Avinyonet de Puigventós

Guia de Municipis
Situat a l'interior de l'Alt Empordà, és un poble històric ple de monuments, edificis i llocs singulars que val la pena visitar. A més a més, el municipi comprèn part del paratge natural de les Salines-Bassegoda, una zona amb rutes i senders, on es poden observar cabanes i construccions de pedra seca i alguns dòlmens i menhirs enmig d'una tranquil·litat absoluta.

Imprescindibles

Cal visitar el castell de la Comanda Hospitalera, la vil·la romana de la Font del Vilar, l'ermita de Santa Eugènia i la Garriga d'Empordà, dins del paratge de les Salines-Bassegoda.

Suggeriments

Passejar pels carrers del nucli urbà per conèixer el seu patrimoni històric. Conèixer el seu mosaic paisatgístic a peu o en BTT i pujar al Puigventós per poder gaudir d'unes immillorables vistes de la plana de l'Empordà. També és molt recomanable conèixer l'entorn del poble visitant els seus masos, com el Mas Rissec, les Tres Cases o el Mas Vilà, amb un pou de glaç de grans dimensions.
 • Comarca: Alt Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Avinyonet de Puigventós, Mas Pau, el, Santa Eugènia
 • Extensió: 12
 • Habitants: 1565
 • Web: http://www.avinyonetdepuigventos.cat

Situació geogràfica

Es troba entre la part final de la plana de l'Empordà i els primers desnivells del paratge natural de les Salines-Bassegoda. Situat a l'interior de l'Alt Empordà, a prop de la seva capital, Figueres.

Clima

Clima típic de l'Empordà. Hiverns suaus, estius calorosos i precipitació dispersa i irregular. És un indret ventós, sobretot quan bufa el vent del nord, la tramuntana.

Història

Si bé s'han trobat indústries del neolític, els primers indicis de poblament d'Avinyonet daten de l'època romana: la vil·la romana de la Font del Vilar. La segona referència al lloc, ja com Avinyó, és el nom d'un personatge: Berenguer d'Avinyó, que el 1090 i el 1107 signà com a testimoni en documents dels comtes de Besalú. Sens dubte, el fet més destacat de la història d'Avinyonet és l'existència del castell d'Avinyonet, que donà origen a la població, i que fou atacat el 1128 pel comte Ponç II d'Empúries que, poc després, caigué presoner de Ramon Berenguer III. Segons una butlla del papa Alexandre III del 1176, l'església de Sant Esteve d'Avinyó pertanyia al monestir de Vilabertran. Cal remarcar que el poble és anomenat Avinyó fins al segle XIII. El diminutiu que ha restat fixat s'emprà des del segle XIV. L'any 1916 s'afegeix el topònim de Puigventós a Avinyonet per distingir-lo d'Avinyonet del Penedès.

Què veure-hi

Són molts els indrets per visitar a Avinyonet de Pugiventós. S'hi troben el castell de la Comanda Hospitalera, una fortificació construïda entre els segles XVI i XVII, i l'església de Sant Esteve, un gran monument amb vestigis que van del segle XV al XVIII i que, a diferència de la disposició de la majoria de temples cristians tradicionals està capgirada, amb l'entrada a llevant.

També resulten interessants la vil·la romana de la Font del Vilar, un jaciment de l'època romana que es troba a prop del riu Manol; l'ermita de Santa Eugènia, d'origen romànic i situada a un quilòmetre fora del nucli urbà, i les restes del castellot, probablement una antiga torre de guaita medieval situada en un petit turó als afores de la població.

Què fer-hi

Una bona visita mereix un passeig pel nucli urbà per conèixer el seu patrimoni històric i cultural amb calma i tranquil·litat.

També resulta particularment interessant recórrer el seu entorn per descobrir les múltiples rutes de senderisme i BTT tot endinsant-se al paratge natural de les Salines-Bassegoda. En aquest punt destaca de forma particular l'Espai Natural Protegit de la Garriga d'Empordà, un indret feréstec i de desnivells suaus on podem descobrir diferents construccions tradicionals de perda seca. Finalment, pujar al Puigventós per gaudir d'unes vistes de la plana de l'Empordà espectaculars.

Voltants

La població propera més important és Figueres, capital de l'Alt Empordà i coneguda pel Teatre-Museu Dalí. A més a més, cal destacar tota la zona de l'Espai Natural Protegit del Massís de les Salines, una zona plena de rutes per caminar i practicar la BTT. Tampoc no ens podem oblidar de les platges de tota la zona del Golf de Roses.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Avinyonet de Puigventós
 • Avinyonet de Puigventós

 • Costa Brava

 • Avinyonet de Puigventós
 • Avinyonet de Puigventós

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya