Creixell

Guia de Municipis
Municipi situat al litoral de la Costa Daurada, entre Torredembarra i Roda de Barà. Compta amb gairebé dos quilòmetres de platja i una oferta de places turístiques que multiplica per deu la seva població. Disposa d'un ric patrimoni arquitectònic, tant religiós com civil i militar. En destaca el prominent castell de Creixell, del segle XI, així com l'església parroquial de Sant Jaume (segle XVI), amb una cúpula modernista de Josep Maria Jujol.

Imprescindibles

-Gaudir d'un relaxant dia de sol a la platja de Creixell.

-Contemplar la figura del castell.

-Visitar l'església parroquial de Sant Jaume i fixar-se en la cúpula modernista.Suggeriments

-Recórrer els carrers del nucli antic i descobrir-ne el ric patrimoni arquitectònic.

-Caminar descalços de punta a punta de la platja.

 • Comarca: Tarragonès
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Creixell, Creixell Mar, Racó del Cèsar, el, Marina de Creixell, la, Morisques, les, Sínies, les, Port Romà, Masó, la, Eres, les, Coma, la, Plana, la
 • Extensió: 10
 • Habitants: 3467
 • Web: http://www.creixell.cat

Situació geogràfica

Es troba situat al litoral de la Costa Daurada, entre Torredembarra i Roda de Barà. La part interior del municipi és accidentada i presenta elevacions de fins a 300 metres.

Clima

El clima del municipi és mediterrani, marcadament marítim. Els estius són secs i càlids i els hiverns amb sensació tèrmica de fred tot i que amb temperatures suaus. La tardor és l'època de l'any amb més precipitacions.

Activitats econòmiques

La indústria turística és l'activitat econòmica més important de Creixell, que rep un turisme més aviat intern i de cap de setmana. Una part important del seu territori està ocupat per urbanitzacions i la població habitual es pot arribar a multiplicar gairebé per deu a l'estiu. Com a nota destacable, s'hi concentren fins a cinc càmpings. També hi resten alguns exemples d'agricultura, d'horta o bé de garrofers i oliveres cap a l'interior.

Història

Les restes romanes que s'han trobat al municipi són testimoni del seu pas pel Creixell els primers segles de la nostra era. El lloc apareix documentat per primera vegada a finals del segle XI i va rebre carta de població per part del bisbe de Barcelona el 1190. Durant l'edat mitjana va pertànyer al monestir de Sant Pere de Casserres i, posteriorment, als jesuïtes, que van ser expulsats el 1767.

Què veure-hi

El castell de Creixell és l'edifici més representatiu de la població. Es troba situat a la part més alta del nucli antic, damunt d'un talús que encara l'eleva més. Es va començar a construir el segle XI, tot i que la major part de l'aspecte actual és posterior al segle XVI. És de propietat privada.

Ben a prop, s'aixeca l'església parroquial de Sant Jaume (segle XVI), d'estil gòtic tardà amb portalada renaixentista. Està coronada per una cúpula modernista dissenyada per Josep Maria Jujol. Al carrer de l'Església, val la pena fixar-se en Ca la Miquelina, un casal senyorial del segle XV. Té una torre de defensa del segle XIV, similar a dues més del poble: les de Cal Jeroni i Can Xacó. Convé destacar també les restes d'una vila romana dels segles II i I aC, traslladades a la plaça de l'Abat Escarré.

Què fer-hi

La platja és el principal enclavament d'oci al terme de Creixell. A diferència d'altres, no ha experimentat un creixement urbanístic desmesurat, tot i comptar amb tots els serveis. El terme municipal compta amb gairebé dos quilòmetres de sorra fina i aigües de profunditat ideal per al bany i el relaxament. La qualitat de serveis i aigües li han merescut la Bandera Blava.

Voltants

-Tarragona.

-Les platges de la Costa Daurada.

-Espai Natural Protegit de la Platja de Torredembarra i Creixell, a Torredembarra.

-Arc de Berà, a Roda de Berà.

-El Vendrell.

-Altafulla.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Creixell
 • Creixell

 • Costa Daurada

 • Creixell
 • Creixell

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya