Nulles

Guia de Municipis

Flanquejat pels rius Francolí i Gaià, el poble està abocat a la cultura del vi, amb notables productes de les denominacions d’origen Catalunya, Tarragona i Cava. N'és una bona mostra el bell celler cooperatiu d’estil modernista-noucentista, obra de Cèsar Martinell, que va ser restaurat entre els anys 1995 i 1997.

El visitant hi podrà contemplar algunes interessants mostres arquitectòniques, com l’església de Sant Joan Baptista.Imprescindibles

- Visitar l’església parroquial de Sant Joan Baptista.

- Assistir a la festa de Sant Isidre Llaurador.

- Visitar el celler modernista de la Vínicola de Nulles.Suggeriments

  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Casafort, Nulles, Bellavista
  • Extensió: 11
  • Habitants: 446

Situació geogràfica

El terme de Nulles s'emplaça al pla de Valls, a la comarca de l´Alt Camp i al nord de la mateixa ciutat. Es troba situat a la dorsal hidrogràfica entre els rius Francolí i Gaià, territori planer drenat per diversos torrents com el de Bogatell, de Garidells o de Vallmoll.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i suau, amb diferències moderades entre les diferents estacions de l’any. Les precipitacions són escasses i es produeixen principalment a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

Dins de l’agricultura de secà destaca la vinya, el recurs econòmic més important del municipi, seguida de l’ametller i l’avellaner. El raïm d’aquestes vinyes abasteix la cooperativa modernista de Nulles. La ramaderia porcina i l’avicultura tenen també un paper rellevant en l’activitat agrícola del municipi.

Les indústries agroalimentàries complementen l’economia del municipi.

Història

Se sap de l’existència de Nulles com a terme des del 1165, data del document que deixa per escrit el traspàs del municipi de Guillem de Claramunt al senyor de Tamarit.

El 1208 passà a mans de Guillerma de Castellvell, sota la condició que el repoblés i fortifiqués. Fins al 1823, el poble va estar en possessió de la baronia de Vallmoll, que atresorava altres municipis de la comarca.

D’aquest mateix segle data una de les anècdotes més curioses de la seva història: la caiguda d’un meteorit, les restes del qual van atreure l’atenció d’estudiosos i experts en la matèria.

Què veure-hi

Del patrimoni arquitectònic de Nulles cal destacar l’església parroquial, consagrada a Sant Joan Baptista. Encara que fou erigida al començament del segle XVI, va ser remodelada al segle XVIII, motiu pel qual presenta elements barrocs i neoclàssics. Força anteriors són les restes del castell medieval, del qual malauradament només es conserva un mur.

L’arquitectura civil és representada per l’edifici del celler modernista de Sant Isidre, de la Vínicola de Nulles, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2002 i un dels símbols de la població.

Què fer-hi

A l’entorn natural del municipi hi ha nombroses rutes per practicar el senderisme, a més d’equipaments d’allotjament rural de gran qualitat.

Al marge de la tradicional visita al celler, parada recomanada en qualsevol municipi d’aquestes terres, cal esmentar la celebració de la la festa de Sant Isidre Llaurador, organitzada també per la Vinícola de Nulles cada 15 de maig.

Voltants

- La pedrera del Mas d’en Blanc i el centre d’art contemporani de Vespella.

- La festa de la calçotada de Valls.

- L’aplec de primavera de Bràfim.

- El Reial Monestir de Santes Creus.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Nulles
  • Nulles

  • Costa Daurada

  • Nulles
  • Nulles

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya