Falset

Guia de Municipis

La capital del Priorat és una població amb racons històrics plens d’encant i una gran vocació de servei al món del vi. L’extens terme municipal es troba repartit entre les denominacions d’origen Montsant i Priorat, i nombrosos cellers adscrits a totes dues denominacions hi tenen la seu i hi conreen les vinyes, que marquen profundament el paisatge.

El nucli urbà està situat en una vall envoltada de muntanyes, però la renovada carretera N-420 la fa força accessible des de Reus i Móra d’Ebre. És la millor porta d’entrada del Priorat i la població amb més serveis de la comarca.

Entre els llocs d’interès, destaca el centre històric (amb la plaça porxada de la Quartera), l’església de Santa Maria i restes de la muralla com el portal del Bou.Imprescindibles

- Passejar pel nucli antic i no perdre detall de la plaça de la Quartera i el portal del Bou.
- Tastar alguns dels vins de la zona de les denominacions d'origen Priorat i Montsant.

Suggeriments

  • Comarca: Priorat
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Falset
  • Extensió: 32
  • Habitants: 2894

Situació geogràfica

Falset és la capital de la comarca del Priorat i es troba a l’oest de Tarragona. El municipi està situat entre el Priorat històric i el Baix Priorat. Concretament, està situat a la fossa secundària de Falset, al centre de la conca del riu de Siurana i al nord del terme, entre el Camp de Tarragona i el nus de l’Ebre.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana. El municipi és força sec, les pluges hi són protagonistes a la tardor i al seu curt estiu. Les característiques essencials del clima del Priorat es deuen, en gran part, a l’aïllament relatiu que té respecte de les influències de la Mediterrània. Les pluges són irregulars al llarg de l’any, però són més abundants durant els mesos de tardor i primavera.

Activitats econòmiques

Els cultius que predominen a la zona són els avellaners i la vinya. Per aquest motiu, Falset disposa d’una cooperativa agrícola dedicada a comercialitzar fruits secs i vi.

Entre les seves indústries en destaquen dues de dedicades a productes tèxtils i la fàbrica Alcoholera Vínica del Priorat.

Història

Els primers indicis d’ocupació humana del terme corresponen al jaciment prehistòric de l’ermita de Sant Gregori.

L’indret que actualment ocupa Falset ja estava habitat per les tribus ibèriques, tot i que la fundació de la vila cal atribuir-la a la dominació musulmana. La població va formar part del reialme sarraí de Siurana.

L’edat mitjana va portar el període de màxima esplendor, en una vila emmurallada i presidida pel castell. A partir del segle XIV va passar a dependre dels comtes de Prades, que utilitzaven la fortificació com a residència habitual. Van convertir la vila en la seva capital i en un focus polític de rellevància al sud de Catalunya.

Posteriorment, Falset va esdevenir també cap de la baronia d’Entença. El castell fins i tot va veure néixer una reina de Catalunya i Aragó, Margarida de Prades, que es va casar amb Martí l’Humà.

Què veure-hi

El centre de Falset està marcat per la plaça porxada de la Quartera, que té la particularitat d’estar orientada en pla inclinat.

Cada dimarts s’hi celebra mercat i acull els edificis històrics més destacats de la població, com el palau dels ducs de Medinaceli (1630), d’estil renaixentista, que és l’actual seu de l’Ajuntament, i el palau dels comtes d’Azara (segle XVIII), amb elements renaixentistes i ocupat pel Consell Comarcal del Priorat.

Altres indrets destacables dins el nucli són la plaça Vella, de forma rectangular, que encara conserva dos dels costats porxats; la font del Batlle i els seus antics rentadors, i l’església arxiprestal de Santa Maria (1770), de tres naus i campanar, amb elements barrocs, que conserva les despulles de Santa Càndia.

També cal remarcar el celler cooperatiu modernista (1919), obra de Cèsar Martinell, i el portal del Bou (segle XII), l’únic que queda dels cinc que tancaven la vila i on encara es pot veure un bon tram de l’antiga muralla.

En un extrem del poble, dalt del turó més alt, s’alça el castell, amb dues torres quadrades massisses. Actualment es troba en la fase final del procés de remodelació per convertir-se en un Centre Etnològic i d’Interpretació del Vi del Priorat.

Documentat des del 1199, va ser residència habitual dels comtes de Prades i hi van néixer les reines Elionor de Xipre i Margarida de Prades. Des del 1825 i fins ben entrat el segle XX va fer les funcions de presó.

Què fer-hi

Les dimensions del municipi de Falset fan que bona part del terme estigui cobert de conreus de vinya i olivera, però també de boscos que configuren espais naturals d’interès. Els camins de la zona ofereixen moltes possibilitats per al senderisme, i hi ha nombrosos itineraris marcats per recórrer i descobrir els seus voltants.

Un dels més interessants és el de les ermites de Falset, un itinerari circular per la zona de les Solanes que passa per Sant Gregori, un espai de tranquil·litat on la roca arenosa i rogenca és la protagonista i fa de decorat immillorable per a l’ermita que s’hi aixeca.

També són destacables el GR-174 que va, d’una banda, cap a Porrera i, de l’altra, cap a Bellmunt i recorre mitja comarca del Priorat, i els senders de les Sentius, els Masos, les Obagues i les Pinyanes. Alguns d’aquests camins són perfectament transitables i, per tant, bones rutes per a la pràctica de la bicicleta de muntanya.

Les celebracions populars tenen el seu punt fort en la Festa de l’Encamisada, per Sant Antoni Abat, al gener, quan les cavalleries, els genets i els carruatges surten al carrer guarnits amb flors de paper.

L’altra celebració que concentra una gran quantitat de visitants a la població és la Fira del Vi, al maig, que aplega una bona mostra dels cellers de les denominacions d’origen Priorat i Montsant i en la qual es pot degustar el producte més internacional de la zona: el vi.

De fet, el terme de Falset està dividit entre totes dues denominacions d’origen i es reivindica com a capital del vi al Priorat.

I per acompanyar el vi, res millor que tastar un plat típic de Falset com l’arengada amb suc, un estofat de llegums amb arengada desfeta que presenta una textura especial.

Pel que fa als dolços, a Falset s’elabora un altre producte típic, els castellets, una mena de galeta amb avellana i ametlla, ideal per acompanyar els vins dolços de garnatxa o els vins rancis de la comarca.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Falset
  • Falset

  • Costa Daurada

  • Falset
  • Falset

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya