Biure

Guia de Municipis
Biure és un petit poble de l'Alt Empordà situat estratègicament, tant per anar a les platges properes de la Costa Brava, com per realitzar les múltiples activitats que ens ofereix el paratge natural de les Salines-Bassegoda, o per visitar els testimonis del seu passat històric.

Imprescindibles

El castell de Biure, la Fonteta i el camí de la font d'en Buixó, Can Sans, l'església de Sant Esteve, el Museu-Teatre Dalí de Figueres i l'Espai Natural Protegit de les Salines.Suggeriments

Una excursió singular, situada dins del paratge de les Salines-Bassegoda, és la que ens duu fins al monument a Pierre Baile, el qual es troba en el camí de Biure al castell de Mont-roig. Es tracta d'un monument en memòria del timbaler Pierre Bayle, nascut el 8 de febrer de 1783 a Tourreilles, França. Se sap que Pierre va morir en combat durant la batalla de Mont-roig (també anomenada del Boulou), al terme municipal de Biure, el dia 1 de novembre de 1794, quan tenia onze anys.

 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Biure
 • Extensió: 10
 • Habitants: 230
 • Web: http://www.biure.cat

Situació geogràfica

Biure d'Empordà forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. Els límits del terme municipal són: al nord, amb Darnius i Capmany; a l'est, amb Masarac i Peralada; al sud, amb Cabanes i Pont de Molins i a l'oest, amb Boadella d'Empordà. Es troba situat entre la plana de l'Empordà i els primers desnivells del massís de les Salines.

Clima

Clima típic mediterrani de l'Empordà, amb hiverns suaus, estius càlids, precipitació escassa i dispersa i ventós, sobretot quan bufa la tramuntana.

Activitats econòmiques

Història

El nom de Biure prové del llatí bene vivere, que vol dir viure bé. Se suposa que durant l'alta edat mitjana devia ser possessió d'algun monestir de la contrada. Els primers documents sobre Biure són de l'any 1233.

Què veure-hi

El castell de Biure, un conjunt de restes ruïnoses d'una construcció fortificada, possiblement del segle XV; Can Sans, una antiga casa pairal i antic trull del poble i que actualment és la Casa de la Vila, i l'església de Sant Esteve de Biure, que ja surt esmentada en documents dels anys 1279 i 1280. L'actual edifici és una reconstrucció dels anys 1702-1703. És d'una sola nau i té capelles laterals.

Què fer-hi

És molt recomanable passejar pel poble i gaudir dels seus carrerons i visitar els punts de més interès. Tampoc no podem deixar d'impressionar-nos amb el seu paisatge i les múltiples rutes per fer senderisme i BTT a la zona de les Salines-Bassegoda. Als entorns del poble també hi ha boniques passejades que ens duen a indrets singulars, com La Fonteta, on trobem el rentador on abans tota la població anava a fer-hi la bugada, el camí de la font del Buixó, que voreja el riu Ricardell fins a la font, o les cabanes de pedra seca de la vinya, repartides per tot el municipi.

Voltants

Als voltants del poble destaquen d'altres petits nuclis carregats d'història, com Capmany, Pont de Molins o Boadella d'Empordà. El pantà de Boadella tampoc no és lluny i s'hi practiquen esports nàutics i la pesca recreativa. Destaca l'Espai Natural Protegit de les Salines, així com el de l'Albera, on hi ha gran quantitat de rutes per fer senderisme i BTT. A pocs quilòmetres trobem Figueres, amb el Teatre-Museu Dalí i algunes platges properes de la Costa Brava.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Biure
 • Biure

 • Costa Brava

 • Biure
 • Biure

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya