Rocafort de Queralt

Guia de Municipis

Rocafort de Queralt fa olor de safrà i de vestigi medieval. Les empremtes d’aquesta època es combinen amb elements de regust modernista, fins i tot d’arquitectura colonial, que doten el municipi d’un caràcter especial, eclèctic, abocat a la preservació del patrimoni i a la divulgació de la indústria vinícola, sens dubte la més rellevant del terme.Imprescindibles

- Participar en les marxes de cicloturisme.

- Visitar l’edifici de la cooperativa vinícola.Suggeriments

  • Comarca: Conca de Barberà
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Rocafort de Queralt
  • Extensió: 9
  • Habitants: 268

Situació geogràfica

El municipi de Rocafort de Queralt es troba al peu dels contraforts del coll de Deogràcies, a la capçalera del riu de Vallverd. El territori s’estén pels vessants de les serres que pugen a l'alt Gaià i a la Segarra. El terme també està drenat pels rius de Conesa, com el de Vallverd, tributari de l'Anguera, on es troben les fonts de l'Erassa i de Baix.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental. La pluviositat màxima es produeix durant la primavera i la tardor, mentre que els estius són un moment de sequera, especialment el juliol i l’agost. Ben característiques de la zona són les boires i les marinades a l’hivern i a l’estiu respectivament.

Activitats econòmiques

L'agricultura és l’activitat econòmica més important del municipi. La major part de les terres es dediquen al secà, cereals i vinya especialment. En el regadiu es poden trobar arbres fruiters i hortalisses. El conreu i la comercialització del safrà es troba en regressió.

La indústria no hi és gaire representada, si bé hi ha una cooperativa agrícola on s’elabora i embotella vi i cava.

Història

Tot i que no és prou clara l’existència del nucli abans del repoblament cristià, el castell està documentat des de 1178. Era propietat de Berenguer de Clariana, que el 1193 llegà als seus fills els drets sobre la fortificació.

Fins a la davallada dels règims feudals, la població va passar per les mans dels Queralt (mitjan segle XIII), els Llorac (1365) i els Anglesola (1439). Després, els senyors del terme van ser els Biure i, finalment, els Armengol.

Què veure-hi

Un dels principals atractius del terme és l’edifici de la cooperativa agrícola. Construït per Cèsar Martinell el 1918, va ser el primer que l’arquitecte va projectar a la comarca. Presenta els trets típics de l’autor: un sistema d’arcades equilibrat, façanes proveïdes de finestrals de grans dimensions per afavorir la il·luminació interior, ús combinat de la totxana i la pedra...

També resulten interessants l’ajuntament, un edifici de 1920 que destaca pels serigrafiats, i la casa Claret, una mansió que reprodueix la sumptuositat estilística de les edificacions indianes, especialment de Cuba.

Què fer-hi

La Secció Ciclista de Rocafort de Queralt organitza cada any moltes sortides cicloturistes, entre les que destaquen les pujades a Andorra el juliol i a Montserrat l'agost.

Són recomanables les rutes que condueixen fins a pedanies com Forès, Conesa o les Piles, ja que permeten gaudir d’un esplèndid paisatge.

Voltants

- Museu de l’Alabastre, a Sarral.

- Nucli històric de Conesa.

- Font del Rauric, al naixement del riu Corb, a Llorac.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Rocafort de Queralt
  • Rocafort de Queralt

  • Costa Daurada

  • Rocafort de Queralt
  • Rocafort de Queralt

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya