Vallclara

Guia de Municipis

Situat sota les ruïnes d'un antic castell feudal i als peus de les muntanyes de Prades, Vallclara és un petit i tranquil poble des del qual es poden fer nombroses excursions. El seu passat medieval, tan present en tota la comarca, encara treu el cap en l'estructura d'algunes cases i en moltes de les pedres amb què van ser fetes, ja que van ser agafades de la runa del castell.

S'estructura al llarg del carrer Major i s'obre, pel nord, cap a extenses àrees de camps de cultiu i, pel sud, cap a boscos que s'endinsen a les muntanyes de Prades.



Imprescindibles

Endinsar-se en l'Espai Natural de les Muntanyes de Prades i en la reserva natural parcial del barranc del Titllar.

Visitar el monestir de Santa Maria de Poblet, situat a només onze quilòmetres de Vallclara.



Suggeriments

Visitar algun dels cellers en què es produeix vi amb DO Conca de Barberà. Hi ha algunes que són autèntiques joies modernistes, com la de l'Espluga de Francolí o la de Barberà de la Conca.

  • Comarca: Conca de Barberà
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Vallclara
  • Extensió: 14
  • Habitants: 110
  • Web: http://www.vallclara.cat

Situació geogràfica

Municipi de la Conca de Barberà, situat a la vall del riu Milans, un afluent del Francolí. Està situat a 623 metres d'altura, entre les extenses planes de camps de cultiu de la Conca de Brberà i els terrenys amb pendent de les muntanyes de Prades.

Clima

Clima de transició entre el mediterrani, més suau per l'acció del mar, i el continental, més extrem, amb hiverns molt freds i estius molt calorosos, típic de les comarques d'interior. Els termòmetres solen pujar per sobre dels 35 graus a l'estiu i baixar dels zero a l'hivern.

Les estacions més plujoses són la tardor i la primavera i la més seca l'hivern.

Activitats econòmiques

Agricultura de secà: oliveres i vinya, principalment.

Història

La població de Vallclara apareix documentada per primera vegada l'any 1152, en relació amb la donació de Vinaixa de Ramon Berenguer a Tàrrega. En 1220, el castell i voltants van ser cedits al monestir de Poblet, sota la propietat romandria fins 1349, quan Berenguer de Jorba va reclamar els seus drets sobre el territori donant a lloc a una sèrie de violents enfrontaments. La baralla va acabar amb l'ordre de Pere III que va posar a Vallclara sota la jurisdicció de Montblanc fins que Berenguer de Jorba va vendre les seves possessions a Poblet, amb qui va romandre fins al final del període feudal.

Què veure-hi

L'eix de la població és el carrer Major, que s'estén des de les ruïnes del castell fins a l'església de Sant Joan Baptista, d'estil barroc i amb altar neoclàssic.

Altres fites arquitectòniques són els magnífics portals adovellats que presenten moltes de les cases del poble, alguns dels quals es remunten a principis del segle XVII. Entre les edificacions civils destaquen per la seva elegància l'edifici de l'ajuntament i Ca l'Anglès, ambdues del segle XVIII, i Can Sales, una enorme casa senyorial del segle XIX.

Sobre el riu es conserva un petit pont romànic, el pont vell.

Què fer-hi

Des de Vallclara es poden fer moltes excursions, tant a peu com en BTT. Algunes de les més populars i recomanables són la ruta que  comunica Vimbodí i Poblet amb Vallclara i Vilanova de Prades, la del camí al molí i a la bassa de Viern o la del camí del bosc dels castanyers.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vallclara
  • Vallclara

  • Costa Daurada

  • Vallclara
  • Vallclara

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya