Vilaverd

Guia de Municipis

Al costat del riu Francolí i parapetat al nord per les muntanyes de Prades ia l'est per la serra de Miramar, Vilaverd és un municipi d'una sola població amb poc més de 450 habitants.

Passejant pels seus carrers es distingeixen clarament dos nuclis diferenciats: un de traç medieval, amb carrerons irregulars, i un altre més ampli, construït al segle XVIII al costat de l'església de Sant Martí.

El paisatge és bàsicament de camps de conreu i bosc, tot i que l'empremta industrial ha fet bastant efecte en els darrers anys. Una part del municipi forma part de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades. Així mateix, part del municipi queda inclòs dins l'Espai d'Interès Geològic Esculls de la Riba.Imprescindibles

Nucli antic. Admirar els portals adovellats dels carrers del nucli medieval, alguns dels quals es remunten als segles XVI i XVII. Al carrer Palau hi ha una arcada medieval que creua el carrer. Les cases més destacades són Can Maginet i Cal Reganyós, que està al carrer de la Vila número 14 i que presenta, a més del portal adovellat una bella finestra geminada del segle XVI.

Senderisme. Els dos Espais Naturals Protegits que parapeten el municipi conviden a fer llargues i plàcides passejades pel seu interior. Des de dos de les poblacions que queden dins dels Espais Naturals (Rojals i Lilla), es tenen magnífiques vistes.Suggeriments

Mel Roig. Al carrer Masies, 37, s'elabora, des de fa molts anys, una rica mel de flors, romaní i tarongina. Es pot trobar en els comerços de la zona i és un sa i fantàstic record per emportar-se a casa.

Restaurant La Socarrimada. Després de la excursió, molt recomanada, al poble de Rojals, en ple Espai Natural de les Muntanyes de Prades i a 979 metres d'altitud, res com degustar l'excel·lent gastronomia local.

 • Comarca: Conca de Barberà
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Vilaverd
 • Extensió: 13
 • Habitants: 452
 • Web: www.vilaverd.altanet.org

Situació geogràfica

El municipi està situat a l'extrem sud de la comarca de la Conca de Barberà, protegit per les muntanyes de Prades i per la serra de Miramar. Per ell discorren les aigües dels rius Francolí i Brugent.

Clima

Clima de transició entre el mediterrani, més suau per l'acció del mar, i el continental, més extrem, amb hiverns molt freds i estius molt calorosos, típic de les comarques d'interior. Els termòmetres solen pujar per sobre dels 35 graus a l'estiu i baixar dels zero a l'hivern. Les estacions més plujoses són la tardor i la primavera i la més seca l'hivern.

Activitats econòmiques

La font principal d'ingressos és la indústria. L'agricultura és escassa i es basa en els cultius típics de la comarca: cereals, vinya i oliveres.

Història

El 1989 es va trobar al barranc del Mal Torrent, també conegut com del Mal Pas, la primera referència a la presència humana a la zona. Es tracta d'unes pintures rupestres del període neolític que corresponen a l'anomenat Art esquemàtic i l'antiguitat es remunta, aproximadament, a uns 6.500 anys.

Si avancem en el temps, trobem que l'origen de la població actual se situa al segle XII, quan Ramon Berenguer IV va decidir repoblar aquesta zona. Durant el període feudal, Vilaverd canvià diverses vegades de mans, pertanyent al bisbat de Tarragona, a Pere de Vilagrassa i al bisbe de Vilademuls.

Què veure-hi

Església de Sant Martí

El seu origen es remunta a finals del segle XII i encara conserva part de la seva estructura romànica. Té un bell portal adovellat i en les parets exteriors s'ha recobrat la pedra original.

Santuari de la Mare de Déu de Montgoi

Aquest és el lloc més emblemàtic de la població. Està situat sobre un petit turó al costat de l'estació de tren. Hi ha diverses llegendes relacionades amb el temple, una d'elles sosté que va ser construïda en aquest precís lloc perquè la verge així l'hi va indicar a un pastor i una altra que va ser aixecada amb les pedres de l'antic castell de Vilaverd. Va ser construït al segle XV.

Els safareigs

Estan situats al costat del riu Francolí i retrotrauen al visitant als temps en què les dones acudien a ells no només per fer la bugada, si no com a lloc de reunió social a falta de cafè, que estava reservat als homes del poble.

Els pous de gel

Als afores del poble es poden veure dues d'aquestes curioses construccions. Són de pedra i cilíndrics i servien per fer gel a partir de neu compactada.

Molí de la Font Gran

Molí paperer situat al costat del riu Brogent. Està en molt mal estat però és un vestigi de les primeres construccions industrials de la comarca.

Què fer-hi

Des de Vilaverd es poden fer moltes excursions, tant a peu com en BTT. Algunes de les més recomanables són la que va fins al poble de Rojals, en ple Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades, la que porta a Lilla, a la serra de Miramar, o la que recorre les valls dels rius Francolí i Brugent , passant per pous de gel, fonts i molins paperers.

Voltants

Monestir de Santa Maria de Poblet.

Conjunt medieval de Montblanc.

Valls, capital de la comarca de l'Alt Camp i capital de la calçotada, un dels plats més emblemàtics de la gastronomia catalana.

L'Espluga de Francolí. Compta amb una bell celler modernista i amb una interessant cova en la qual es pot fer una visita d'espeleologia guiada.

Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades.

Espai Natural Protegit del Tossal de Miramar.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilaverd
 • Vilaverd

 • Costa Daurada

 • Vilaverd
 • Vilaverd

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf