l'entorn té múltiples alternatives. Per un costat, es troba en la zona de les Salines-Bassegoda i en l'Espai Natural Protegit del Massís de les Salines, una àrea de paisatges espectaculars plena de rutes i excursions per fer senderisme i BTT, a més d'altres activitats, com per exemple muntar a cavall.

Per altra banda, hi ha una excursió en particular d'especial interès: la Ruta de l'Exili, un itinerari de tretze quilòmetres que transcorre pels llocs més emblemàtics de l'exili de 1939. Es pot fer a peu, en bicicleta o, alternativament, en cotxe.

Voltants

Val la pena endinsar-se al massís de les Salines, a través de la carretera de la Vajol a Maçanet de Cabrenys, on hi ha diferents atractius, com és la presència de menhirs i altres punts d'interès. Igualment, cal arribar fins a Agullana, on podem visitar el Museu de l'Exili i també conèixer diferents testimonis de la cultura megalítica, com dòlmens i menhirs.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vajol, la
 • Vajol, la

 • Costa Brava

 • Vajol, la
 • Vajol, la

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf