Llers

Guia de Municipis
Llers és un poble de l'Alt Empordà que s'alça al voltant de les runes del seu antic castell medieval, testimoni del seu passat històric, el qual es remunta fins a la prehistòria. Es troba just entremig de la plana de l'Empordà i els primers desnivells de les Salines-Bassegoda i la Garriga d'Empordà. Per això, és un magnífic indret tant per al turisme actiu com per conèixer els vestigis arquitectònics del seu passat.

Imprescindibles

Els punts més interessants del municipi són les restes dels seus dos castells medievals, el de Llers mateix i el d'Hortal, així com l'església preromànica de Sant Quirze d'Olmells.

Suggeriments

És aconsellable fer coincidir la visita a Llers amb la Fira de la Cirera de Llers, cap als voltants del 10 de juny. Es tracta d'una fira on, a més de poder tastar la cirera de Llers, valorada per la seva qualitat, es poden fer tasts gastronòmics i de vins de la zona, a més d'activitats lúdiques i culturals. És, doncs, una bona ocasió per conèixer l'indret i perdre'ns pels carrerons del seu nucli antic, inclòs dins de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Llers, Poblenou, el, Hostalets, els, Vall, la
 • Extensió: 21
 • Habitants: 1211
 • Web: http://www.llers.cat

Situació geogràfica

Es tracta d'un municipi força accidentat, amb turons i serralades de poca elevació. Situat als últims contraforts de la serralada Prepirinenca, hi ha força torrents que van a parar als rius Manol i la Muga. Els límits del terme municipal són: al nord, amb Pont de Molins; a l'est, amb Figueres; al sud, amb Avinyonet de Puigventós i, a l'oest, amb Cistella i Boadella d'Empordà.

Clima

Clima mediterrani sec, amb estius calorosos i hiverns suaus. Pluviometria escassa i dispersa. Ventós, sobretot quan bufa la tramuntana.

Activitats econòmiques

Tot i tractar-se d'una població majoritàriament dedicada als serveis, l'activitat agrícola destaca per conrear la cirera Starking. Les cireres de Llers són conegudes per la seva qualitat. Fruit d'aquest fet, cada any, als voltants del 10 de juny es realitza la Fira de la Cirera de Llers.

Història

La zona de Llers va ser habitada des de la prehistòria i també s'hi ha constatat presència romana.

El primer document on apareix mencionat el poble de Llers es registra en una butlla del papa Benedicte VI, adreçada a l'abat de Sant Pere de Rodes, Hildesind, en què confirma la possessió del poble de Llers, entre d'altres. La història del poble, però, va estretament lligada a la presència del castell de Llers, del qual es tenen notícies des del segle XI. Hi ha constància de la importància dels senyors de Llers als segles X i XI, la qual cosa fa pensar en la presència d'una fortificació per aquestes dates.

Des del segle XII, consta el llinatge senyorial dels senyors de Llers, importants prohoms que van aconseguir molt prestigi comprant nombrosos territoris.

Què veure-hi

És molt recomanable la visita a les restes dels castells medievals, tant de Llers com de l'Hortal, així com a l'església de Sant Quirze d'Olmells, una construcció preromànica del segle IX que es troba situada a uns tres quilòmetres de Llers, enmig del bosc.

També mereix una visita l'església parroquial de Sant Julià, reconstruïda després de la Guerra Civil i que conté una pintura mural de l'artista empordanès Josep Ministral.

Què fer-hi

Llers ofereix múltiples rutes i senders per recórrer a peu o en BTT dins del paratge de les Salines-Bassegoda. Més concretament, són molt recomanables les caminades a l'espai natural protegit de la Garriga d'Empordà, un indret que es caracteritza pel paisatge semi muntanyós i, sobretot, per les construccions de pedra seca que s'hi troben. Es tracta d'un lloc perfecte per anar a passejar en família.

Per altra banda, els amants de l'espeleologia poden aventurar-se a l'Avenc de la Calma, format per diverses galeries i xemeneies on es poden veure formacions litogèniques i un bloc de calcita prismàtica.

Voltants

A prop de Llers hi ha nombrosos pobles històrics de l'Empordà per poder visitar, com Peralada o Vilabertran. Així mateix, es troba a prop de Figueres, ciutat que acull el Teatre Museu Dalí. Finalment, també mereix una visita i un bon bany alguna de les platges de la Costa Brava properes situades al golf de Roses.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Llers
 • Llers

 • Costa Brava

 • Llers
 • Llers

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya