Torre-serona

Guia de Municipis
Erigit sobre una antiga torre de defensa que va veure lluitar cristians i sarraïns, Torre-serona convida a descobrir la seva història passejant pels seus carrers i els seus camps de fruiters. Així mateix, la seva proximitat a la ciutat de Lleida, amb un important patrimoni cultural i una gran oferta d'oci, fa del municipi una excel·lent base des de la qual endinsar-se al Segrià.

Imprescindibles

Apropar-se al lloc conegut com el Calvari i preguntar als habitants de Torre-serona per l'origen dels curiosos forats que es poden veure excavats a les roques.

Suggeriments

La gastronomia de secà de la comarca del Segrià ofereix plats exquisits com els cargols a la llauna, la cassola de tros o la catxipanda.
 • Comarca: Segrià
 • Província: Lleida
 • Localitat: Torre-serona
 • Extensió: 6
 • Habitants: 386
 • Web: http://torreserona.ddl.net

Situació geogràfica

Municipi situat al nord-est de la comarca del Segrià, a només sis quilòmetres de la ciutat de Lleida. Limita amb els municipis de Torrefarrera, pel nord-oest; amb Benavent de Segrià, pel nord; amb Corbins, pel nord-est i amb Lleida, pel sud.

Clima

Clima mediterrani que, al no rebre la influència marítima, es caracteritza per hiverns molt freds i amb boires abundants i estius molt calorosos. La temperatura mitjana a l'hivern és de 5°C i, a l'estiu, de 25°C. Les precipitacions són molt escasses i es reparteixen al llarg de tot l'any, encara que són una mica més freqüents a la primavera i menys a l'estiu.

Activitats econòmiques

Les terres del municipi reben aigua del canal de Pinyana, fet que permet el cultiu de fruiters com pereres, pomeres i presseguers i també de cereals. Existeixen petites explotacions ramaderes en què es crien aus, porcs, ovelles i vaques.

El municipi té un polígon industrial que, donada la seva proximitat a la ciutat de Lleida, és un focus molt atractiu per a la implantació de noves empreses de la zona.

Història

L'origen del municipi es remunta a l'època de la Reconquesta, després de l'ocupació islàmica de la península Ibèrica. Va ser llavors, quan el comte Arnau Mir de Pallars va rebre, com a recompensa per la seva ajuda per recuperar les terres de mans dels sarraïns, la torre Pallaresa, una fortificació situada al camí que porta a Albesa. Al voltant d'aquesta torre s'aixecaria en els següents anys Torre-serona, com testifica un document de 1186 en el qual Dalmau de Torre-serona estableix la donació de l'església.

Torre-serona és un dels pocs municipis del Segrià que no va estar en mans de l'església fins molt avançada l'edat mitjana. Va pertànyer a diversos senyors feudals, entre els quals destaca la família Olzinelles, que senyorejà en aquestes terres fins al 1716, quan en morir Cecília d'Olzinelles les seves possessions van passar a mans del capítol de la Seu de Lleida. Els senyorius es van abolir el 1835.

Què veure-hi

El principal monument de la població és l'església de Nostra Senyora de l'Assumpció. Està situada al centre del poble, sobre una antiga fortalesa, i va ser construïda a finals del segle XVI. Ha sofert diverses reformes importants al llarg de la seva història, però segueix conservant interessants elements arquitectònics i decoratius, com la flor de lis de l'escut que llueix sobre el portal, que indica que va pertànyer al capítol de la Seu de Lleida.

A poca distància es troba el lloc conegut com el Calvari, on es poden veure uns curiosos forats excavats a la roca als quals se'ls atribueixen orígens molt diversos, ja que hi ha qui sosté que són antics dipòsits d'oli o vi i hi ha qui creu que es tracta d'una antiga necròpolis. El cas és que durant la Guerra Civil espanyola van servir com a refugi per a la població durant els bombardejos.

Què fer-hi

Els amants del golf, i aquells que vulguin iniciar-se en aquest esport, poden acudir al Pitch & Putt Lleida de Torre-serona, que té un recorregut de divuit forats.

També es pot gaudir de les festes majors a principis del mes de maig i de novembre, amb activitats per grans i petits: tallers de cervesa artesana, esports, Vesprades Teatrals, espectacles infantils i paradetes varies.

Voltants

Al municipi d'Alpicat, a vuit quilòmetres de Torre-serona, hi ha una bona hípica, el Champion Horse Club, que disposa de diverses pistes d'entrenament, jardins, parc infantil i restaurant. També a Alpicat es troba el Alpipark, situat en un petit embassament i en el qual es poden practicar nombrosos esports aquàtics sense motor com caiac, surf de rem o esquí-surf i que, a més, disposa de servei de bar i zona de barbacoes.

A Alcoletge es pot visitar un museu dedicat a la memòria històrica, el Centre d'interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró, amb en el qual es vol donar a conèixer el paper de la població durant el Front del Segre.

La ciutat de Lleida, amb una gran oferta d'oci i cultural, es troba a només sis quilòmetres de Torre-serona. Es recomana la visita al conjunt monumental de la Seu Vella i del castell de la Suda.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torre-serona
 • Torre-serona

 • Terres de Lleida

 • Torre-serona
 • Torre-serona

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya