Pont d'Armentera, el

Guia de Municipis

Situat a l’interior de l’Alt Camp, prop de la Conca de Barberà, el Pont d’Armentera atrapa el visitant amb els detalls del seu nucli històric i les seves tradicions.

Del primer destaquen els vestigis de l’aqüeducte romà (restaurat al segle XVIII), l’església parroquial de Santa Magdalena i les restes del castell de Salmellà, declarat Bé d’Interès Cultural.

Pel que fa a les tradicions, la festa major (22 de juliol) data del segle XIV i inclou al programa l’antiga i encara concorreguda processó del pa beneït.

A tall anecdòtic, cal esmentar que va ser un industrial nascut al poble, Josep Tous, qui als anys cinquanta s’encarregà de sincronitzar tots els rellotges públics de l’Estat espanyol.



Imprescindibles

- Passejar seguint el curs del riu Gaià.

- Assistir a la Festa Major del Sant Crist.

- Veure el retaule barroc de l'església de Santa Magdalena.



Suggeriments

  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Pont d'Armentera, el
  • Extensió: 22
  • Habitants: 605

Situació geogràfica

El Pont d'Armentera és un municipi d’interior de la comarca de l'Alt Camp, al nord de Tarragona i a l’oest de Barcelona. Entre les serres prelitorals catalanes (serra de Comaverd i Cogulló) és travessat pel riu Gaià i el seu afluent, el torrent de Rupit, que al nucli fa un meandre.

Clima

El clima és mediterrani amb tendència continental, temperat i suau, amb diferències moderades entre les diverses estacions de l’any. Les precipitacions són escasses i es produeixen principalment a la primavera i a la tardor. El vent més important és el serè, propi de l'hivern, i hi pot assolir velocitats considerables.

Activitats econòmiques

La indústria és sobretot la tèxtil i la metal·lúrgica. L’agricultura, activitat que es troba en retrocés, és principalment de secà: cereals, ametllers i avellaners. Quant al regadiu, són destacables els cultius de patates, cebes i mongetes.

Història

El Pont d’Armentera es podria definir com una terra d’aigua, tot i estar situat en un territori de secà. A l’època romana s’hi construí una resclosa per embassar el riu Gaià, d’on arrencava l’aqüeducte que portava l’aigua fins a Tarragona.

El municipi apareix documentat per primer cop l’any 980, a la carta de població de Cabra, però no va ser realment poblat fins el segle XI, quan formava part del terme del castell de Querol. El 1229, la comunitat del monestir de Santes Creus va rebre, segons indicava el testament de Ramon Alemany de Cervelló, alguns dels drets sobre la localitat. Va ser al segle següent que l’abat del cenobi va sol·licitar poder celebrar mercat tos els dissabtes.

El riu mateix situà la vila en el mapa de les localitats que al segle XIX s’afegiren amb empenta a la creixent indústria tèxtil.

Una llegenda explica que el 1809 l’exèrcit francès fou foragitat del poble per intercessió del Sant Crist, que li va fer confondre un estol de teixits assecant-se al sol amb el perfil d’un poderós exèrcit.

Què veure-hi

El Pont d’Armentera conserva encara nombrosos testimonis del passat de vila fortificada, com s’evidencia en l’estructura dels carrers. També cal subratllar la presència de l’església barroca de Santa Magdalena, que destaca pel retaule, i de restes arquitectòniques com les del pont de les Femades o les del castell, del segle X.

Un altre factor que sens dubte confereix personalitat al municipi és tot allò que té a veure amb el paisatge del riu Gaià, un ecosistema de gran valor que compta amb interessants espècies vegetals, peixos i mamífers aquàtics. El passeig a l’ombra de les arbredes seguint el curs del riu és molt recomanable.

Què fer-hi

El Pont d’Armentera està integrat a la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya (GR 175), que uneix els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

La festa major d'hivern, documentada ja el 1343 i que se celebra el 3 de gener, està dedicada al Sant Crist. Té com a acte central la tradicional processó del pa beneït. La festa major d'estiu se celebra el 22 de juliol.

Voltants

- El monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia.

- El Museu Municipal de Vila-rodona.

- El conjunt d’arbres monumentals de Querol.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pont d'Armentera, el
  • Pont d'Armentera, el

  • Costa Daurada

  • Pont d'Armentera, el
  • Pont d'Armentera, el

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya