Riudoms

Guia de Municipis

Municipi natal del genial Antoni Gaudí, el patrimoni de Riudoms traça una línia de continuïtat entre la modernitat (representada per l’empremta del visionari arquitecte) i l’antiguitat, amb la presència dels jaciments romans, un dels conjunts més importants de la comarca.

La població també és el lloc de naixement de Joan Guinjoan, un dels compositors contemporanis catalans més destacats, autor de la partitura de l’òpera dedicada a l'arquitecte i estrenada amb motiu de l’Any Gaudí, el 2002.Imprescindibles

- Assistir a la Fira de l’Avellana.

- Visitar les restes romanes.

- Anar a la casa pairal de la família Gaudí.Suggeriments

  • Comarca: Baix Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Riudoms
  • Extensió: 32
  • Habitants: 6530

Situació geogràfica

El municipi de Riudoms és emplaçat en un territori planer, amb una lleugera inclinació cap al mar. El terme està regat per la riera de Maspujols i la d'Alforja, que fa de límit amb Botarell i Montbrió del Camp. Riudoms es beneficia del pantà de Riudecanyes.

Clima

El clima és mediterrani i presenta uns estius no gaire calorosos a causa de la influència del mar; així mateix, els hiverns són força suaus. L’índex màxim de pluviositat es concentra a la primavera i la tardor. Els estius, per tant, són secs, com és habitual a la façana mediterrània. El vent més característic de la zona és el serè.

Activitats econòmiques

L’agricultura és una de les activitats econòmiques cabdals del terme. Els principals conreus de regadiu són l'avellaner i l'horta, mentre que els de secà són l'olivera i la vinya. L’activitat ramadera se centra especialment en el bestiar porcí i en les granges avícoles.

Pel que fa a la indústria, el terme disposa d’empreses de transformació de metalls, fàbriques del sector alimentari, farmacèutic i plàstic, entre d’altres.

Història

Les empremtes d’antiguitat històrica més rellevants de Riudoms pertanyen a l’època romana, amb diversos assentaments i vil·les.

Establert el seu poblament el 1151, Riudoms no va ser una plaça fortificada fins al segle XIV. Posteriorment s’hi erigí l’església de Sant Jaume, projectada pel mestre renaixentista Pere Blai, que va ser inaugurada el 1617.

Riudoms va patir les conseqüències de la Guerra del Francès i de les guerres carlines (segles XVIII-XIX). Els estralls que la fil·loxera havia fet en els conreus vinícoles van obligar a cercar cultius alternatius, i Riudoms esdevingué un nucli neuràlgic en el cultiu de l’avellana.

A principis del segle XX l’augment d’entitats socials i culturals va permetre al municipi experimentar un creixement i dinamització notables, només interromputs per l’esclat de la Guerra Civil (1936-1939).

En aquest període d’efervescència, de finals del segle XIX i principis del XX, Riudoms va veure néixer el seu fill més il·lustre i universal: Antoni Gaudí (1852-1926).

Què veure-hi

A Riudoms s’hi ha trobat, al voltant de la riera de Maspujols, restes neolítiques i de l’edat del bronze. I a la Timba del Castellot hi han aparegut restes d’un poblat ibèric del segle IV aC. Sembla que la riera de Maspujols també va ser escollida pels romans per viure-hi.

Aquestes vil·les eren del període comprès entre els segles II i V dC, segons es desprèn de les ceràmiques, mosaics, restes funeràries i alguna escultura que s’hi han trobat i que ara són al Museu Històric Municipal.

Pel que fa a Antoni Gaudí, al raval de Sant Francesc hi ha la que fou la casa pairal de la família Gaudí i que l’arquitecte va donar a la parròquia. El març del 2000 l’Ajuntament va constituir la Fundació Gaudí, que té per objectiu divulgar la vida i l’obra del gran arquitecte català.

Què fer-hi

La festa major d'hivern de Riudoms se celebra amb motiu de la diada de sant Sebastià, el 20 de gener, si bé els actes commemoratius s’han traslladat al diumenge més pròxim. Des de 1999 també se celebra una trobada de socaires.

La Setmana Santa també és una celebració molt arrelada a Riudoms i es fa amb gran devoció, des del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua.

La festa major d’estiu cau per sant Jaume Apòstol, el 25 de juliol, i dura fins al cap de setmana més proper. I el cap de setmana més pròxim al 10 d’agost se celebra la Fira de l’Avellana. En realitat, és una fira multisectorial, però amb predomini de l’agricultura, especialment de l’avellana.

Voltants

- Visitar la Pedra Fita, monument megalític situat a l’entrada del municipi de Botarell. Un cop allà, es pot visitar també la mil·lenària Font Vella.

- A les Borges del Camp hi ha l’ermita de la Mare de Déu de la Riera, d’estil modernista i reconstruïda el 1954.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Riudoms
  • Riudoms

  • Costa Daurada

  • Riudoms
  • Riudoms

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya