Castelldans

Guia de Municipis

Situat a l'extrem nord-occidental de les Garrigues limitant ja amb el Segrià, la major part del terme municipal és secà, amb oliveres, ametllers i cereals.

Un dels equipaments més significatius de Castelldans és el Museu de l'Oli i del Món Rural, on encara es conserven tot tipus d'eines antigues. És propietat de la Cooperativa del Camp de Sant Fortunat que, de les dues que hi ha al poble, és la que elabora l'oli d'oliva verge extra.

L'antic convent dels monjos d'Escala Dei, que eren propietaris de grans extensions de terreny del terme, constitueix el conjunt monumental més important del poble, al carrer dels Frares i, tot i que convertit en cases independents al segle XIX, conserva l'estructura exterior i interior.

Molt a prop, trobem un espai natural destacable, Mas de Melons, que constitueix una reserva ornitològica important.Imprescindibles

Visitar el Museu de l'Oli i del món rural. Conèixer l'Espai Natural Protegit de Mas Melons.

Suggeriments

A finals de setembre, el municipi acull la cursa del gaig blau, que pren el nom d'una de les espècies d'aus que habita la reserva natural de Mas de Melons. Es tracta d'un circuit per fer corrent o caminant, d'uns deu quilòmetres, per camins del terme municipal castelldanenc.
 • Comarca: Garrigues
 • Província: Lleida
 • Localitat: Castelldans
 • Extensió: 65
 • Habitants: 981
 • Web: http://www.castelldans.cat/

Situació geogràfica

El terme municipal s'estén a l'extrem nord-occidental de la comarca de les Garrigues, en contacte amb el Segrià. El relleu és suau i els punts més alts són als sectors central i meridional, amb altituds superiors als 400 metres.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb temperatures extremes. Els hiverns són molt freds, amb fortes gelades, i boirosos. Els estius, calents i llargs, amb temperatures que poden superar els 35ºC. Les precipitacions són molt escasses.

Activitats econòmiques

L'agricultura és la principal activitat econòmica, amb conreus principalment d'ametllers i olivers al secà i fruiters a la part del regadiu.

Història

El lloc té l'origen en el castell àrab que dominava la població, del qual no hi ha cap resta. Des del 1396, la senyoria de Castelldans és en mans del prior de la cartoixa d'Escaladei i, des d'aleshores fins a la fi de l'Antic Règim, el monestir tingué el domini de la població

Durant la Guerra dels Segadors l'exèrcit francocatalà fortificà el castell, dins la línia defensiva que des d'Àger i Balaguer arribava a l'Ebre, als castells de Flix i Miravet. No fou fins al 1651 que les tropes castellanes s'apoderaren de la vila. El castell exercí encara la mateixa funció defensiva durant la Guerra de Successió (1705-1707), durant la Guerra del Francès (1809-1810) i en la primera Guerra Carlina i aviat s'inicià la decadència de la fortalesa.

Què veure-hi

A l'Església de la Mare de Déu de l'Assumpció, de façana renaixentista i campanar de torre quadrada, s'hi conserva una imatge de pedra policromada de la Mare de Déu amb el nen del segle XV.

A l'accés de la rectoria s'hi pot apreciar l'escut dels monjos cartoixans d'Escala Dei, dels quals encara queden motius a l'antic carrer dels Frares, on en algunes façanes de les cases tenen les dates de construcció, totes de la primera meitat del segle XVII. D'aquest antic convent també es conserven les arcades del celler, ara ubicades al futur Centre d'Interpretació de les Aus.

Del castell, documentat l'any 1033 i ubicat al cim d'un turó, només resten els fonaments i el paviment de codines d'una de les zones interiors d'aquesta fortificació, descobert a la dècada del 1980. S'ha habilitat un accés amb bancs i baranes de fusta que permet arribar-hi còmodament.

El Museu de l'Oli i del Món Rural està ubicat al lloc on hi havia un antic molí d'oli del 1934. S'hi poden veure eines, instruments i estris relacionats amb el conreu i la indústria de l'olivera i l'oli i, en general, eines i estris de la pagesia.

Què fer-hi

Una de les visites més recomanables, molt a prop de Castelldans, és la reserva de Mas de Melons o la vall de Matxerri, de paisatge estèpic i amb una gran presència d'aus de secà. En aquests espais, s'hi han habilitat uns indicadors que permeten conèixer-los a través de rutes a peu o amb bicicleta i que serveixen també per descobrir les construccions de pedra seca escampades pel terme.

Al mateix poble, un dels punts d'interès és el Museu de l'Oli i el món rural.

Voltants

La capital del Segrià, Lleida, es troba a vint quilòmetres. El turó de la Seu Vella defineix el perfil de Lleida i n'és l'element patrimonial més important i característic. Les Borges Blanques, capital de les Garrigues, es troba a només onze quilòmetres. Aquí es pot visitar el Parc Temàtic de l'Oli i la zona dels Bessons, inclosa dins el Pla d'Espais d'Interès Natural.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Castelldans
 • Castelldans

 • Terres de Lleida

 • Castelldans
 • Castelldans

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya