La Floresta

Guia de Municipis

Aquest municipi es coneixia amb el nom de Castellots durant l'edat mitjana i bona part de la moderna. Està ubicat a uns cinc quilòmetres de les Borges Blanques. Presideix la plaça de la Mancomunitat: una gran creu neogòtica feta amb pedra de les pedreres que es troben al sud del terme i que es perllonguen pels Omellons. La tradició de la pedra és important a la vila. En aquest sentit, hi ha una exposició permanent sobre els treballs de la pedra.

L'element més destacat, però, és el castell, una construcció de grans dimensions del segle XIII que es pot visitar. També és destacable el pou de gel dels segles XIV-XVI.Imprescindibles

El castell de la Floresta, el pou de gel i el Museu de la Pedra formen un conjunt històric i artístic que es pot visitar a hores concertades.

Suggeriments

Antigament el poble de la Floresta s'anomenava Castellots i estava situat a 1,5 quilòmetres de l'actual. Podeu visitar aquest antic poblat en una ruta molt assequible, a peu o en bicicleta.
 • Comarca: Garrigues
 • Província: Lleida
 • Localitat: Floresta, la
 • Extensió: 5
 • Habitants: 154
 • Web: htttp://www.floresta.cat/

Situació geogràfica

El terme municipal de la Floresta forma una franja allargada de nord a sud, al límit amb la plana d'Urgell, entre el terme de les Borges Blanques, a ponent, i el d'Arbeca, a llevant; també limita amb les poblacions dels Omellons i Vinaixa.

Clima

El clima és mediterrani marcadament continental, amb temperatures extremes. Els hiverns són molt freds i boirosos. Els estius, calents i llargs. Les precipitacions anuals són escasses.

Activitats econòmiques

Els principals conreus són l'olivera i els ametllers. Pel que fa a la ramaderia, destaca la cria de bestiar porcí. Pel terme municipal de la Floresta passarà el canal Segarra-Garrigues, actualment en construcció. A la Floresta hi ha una cooperativa del camp dedicada a l'oli de la denominació d'origen Les Garrigues. Al poble, a més de l'agricultura, la indústria de la pedra ha tingut una gran ressonància, i en altres temps fou força important. Encara hi ha un picapedrer que treballa aquest material. Hom explota les pedreres del sector meridional del terme.

Història

Antigament el poble s'anomenava Castellots i estava situat a 1,5 quilòmetres de l'actual. Durant la Guerra de Successió, el poble fou totalment arrasat, l'any 1707. El 1814 es va agregar a les Borges Blanques, fins que el 1836 la Diputació accedí a la seva "independència", ja amb el nom actual de la Floresta.

Què veure-hi

El principal punt d'interès és l'imponent castell, una construcció d'inicis del segle XIII que conjuga elements romànics, gòtics i renaixentistes. Forma un sòlid conjunt d'edificis on destaquen bells finestrals coronells, una notable torre quadrada emmerletada, rics sostres teginats de fusta i plafons de guix policromats. Van ser propietaris d'aquest monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, els ducs de Cardona, els comtes de Pallars i els ducs de Medinaceli.

Vinculat al castell hi ha l'antic pou del gel, una construcció de pedra que data dels segles XIV-XVI, de 150 m3 de capacitat, que tenia la funció de conservar els aliments mitjançant la neu que es guardava en el seu interior. Era explotat pels ocupants del castell com a font d'ingressos a través de tributs.

A l'exposició Treballs de la Pedra es mostra el llegat del mestre picapedrer Felip Martín, precursor d'una important nissaga d'artesans de la pedra. Eines antigues i peces escultòriques expliquen la tradició de l'ofici al municipi.

Què fer-hi

Es poden fer visites guiades al castell, el pou de gel i la sala d'exposició Treball de la Pedra. L'Ajuntament us ofereix, a més, la possibilitat d'allotjament al castell de la Floresta.

Visitar la Sala Exposició dels Treballs de Pedra, on s'homenatja el passat picapedrer de la vila.

Voltants

A les Borges Blanques, a cinc quilòmetres, es pot visitar el Parc Temàtic de l'Oli. A Arbeca hi ha el Poblat ibèric dels Vilars i el castell dels Ducs de Cardona. A uns vint quilòmetres trobem el Monestir de Vallbona de les Monges.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
La Floresta
 • La Floresta

 • Terres de Lleida

 • La Floresta
 • La Floresta

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya