Capafonts

Guia de Municipis
Capafonts deriva del llatí capite fontium, que vol dir cap de les fonts. De fet, se n'han censat un total de 53, entre les quals destaca la font de la Llúdriga, que no s'asseca mai. La bellesa del seu paisatge ha estat esculpida pel riu Brugent, que ha format una vall d'ondulades i agradables línies vora el riu.

La localitat s'ubica al cor de les Muntanyes de Prades i disposa també d'un nucli antic molt valuós a nivell patrimonial. Es tracta d'una destinació rural, exemple de la muntanya mediterrània i situada a pocs quilòmetres de ciutats com Tarragona o Reus. A més, té una bona oferta gastronòmica i hi destaca la seva fàbrica de formatges artesans.Imprescindibles

L'església parroquial de Santa Maria, Cal Macià i el forn de pa medieval, que es troba a la Casa de la Vila.


Suggeriments

Visitar l'ermita de la Mare de Déu de Barrulles, que fou construïda al segle XII i es troba als afores de Capafonts, i fer una excursió a les Tosques i la Llúdriga.
 • Comarca: Baix Camp
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Capafonts
 • Extensió: 13
 • Habitants: 96
 • Web: http://www.capafonts.cat

Situació geogràfica

El poble es troba al turó que ocupa la part central de la vall del riu Brugent, al bell mig de les muntanyes de Prades. Està situat al nord de la comarca del Baix Camp, fent frontera amb l'Alt Camp.

Clima

El clima és propi de la muntanya mitjana. Els estius són calorosos i secs i les principals pluges es concentren a la primavera i la tardor.

Activitats econòmiques

L'agricultura és la principal activitat econòmica. L'abundància d'aigua a la zona fa que s'alternin els camps de secà i els de regadiu. El cultius més importants són els d'avellaners, hortalisses i patates.

Història

La presència humana a la vall de Capafonts es remunta al neolític, com ho demostren les troballes fetes a la cova del Daniel.

A partir del 1151, la vall del Brugent va quedar sota el control del comte de Barcelona i en conquerir Siurana, es van establir colons cristians. Capafonts està inclosa a la carta de població de Prades des de 1159. A partir del 1425, la localitat va pertànyer al comte de Cardona, fins que al final del segle XVII va passar al duc de Medinaceli.

El poble, que tradicionalment ha viscut de l'agricultura, va arribar a tenir 532 habitants el 1860.

Què veure-hi

El centre neuràlgic de la vila és l'església parroquial de Santa Maria, d'estil neoclàssic. Atenció especial mereix Cal Macià, l'única casa amb façana historiada del poble amb passat medieval, i el forn de pa del segle XII, que es troba als baixos de la Casa de la Vila.

Què fer-hi

Per aprofitar l'entorn natural pot ser una bona idea fer una excursió a la font de la Llúdriga (al poble se'n diu Llódriga). La font és al llit del barranc i és a partir d'aquest punt que el riu Brugent disposa d'un cabal continu.

Els encants naturals que es poden trobar a Capafonts també permeten organitzar excursions per alguns dels cims que hi ha al voltant, com els Motllats o el Picorandan. Per als que desitgin una sortida més tranquil·la, també es pot recórrer la vall del Brugent.

A l'estiu, hi ha diversos punts per banyar-se en les aigües dels torrents que passen pel terme, com a les Tosques.

Voltants

Reus i la seva petjada modernista, capitalitzada en la figura d'Antoni Gaudí. Salou i les seves platges.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Capafonts
 • Capafonts

 • Costa Daurada

 • Capafonts
 • Capafonts

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya