El Vendrell

Guia de Municipis

El principal atractiu de la població són les platges de sorra fina, com les del Francàs, Coma-ruga o Sant Salvador.

La capital del Baix Penedès és la ciutat natal del gran violoncel·lista de renom internacional Pau Casals, les petjades del qual es poden seguir a la seva casa-museu, a la casa nadiua i a l’església parroquial del Salvador Transfigurat, on va començar a tocar.

Un altre fill il·lustre de la localitat és Àngel Guimerà, de qui també hi ha la Casa-Museu Ángel Guimerà. Igualment, el Vendrell disposa del Museu Deu, la Fundació Apel·les Fenosa i el Museu Arqueològic.

Aquest municipi és un important nus de comunicacions (cruïlla d’autopistes, de carreteres i de línies ferroviàries a l’agregat de Sant Vicenç de Calders), qualitat que li ve de lluny, perquè la Via Augusta ja passava pel terme.Imprescindibles

- Gaudir d’un dia de platja a Coma-ruga, el Francàs o Sant Salvador.
- Visitar la Casa-Museu Pau Casals, a Sant Salvador.
- Seguir les petjades de Pau Casals per diversos punts del Vendrell a través de la Ruta Pau Casals .
- Descobrir els orígens d’Àngel Guimerà a la seva Casa-Museu.
- Tastar l’especialitat local: el xató.

Suggeriments

- Assistir a algun concert d’estiu a l’Auditori Pau Casals, amb motiu del celler Jané Ventura, un elaborador de vi amb denominació d’origen Penedès i de cava de gran qualitat.
  • Comarca: Baix Penedès
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Coma-ruga, Edèn Parc, Francàs, el, Nou Vendrell, el, Romaní, el, Sanatori, el, Vendrell, el, Creu de Coma-ruga, la, Franquesa, la, Masia Blanca, la, Mas Astor, Mas Borràs, Mas d'en Gual, Sant Vicenç de Calders
  • Extensió: 37
  • Habitants: 36647
Es troba adherit a: Platja en Família
Es troba adherit a: Platja en Família

Situació geogràfica

Es tracta d’un municipi litoral amb extenses platges, malgrat que la capital es trobi uns quilòmetres a l’interior. La seva superfície plana el converteix en un centre neuràlgic de la xarxa de comunicacions. La riera de la Bisbal, tributària de Banyeres, travessa el terme de nord a sud, i els contraforts de les serres litorals ocupen l’interior del municipi.

Clima

El clima és típicament mediterrani, amb unes temperatures mitjanes molt suaus. El fet que el clima sigui tan temperat és degut a la seva proximitat al mar i a la protecció que ofereixen les muntanyes de la serra del Montmell. Les pluges són escasses durant el mes de juliol, i intenses els mesos de setembre i octubre.

Activitats econòmiques

La indústria, el sector serveis i l’agricultura són els motors principals de l’economia d’aquesta capital comarcal.

La indústria es basa principalment en el sector alimentari. L’agricultura, per la seva banda, es basa en el conreu de secà i la principal activitat ramadera són les cabanyes ovines. Finalment, el turisme se situa al litoral, on hi ha platges, el port esportiu del Francàs i els coneguts nuclis litorals, com el de Coma-ruga.

Història

Documentat des del segle X com a integrant dels termes dels castells musulmans de Calders i de Santa Oliva, el Vendrell havia estat vila emmurallada. La parròquia es va traslladar des de Sant Vicenç de Calders, al segle XIV, per iniciativa del bisbe Ponç de Gualba.

La vila es va expandir més enllà de les muralles amb el creixement econòmic i demogràfic viscuts a partir del segle XVIII i vinculats a l’exportació d’aiguardents.

El desenvolupament industrial i, més recentment, el boom turístic han contribuït a aquest creixement.

Què veure-hi

El nucli urbà del Vendrell té com a centre principal l’església parroquial, dedicada al Salvador Transfigurat. Es va construir al principi del segle XVIII sobre la base d’un temple anterior. És un edifici barroc que destaca per la façana i l’alt campanar, coronat per l’àngel Tobies, erigit com a símbol de la vila. A l’interior són remarcables l’altar major, d’estil modernista, obra de Josep Maria Jujol, i l’orgue barroc del 1777, que Pau Casals va tocar de petit.

Una altra construcció notable del centre del municipi és el pont de França, de tres arcades, que es va aixecar l’any 1888 sobre la riera de la Bisbal, que creua la població de nord a sud.

D’altra banda, la figura de Pau Casals esdevé el punt central del recorregut cultural del Vendrell. La Ruta Pau Casals s'inicia a la casa natal del compositor, on es conserva l’ambient d’un habitatge d’una família humil de final del segle XIX.

Al barri de Sant Salvador hi ha la vil·la Casals, una casa que el músic es va fer construir a primera línia de mar l’any 1909 i que actualment és la seu del museu dedicat al compositor. El visitant hi descobreix la intensa vida del violoncel·lista a través d’un extens patrimoni artístic i documental.

Davant la vil·la Casals, l’any 1981 s’hi va aixecar el modern Auditori Pau Casals, on al llarg de l’any es programen concerts de música clàssica, jazz i espectacles de dansa, i on té lloc Festival Internacional de Música Pau Casals. Un altre personatge important del Vendrell és el dramaturg Àngel Guimerà, autor, entre d’altres obres, de Terra baixa, que va viure a la localitat des de petit. Cal Ximet és la la Casa-Museu Ángel Guimerà, on l’autor teatral va iniciar la seva activitat. La planta baixa d’aquest edifici acull el Museu Arqueològic.

Al Vendrell hi ha més equipaments relacionats amb el món de l’art, com la Fundació Apel·les Fenosa, ubicada a la residència i estudi d’aquest escultor amic de Picasso, on s’exposa una important col·lecció d’obres en terracota i guix i una selecció de bronzes monumentals, tot plegat emmarcat en un bell jardí mediterrani i un edifici del segle XVI.

Al terme municipal del Vendrell s’hi troba el nucli de Sant Vicenç de Calders, on destaquen la plaça Major i l’església del segle XVIII.

Què fer-hi

Les platges del terme municipal del Vendrell són de les més preuades pels turistes que arriben a la Costa Daurada. Les del FrancàsComa-ruga o Sant Salvador desperten l’atracció de milers de persones cada estiu.

A banda de l’oci estiuenc, a mitjan gener s’hi celebra la diada de Sant Antoni Abat, en la qual hi ha una concentració de carros i cavalleries que fan un recorregut pels carrers del poble, com mana la tradició de la popular festivitat dels Tres Tombs.

Pel que fa a la gastronomia, el plat més característic és el xató, del qual aquest municipi reivindica ser el bressol. Cada mes de febrer s’organitza una massiva xatonada popular. També es pot visitar el celler Jané, on s’elaboren vins i caves de gran qualitat.

Per acabar, la cultura hi té una cita destacada cada estiu amb el Festival Internacional de Música Pau Casals, que se celebra des dels anys vuitanta del segle passat. Aquest important certamen de música clàssica programa desenes d’actuacions a l’auditori que du el nom del gran músic.

Es troba adherit a: Platja en Família
Es troba adherit a: Platja en Família
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
El Vendrell
  • El Vendrell

  • El Vendrell
  • El Vendrell

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya