Garrigàs

Guia de Municipis
El municipi de Garrigàs és un indret magnífic per admirar el típic paisatge agrícola de la plana empordanesa i, alhora, per descobrir diferents indrets que són testimoni del passat històric d'aquestes terres. Els secrets d'Arenys d'Empordà, Ermedàs, Garrigàs, Tonyà i Vilajoan són perfectes per fer-se una idea del que és l'Empordà i els seus vestigis arquitectònics més enllà de les platges internacionalment conegudes.

Imprescindibles

Són de visita obligada les esglésies romàniques de Sant Miquel de Garrigàs i de Sant Sadurní d'Arenys d'Empordà, així com les de Santa Maria de Vilajoan i d'Ermedàs. També cal deixar-se impressionar pel castell medieval d'Arenys d'Empordà i la torre modernista, just al seu costat. Finalment, també és interessant veure el gran casal de planta rectangular dels segles XIV i XV de Vilajoan, conegut com el castell.

Suggeriments

Passejar pels nuclis antics de les poblacions que conformen el terme municipal i descobrir-ne el passat històric. En aquest sentit, destaquen els porxos i carrerons de Garrigàs, el veïnat del raval de l'església d'Arenys d'Empordà i els carrers de Vilajoan. Entre passejada i passejada, tastar algun dels plats típics de la zona, com són el "platillo" d'ànec, el farcit de pomes o la botifarra dolça.
 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Arenys d'Empordà, Garrigàs, Tonyà, Vilajoan, Ermedàs
 • Extensió: 20
 • Habitants: 436
 • Web: http://webspobles2.ddgi.cat/garrigas/

Situació geogràfica

Situat a la plana de l'Empordà, Garrigàs presenta una orografia planera i suau. Els límits del terme municipal són: al nord, amb Vilamalla; a l'est, amb Siurana, Palau de Santa Eulàlia i Sant Mori; al sud, amb Vilaür i, a l'oest, amb Bàscara, Pontós i Borrassà. Es troba no gaire lluny tant de les platges del golf de Roses com dels primers desnivells del massís de les Salines-Bassegoda.

Clima

Clima mediterrani sec, amb estius calorosos i hiverns suaus i pluviometria escassa i dispersa. Ventós, sobretot quan bufa la tramuntana.

Activitats econòmiques

Història

Els vestigis arquitectònics dels nuclis de població del terme municipal indiquen que la seva història es remunta temps enllà. Així, pel que fa al seu nucli principal, ja l'any 1195 es troba documentat un personatge de nom Guillelmus de Garriganis. El 1279 i 1280 s'esmenta l'ecclesia de Garriganis i, al segle XIV, l'ecclesia parrocialis sancti Michaelis de Garriganis.

Què veure-hi

Garrigàs ofereix diferents testimonis del seu passat històric. S'hi troben l'església romànica de Sant Miquel de Garrigàs, en què destaca l'arc de mig punt de la porta d'accés; l'església també romànica de Sant Sadurní d'Arenys d'Empordà, integrada a les defenses del castell; o les esglésies de Santa Maria de Vilajoan i Santa Maria d'Ermedàs. La primera d'aquestes dues darreres llueix una nau amb volta de canó ultrapassada i és documentada des de l'any 1093, mentre que la segona és d'una sola nau, amb absis semicircular.

També són destacables i mereixen una visita el castell medieval d'Arenys d'Empordà i, al seu costat, la impressionant torre modernista, així com el castell de Vilajoan, dels segles XIV i XV.

Què fer-hi

El terme municipal de Garrigàs ofereix magnífiques passejades pels diferents nuclis de població que el conformen. En tots, descobrir a peu els seus porxos i carrerons plens d'història és la millor opció per conèixer-los. Així mateix, ens podem apropar fins al pas del riu Fluvià per Arenys d'Empordà, on podem veure la central hidroelèctrica del segle XIX, o fins al jaciment arqueològic del Puig Ferrer, a Ermedàs.

Voltants

Per la seva localització, en plena plana de l'Empordà, un dels principals atractius dels seus voltants són les platges de la Costa Brava del golf de Roses, així com les moltes activitats de turisme actiu que es poden realitzar a les Salines-Bassegoda. Tampoc no és lluny el Teatre Museu Dalí de Figueres.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Garrigàs
 • Garrigàs

 • Costa Brava

 • Garrigàs
 • Garrigàs

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya