Montoliu de Lleida

Guia de Municipis
A pocs quilòmetres de la capital del Segrià es troba Montoliu de Lleida, un petit municipi en el qual conviuen terres de regadiu amb camps de secà. Aquí es troba l'últim tram del canal d'Urgell, al costat del qual s'estén un bosc de ribera amb frescos pollancres i elegants cames llargues.

Imprescindibles

Arribar fins al punt on acaba el canal d'Urgell i passejar pel bosc de ribera que hi ha al seu costat.

Suggeriments

Comprar alguna caixa de l'excel·lent fruita que creix en els seus camps.
 • Comarca: Segrià
 • Província: Lleida
 • Localitat: Montoliu de Lleida
 • Extensió: 7
 • Habitants: 469
 • Web: http://montoliulleida.ddl.net

Situació geogràfica

Municipi situat al centre de la comarca del Segrià, que limita amb els municipis de Lleida, al nord; Albatàrrec, a l'est; Alfés, al sud-est; Sunyer, al sud-oest i Sudanell, a l'oest.

S'estén entre la ribera esquerra del riu Segre i la dreta del riu Set i està travessat pel canal d'Urgell i pel de Seròs, així com per la séquia de Torres.

Clima

Clima mediterrani que, en no rebre la influència marítima, es caracteritza per hiverns molt freds i amb boires abundants i estius molt calorosos. La temperatura mitjana a l'hivern és de 5°C i a l'estiu, de 25°C. Les precipitacions són molt escasses i es reparteixen al llarg de tot l'any, encara que són una mica més freqüents a la primavera i menys a l'estiu.

Activitats econòmiques

La principal activitat econòmica del municipi és l'agricultura, amb una zona de secà en què creixen oliveres i una altra de regadiu en la qual predominen els fruiters i els cereals. La cooperativa del municipi emmagatzema i comercialitza la fruita.

Història

Com molts dels municipis del Segrià, Montoliu de Lleida té els seus orígens en el període de la Reconquesta, quan Ramon Berenguer IV va atorgar aquestes terres a Pere de Montoliu, un dels cavallers de la Segarra que l'havien ajudat a expulsar els sarraïns. Durant l'edat mitjana, tant Pere de Montoliu com els seus descendents van cedir terres a la seu i els bisbes de Lleida i el 1213 el castell de Montoliu va ser donat, per Pere I el Catòlic, a l'església de Lleida. Amb els anys, la propietat del castell va retornar a mans laiques, pertanyent durant diversos períodes a la casa dels Navarra. No obstant això, quan va acabar l'Antic Règim tornava a pertànyer a l'Església de Lleida.

A la fi del segle XVIII, el municipi es va beneficiar de l'arribada de l'aigua a través dels recs de Fontanet i de la séquia de Torres i, al principi del segle XX, de l'últim tram del canal d'Urgell.

Què veure-hi

Al centre del poble de Montoliu es poden veure diverses cases del segle XVIII, en les quals encara s'aprecien els grans portals sota arc de pedra. El monument principal és l'església parroquial de la Nativitat de Nostra Senyora, un temple d'estil barroc erigit també al segle XVIII per a la construcció del qual es van aprofitar les pedres de l'antic castell de Montoliu.

Un altre lloc d'interès és el despoblat de Tabac, on s'han trobat diversos jaciments arqueològics que abasten des de l'edat de bronze fins als períodes ibers i romà.

Què fer-hi

Un dels llocs més agradables per passejar és el dels Patamolls de Montoliu, un bosc de ribera que s'estén a banda i banda de l'últim tram del canal d'Urgell, al marge esquerre del riu Segre. Abunden els àlbers i els pollancres i es poden veure cames llargues.

Es pot anar a celebrar les festes majors a mitjan maig i a principis de setembre.

Voltants

A deu quilòmetres de distància es troba la ciutat de Lleida, on es pot visitar, entre d'altres, el conjunt monumental de la Seu Vella i del castell de la Suda.

Als amants del motor els interessarà la visita al circuit de velocitat d'Alcarràs, on se celebren campionats i curses privades d'automobilisme i motociclisme.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Montoliu de Lleida
 • Montoliu de Lleida

 • Terres de Lleida

 • Montoliu de Lleida
 • Montoliu de Lleida

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya