Vinaixa

Guia de Municipis

Vinaixa s'ubica al sector sud-oriental de la comarca de les Garrigues, a prop de la Conca de Barberà. El nucli urbà s'ordena al voltant de l'antic castell, a la part alta, del qual només queda una torre envoltada de cases.

En l'aparença dels edificis hi predomina la pedra, amb arcs i boniques façanes amb carrers acollidors que relacionen l'aspecte del poble amb la que fins fa no gaire era la seva activitat econòmica principal, la indústria de la pedra. Malgrat això, ha estat la indústria tradicional d'aquest municipi, amb denominació d'origen Pedra Sorrenca Floresta-Vinaixa. La serra que s'allarga des de la Floresta, prop de les Borges Blanques, fins a Tarrés i que aplega els pobles dels Omellons, l'Espluga Calba i Fulleda, amaga una de les pedres de més qualitat per als treballs de construcció o decoració. Gaudí va començar la Sagrada Família amb aquesta pedra i encara la fan servir els seus continuadors.

Actualment, però, els conreus d'oliveres, vinya i ametllers s'han convertit en la primera activitat econòmica del poble.Imprescindibles

Visitar l'església de Sant Joan Baptista, les restes del castell (cal Tarragó) i la casa de Poblet, antiga propietat dels monjos del monestir.

Suggeriments

Fer la Ruta de les Fonts és una manera de copsar, en una ruta que dura unes dues hores, l'essència de les Garrigues, tant del seu paisatge com de la seva història.
 • Comarca: Garrigues
 • Província: Lleida
 • Localitat: Vinaixa
 • Extensió: 37
 • Habitants: 526
 • Web: http://www.vinaixa.cat

Situació geogràfica

La vila s'ubica al sector sud-oriental de les Garrigues, limitant amb la Conca de Barberà, a l'esquerra de la Riera Brugosa, entre aquest curs d'aigua i la línia del ferrocarril.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb temperatures força extremes. Els hiverns són freds i boirosos, i els estius, càlids i llargs. Les precipitacions són molt escasses.

Activitats econòmiques

Fins fa no gaire la principal activitat econòmica del poble era la indústria de la pedra.  Actualment, la seva economia es basa també en els conreus d'oliveres, vinya, ametllers i sembrats, juntament amb la ramaderia. Té una cooperativa on s'elabora oli d'oliva verge.

Història

El nucli de Vinaixa sorgeix al segle VIII, a partir d'un enclavament àrab al voltant d'un castell. El Castell de Vinaixa (cal Tarragó) se situa al punt més elevat de la vila (482 metres), al carrer del Calvari. Amb l'avanç dels cristians, el nucli fou repoblat per Ramon Berenguer IV, el qual va atorgar carta de poblament al segle XII a gent de Tàrrega. Berenguer de Puigverd va concedir diversos instruments a favor del monestir de Poblet, que en el segle XIII va adquirir la jurisdicció total. La Casa de Poblet ("Cal Panxa") és una antiga propietat dels capellans de Poblet, que havia estat durant uns segles un lloc on es recaptaven impostos per al monestir. Preserva el segell de l'abat Copons a l'arc de la portalada i a l'interior de la casa es troben tres arcs d'estil gòtic, on cada pedra té la seva història.

Què veure-hi

L'edifici més interessant és l'església parroquial de Sant Joan Baptista. Construïda a mitjans de segle XII, pertany al període de transició del romànic al gòtic dins el característic estil de l'anomenada "escola lleidatana". La portalada, l'element més notable, és formada per tres arquivoltes en degradació que presenten un tipus d'ornamentació amb puntes de diamant.

Val la pena també passejar pel carrer de les Flors, un carrer recte amb cases de pedra, les façanes de les quals estan, d'una punta a l'altra, engalanades amb diverses plantes enfiladisses i flors.

Ubicada a set quilòmetres del nucli urbà, l'ermita de Sant Bonifaci és d'estructura gòtica i reformada posteriorment. Sembla que al segle XIV ja estava construïda.

El Castell de Vinaixa, també denominat cal Tarragó, situat al carrer del Calvari, davant de la plaça del Mil·lenari, és una antiga torre àrab (segle VIII) amb honors de castell, al voltant del qual s'ordenà el poblat conegut com Beni-Aixa, del qual pren el nom el municipi de Vinaixa. Actualment, és de propietat particular.

La Casa de Poblet, antiga propietat dels capellans de Poblet, preserva el segell de l'abat Copons a l'arc de la portalada. Coneguda també com "Cal Panxa", és actualment de propietat particular.

Què fer-hi

Per les partides del terme, s'hi poden fer atractives rutes en bicicleta de muntanya o a peu, com la Ruta de les Fonts, que permeten descobrir indrets com l'ermita de Sant Bonifaci i diverses construccions de pedra seca, tan típiques de l'arquitectura garriguenca.

Voltants

Visitar el conjunt de pintures rupestres de la vall de la Coma, a cinc quilòmetres de l'Albi i declarat Patrimoni de la Humanitat, el Parc Temàtic de l'Oli, a les Borges Blanques i el poblat ibèric dels Vilars i castell dels ducs de Cardona, a Arbeca. També es troba a prop el monestir de Poblet.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vinaixa
 • Vinaixa

 • Terres de Lleida

 • Vinaixa
 • Vinaixa

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya