L'Aleixar

Guia de Municipis
Amb els seus carrers i camins plens d'història, l'Aleixar encisa el visitant i el convida a descobrir el passat d'un poble que també va captivar el pintor Joaquim Mir i l'escriptor Marià Manent, que van viure allí durant un període de la seva vida. Situada en una vall als peus de la Mussara, l'Aleixar destaca pel seu patrimoni religiós i també per un entorn natural que convida a practicar senderisme pels seus camins i corriols.

Imprescindibles

Descobrir l'interior de l'església parroquial de sant Martí i també l'ermita de sant Blai per endinsar-se en el passat d'aquesta històrica vila del Baix Camp.

També convé gaudir del patrimoni arquitectònic rural, amb els diversos molins fariners i masos que hi ha per tot el municipi.

Els amants de l'art també es poden deixar captivar per l'entorn natural que va enamorar el pintor Joaquim Mir (i també l'escriptor Marià Manent) seguint la ruta Mir-Manent.Suggeriments

Apreciar la natura en tot la seva esplendor observant l'alzina del Mas de Borbó i el pi de les Planes, catalogats com a arbres monumentals de Catalunya.

 També convé tastar l'oli i les avellanes, productes agrícoles típics d'aquest municipi.

 • Comarca: Baix Camp
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Aleixar, l'
 • Extensió: 26
 • Habitants: 864
 • Web: http://www.aleixar.altanet.org

Situació geogràfica

Situat sota els darrers contraforts de la serra de la Mussara, l'Aleixar està en el planell on conflueixen la riera de la Mussara i la riera d'Alforja. A no gaire distància del poble trobem també el coll de la Batalla.

Clima

El clima de l'Aleixar és el típic mediterrani, amb un règim de pluges irregular. L'època amb més precipitacions acostuma a ser la tardor, mentre que l'estiu és la més seca. La protecció dels contraforts de les muntanyes de Prades i la Mussara fan que les inclemències del temps a l'hivern no es notin tant com en altres punts de l'interior.

Activitats econòmiques

La principal activitat és l'agricultura, encara que molts habitants, sobretot joves, treballen a Reus. La collita principal és l'avellana i, de fet, l'Aleixar és un dels primers municipis productors d'aquest fruit sec del Camp de Tarragona. També l'olivera, ja que la cooperativa pertany a la DOP Siurana. Com a complement s'expandeix l'avicultura, amb granges fora de la vila.

Història

Es desconeix exactament quan es va crear la vila, tot i que les principals teories apunten que seria d'origen sarraí. El nom de l'Aleixar surt esmentat per primera vegada l'any 1153 a la carta de població de Siurana. Posteriorment, l'any 1184, el rei Alfons I va lliurar part de les terres a Ferran d'Aleixar i això va donar un impuls a la repoblació definitiva del poble.

Des de l'any 1324 la vila passà a pertànyer al comtat de Prades, pagant delmes a l'arquebisbe de Tarragona. També durant el segle XIV hi va haver una important comunitat jueva, que va arribar a tenir 180 membres, fet que li donà importància i cohesió social.

Al segle XIX, durant la Tercera Guerra Carlina, es va produir la "sorpresa de l'Aleixar", quan els liberals van envoltar diverses partides de carlins i van atacar el poble, favorable a aquests darrers.

Què veure-hi

Dins del nucli urbà de l'Aleixar, és de visita obligada l'església parroquial de Sant Martí. De l'actual edifici es té constància que va ser construït a principis del segle XVIII, però la història del temple es remunta alguns segles endarrere, fins a finals del XII, quan es pensa que es va fer una primera construcció romànica. L'actual, de tres naus, és d'estil barroc i destaca per la seva façana i per les capelles i retaules que té a l'interior. Es tracta, doncs, d'un edifici on la història del poble està més viva que mai.

També de caràcter religiós és la popular ermita de Sant Blai, situada a prop del poble i a la qual s'accedeix des de la carretera que va a les muntanyes de Prades. De dimensions considerables per tractar-se d'una ermita, el temple es va construir probablement al segle XVI i el seu interior va ser destruït durant la Guerra Civil. Actualment, és un punt de trobada per als veïns i veïnes de l'Aleixar i un indret des d'on planejar senzilles excursions per l'entorn.

Una d'aquestes excursions és la dels molins fariners del municipi. Se'n té constància i en queden com a mínim algunes restes de gairebé una desena, però en destaquen el molí del Pigat, del segle XVII i al costat de la riera de la Mussara, o el molí del Fernando, ara convertit en casa rural.

L'Aleixar també té alguns atractius naturals i, de fet, dins del seu terme municipal hi ha dos arbres monumentals: l'alzina del Mas de Borbó i el pi de les Planes.

Què fer-hi

A més de visitar i contemplar tota la història que s'amaga darrere les pedres de l'església de Sant Martí i l'ermita de Sant Blai, l'Aleixar també convida a descobrir altres edificis d'interès arquitectònic i patrimonial. Un exemple són els molins fariners que hi ha per tot el terme i, un altre, la trentena de masos que es tenen catalogats, com ara el Mas de Borbó: una masia gran, amb capella i una alzina d'onze metres d'alçada.

A l'Aleixar també existeix una ruta que segueix les petjades del pintor Joaquim Mir i l'escriptor Marià Manent, que van passar llargues temporades de la seva vida entre aquest municipi i Maspujols. Un itinerari pels dos pobles permet descobrir els indrets que van motivar les pintures de Joaquim Mir i conèixer, alhora, el paisatge que la fina sensibilitat de Marià Manent va glossar.

També cal tastar l'oli de la DOP Siurana, que es produeix a la cooperativa de l'Aleixar, i gaudir de les seves festes majors, on encara es pot sentir la tradició més autèntica del poble.

Voltants

Reus i el seu patrimoni modernista, les platges de Salou i Cambrils, i la serra de la Mussara, que convida a fer excursions.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
L'Aleixar
 • L'Aleixar

 • Costa Daurada

 • L'Aleixar
 • L'Aleixar

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya