Bàscara

Guia de Municipis
Bàscara conserva encara una part emmurallada i un remarcable nucli antic. Així mateix, el municipi conté diversos testimonis del passat declarats Béns Culturals d'Interès Nacional, com ara les muralles, l'església de Sant Iscle, el castell o el castell-palau d'Orriols. Enclavat just al límit amb el Baix Empordà, el municipi té també algunes rutes i excursions magnífiques per gaudir del seu entorn i paisatge.

Imprescindibles

Cal veure les muralles de Bàscara, les restes del castell episcopal i l'església de Sant Iscle. També les restes del priorat de Sant Nicolau de Calabuig i l'església de Sant Feliu de Calabuig i, finalment, anar a Orriols per conèixer el seu castell-palau renaixentista.

Suggeriments

Sens dubte, passejar pels centres històrics dels nuclis que conformen aquest municipi serà una de les activitats més plaents. A més a més, pels volts de Nadal es pot gaudir del pessebre vivent de Bàscara, un dels més significats de la província de Girona. Per als amants de les activitats a l'aire lliure també és molt recomanable alguna excursió per les proximitats del riu Fluvià.
 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Bàscara, Calabuig, Casa Marroca, la, Orriols, Roques, les
 • Extensió: 17
 • Habitants: 989
 • Web: http://www.bascara.cat

Situació geogràfica

Bàscara forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. Els límits del terme municipal són: al nord, amb Pontós; a l'est, amb Vilaür i, al sud oest, amb Vilademuls. Té agregats els nuclis de Calabuig, les Roques i Orriols.

Clima

Clima mediterrani, amb hiverns suaus, estius calorosos i la precipitació escassa i dispersa.

Activitats econòmiques

Bàscara, per la seva situació gairebé equidistant de Figueres, Girona i Banyoles, s'ha convertit en un petit centre de rodalia. La tradició dels mercats a Bàscara es remunta al 1187, quan el bisbe Ramon Guissall va instituir el mercat setmanal.

Història

El primer document que esmenta Bàscara és de l'any 817, arran d'un judici celebrat a Borrassà en el qual es fixaren els límits de la villa Baschara, possessió del bisbat. Camí tradicional a França, era lloc de parada habitual, i el 1187 el bisbe Ramon Guissall instituí el mercat setmanal, que se celebrava els dimecres. El 1236, el rei Jaume I atorgà al bisbe la facultat de celebrar fires.

La situació fortificada al camí principal de Girona a França accentuà la importància estratègica de la vila en època moderna. Així, el 1675, la població va ser presa pels francesos, que el 1683 hi van establir un campament base per al setge de Girona el 1808.

Què veure-hi

Cal veure i gaudir el conjunt històric del poble de Bàscara, amb les muralles i les restes del castell episcopal i l'església de Sant Iscle, bastida una bona part al llarg dels segles XVIII i XIX.

També les restes del priorat de Sant Nicolau de Calabuig i l'església de Sant Feliu de Calabuig.

Finalment, no oblidar-nos del castell-palau d'Orriols, un gran edifici de planta rectangular i pati central, fet als segles XVI-XVII, amb una notable façana renaixentista.

Què fer-hi

El pas del riu Fluvià ha deixat un paisatge de penya-segats, fonts i coves naturals que fan possible una descoberta molt interessant per als amants de les activitats a l'aire lliure, que poden gaudir de diverses rutes i passejades. A més a més, un dels dos trams del Camí de Sant Jaume al seu pas per Catalunya passa per Bàscara.

Pels volts de Nadal, és molt recomanable anar a veure el pessebre vivent de Bàscara. Així mateix, cal visitar el mercat setmanal, que se celebra cada diumenge a la plaça Major.

Voltants

Per als qui no en tinguin prou amb tot el que ofereix Bàscara, aquest terme municipal és un bon punt de partida tant per gaudir de les platges de la Costa Brava properes a l'Escala, com ara les d'Empúries. També permet visitar els aiguamolls de l'Empordà i altres indrets d'interès, com el Teatre-Museu Dalí de Figueres o les mateixes ruïnes d'Empúries.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bàscara
 • Bàscara

 • Costa Brava

 • Bàscara
 • Bàscara

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya