Albatàrrec

Guia de Municipis
Situat a la vora del riu Segre i a només sis quilòmetres de distància de la ciutat de Lleida, Albatàrrec és un municipi del centre de la comarca del Segrià. El seu principal nucli urbà s'estén als peus del castell d'Albatàrrec, una fortalesa d'origen medieval.

Imprescindibles

Passejar pels carrers de la població per contemplar el castell i l'església i després acostar-se al parc al costat del Segre i passejar per la vora del riu.

Suggeriments

Si es visita el municipi a l'estiu, val la pena anar a refrescar-se a les piscines municipals, que disposen de zones d'ombra i jocs per a nens.
 • Comarca: Segrià
 • Província: Lleida
 • Localitat: Albatàrrec
 • Extensió: 10
 • Habitants: 2335
 • Web: http://www.albatarrec.cat

Situació geogràfica

Municipi situat a la zona centre de la comarca del Segrià, que limita al nord i l'est amb el terme municipal de Lleida; a l'oest, amb el de Montoliu de Lleida i, al sud-est, amb el d'Alfés. Al nord-oest, per on queda delimitat pel riu Segre, el paisatge és de tipus al·luvial, a l'est predomina la plana dels plans d'Urgell i al sud-est es poden observar alguns petits turons, sent el més elevat el de Pedrós, amb 229 metres d'altura.

Clima

Clima mediterrani, que al no rebre la influència marítima, es caracteritza per hiverns molt freds i amb boires abundants i estius molt calorosos. La temperatura mitjana a l'hivern és de 5 °C i a l'estiu, de 25 °C. Les precipitacions són molt escasses i es reparteixen al llarg de tot l'any, encara que són una mica més freqüents a la primavera i menys a l'estiu.

Activitats econòmiques

Municipi eminentment agrari en el qual abunden els camps de regadiu, sent els cultius principals els de fruites dolces com peres, pomes o préssecs.

Història

D'origen medieval i amb un topònim l'origen etimològic del qual no és clar, però que sembla venir de l'àrab, Albatàrrec va pertànyer a la ciutat de Lleida fins al segle XIV, moment en què va passar a ser un senyoriu feudal. El feu va estar en mans, entre d'altres, del monestir femení de Bonrepòs, del de Santes Creus, d'Antoni Riquer o de la família Espolter.

Després de la Guerra dels Segadors, va quedar pràcticament despoblat, però la seva bona situació al costat del riu Segre i la ciutat de Lleida ha afavorit al llarg dels anys l'augment de la població.

Què veure-hi

El monument més emblemàtic és el castell d'Albatàrrec, una construcció del segle XIII situada al punt més alt de la població que, tot i haver sofert nombroses reformes, conserva el seu imponent aspecte de fortalesa de defensa. Al segle XVI es va convertir en el palau d'Espolter i va adquirir un aspecte renaixentista. En l'actualitat és de propietat privada.

Una altra de les fites de la població és l'església de Sant Salvador, construïda al segle XVIII i d'estil barroc. Conserva un retaule gòtic del segle XV que havia pertangut a l'antiga catedral de Lleida.

Finalment, cal remarcar la presència de dos records de l'activitat econòmica de la població: la façana modernista de l'antiga cooperativa, obra del prolífic arquitecte Cèsar Martinell, i la sínia de la séquia de l'antiga séquia de Torres.

Què fer-hi

Els plans voltants del municipi conviden a passejar entre camps de cultiu. Recorrent dos quilòmetres cap al sud-est de la població es pot arribar fàcilment al tossal de Pedrós, una petita muntanya de 229 metres d'alçada, des del cim es tenen bones vistes sobre el territori. Una altra bona opció és acostar-se al parc fluvial que hi ha al costat del riu Segre, a menys d'un quilòmetre del centre de la població.

Voltants

A sis quilòmetres de distància es troba la ciutat de Lleida on es pot visitar, entre d'altres, el conjunt monumental de la Seu Vella i del castell de la Suda.

Als amants del motor els interessarà la visita al circuit de velocitat d'Alcarràs, on se celebren campionats regionals i curses privades d'automobilisme i motociclisme. També a prop es troba el circuit municipal d'autocròs de Lleida, un circuit de velocitat sobre terra i d'eslàlom.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Albatàrrec
 • Albatàrrec

 • Terres de Lleida

 • Albatàrrec
 • Albatàrrec

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya