Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Guia de Municipis

Aquest municipi de l'extrem sud de la Costa Daurada està marcat per la dicotomia entre la costa i l'interior, les platges i les muntanyes, l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs. Compta amb un litoral extens, amb platges i cales de tota mena, inclòs l'Espai Natural Protegit de La Rojala-Platja del Torn i el port esportiu de l'Hospitalet de l'Infant.

Bona part de l'interior del seu ampli territori està inclosa en l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs, un paratge agrest, escarpat i poc freqüentat ideal per a les activitats de turisme actiu. La vila de Vandellòs té un bonic nucli antic, amb l'església renaixentista de Sant Andreu (segle XVIII).Imprescindibles

-Gaudir dels esports nàutics i la platja a l'Hospitalet de l'Infant.

-Descobrir el litoral verge a l'Espai Natural Protegit de La Rojala-Platja del Torn.

-Recórrer els paratges de natura agrest de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

-Passejar pel nucli antic de Vandellòs.Suggeriments

-Recórrer tranquil·lament l'encisador passeig marítim de l'Almadrava.

-Atrevir-se a escalar una via ferrada als Dedalts.

-Aprendre a navegar a vela al port esportiu de l'Hospitalet de l'Infant.

 • Comarca: Baix Camp
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Castelló, Calamar, el, Fatxes, Gavadà, Almadrava, l', Arenal, l', Hospitalet de l'Infant, l', Infant, l', Masboquera, Masriudoms, Remullà, Vandellòs
 • Extensió: 103
 • Habitants: 6143
 • Web: www.hospitalet-valldellors.cat

Situació geogràfica

Se situa a l'extrem sud del Baix Camp i de la Costa Daurada, en un extens territori delimitat pel riu Llastres, el barranc de Cap del Terme i la serra de Llaberia. Limita amb els municipis de Mont-roig del Camp, Pratdip, Tivissa i l'Ametlla de Mar.

Clima

El vessant costaner del municipi gaudeix d'un clima mediterrani marítim, d'estius no excessivament calorosos i hiverns molt suaus. La part interior registra uns contrastos importants entre les temperatures diürnes i nocturnes. Les precipitacions es concentren a la primavera i la tardor, mentre que els estius són secs. El vent de mestral és el més característic d'aquest territori.

Activitats econòmiques

El sector turístic és la principal activitat econòmica del municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. L'agricultura havia estat històricament la base de l'economia local, que encara manté una producció notable d'avellana, ametlla i cereals, així com olives per l'elaboració d'oli. Des de la perspectiva industrial, la central nuclear de Vandellòs és el principal equipament.

Història

Els primers pobladors del terme daten del neolític. Van deixar mostra del seu pas per la zona en pintures rupestres en llocs com la cova de l'Escoda, la cova del Racó d'en Perdigó, la cova de Carles i la balma del Roc, que van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1998.

El naixement de les poblacions principals de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant es remunta al segle XIV, durant el repoblament de la zona després de la reconquesta cristiana. Ambdós nuclis pertanyien al terme de Tivissa, integrada al comtat de Prades.

L'Hospitalet de l'Infant va patir una forta destrucció durant la guerra de remences del segle XV. El 1813, Vandellòs va ser abandonat provisionalment durant els atacs de la Guerra del Francès. El 1818, ambdós pobles van integrar-se en un nou municipi, que va ser anomenat Vandellòs fins l'any 1990, quan va passar a ser conegut amb el nom actual.

Què veure-hi

El nucli antic de Vandellòs i el seu entramat medieval mereixen una serena passejada, que conduirà indefectiblement fins a l'església parroquial de Sant Andreu. Aquest temple d'estil renaixentista va ser acabat de construir l'any 1773 i consta de tres naus i cúpula.

També a Vandellòs, val la pena acostar-se al vell molí reconvertit en Centre d'Interpretació de l'Oli. S'hi pot escoltar el testimoni dels qui hi treballaven i descobrir com s'elaborava l'oli de forma tradicional. Tot plegat amb una posada en escena moderna i didàctica per a tota la família.

Al bell mig del nucli de l'Hospitalet de l'Infant, es poden veure les restes de l'antic hospital medieval, fundat el segle XIV per l'infant Pere, amb l'objectiu d'acollir-hi pelegrins i viatgers. Aquest edifici va ser l'origen de la població, a la que acabaria donant-li nom.

Què fer-hi

Els privilegiats espais naturals del municipi són un terreny de joc ideal per a tot tipus d'activitats. Començant per les platges i les aigües del mar, que són un important pol d'atracció per als visitants. El terme compta amb més de cinc quilòmetres de sorra en l'extrem sud de la Costa Daurada.

El nucli de l'Hospitalet de l'Infant disposa de port esportiu amb més de 500 amarradors i escola de vela. Al seu costat, a la desembocadura del riu Llastres, s'obre la platja de la Punta del Riu, ideal per a la pràctica d'esports nàutics. Al llarg del passeig marítim, s'estén la platja de l'Arenal, d'accés còmode i plena de serveis, on hi ha l'estació nàutica de la Costa Daurada amb la seva llarguísima oferta d'activitats aquàtiques. A continuació, la nudista platja del Torn gaudeix un enclavament privilegiat i verge, dins l'Espai Natural Protegit de La Rojala-Platja del Torn. Finalment, la tranquil·la platja de l'Almadrava està vorejada per un encisador passeig marítim de cases blanques.

Els senders i camins del municipi, units als paratges naturals com l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs, permeten gaudir de nombroses opcions de rutes a peu o en BTT. El GR 92 i el GR 192 travessen el territori. Els més agosarats poden atrevir-se amb les vies ferrades de les muntanyes de l'interior, entre les que destaquen la Via Ferrada de les Serres de Mestral i la Via Ferrada de l'Aigualcoll.

Les festes majors de Vandellòs, el 26 de setembre per Sant Cosme i Sant Damià, i de l'Hospitalet de l'Infant, el 16 d'agost per Sant Roc, ofereixen programes plens d'actes populars de cultura i oci.

Voltants

-Platges de la Costa Daurada.

-Serra de Llaberia.

-Tivissa.

-Pratdip.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

 • Costa Daurada

 • Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya