Corbera d'Ebre

Guia de Municipis

Corbera d’Ebre és la principal porta d’entrada a la Terra Alta, una vila agrícola i ramadera situada a la vall del riu Sec, entre Gandesa i Móra d’Ebre, a peu de la serra de Cavalls.

Des de la Guerra Civil, Corbera d’Ebre s’ha convertit en un símbol de la pau, a causa de la destrucció que la batalla de l’Ebre va deixar en aquesta població, que va haver de ser refeta per complet.

Qualsevol visita a Corbera d’Ebre no pot deixar passar una passejada per poble vell, que es conserva en el mateix estat de destrucció a què va quedar reduït durant la Guerra Civil. El centre d'interpretació 115 Dies és un bon punt de partida per visitar els diferents espais de la batalla de l’Ebre a la comarca.Imprescindibles

- Passejar pel poble vell i comprovar l’horror que hi va deixar la Guerra Civil.

- Anar al centre d'interpretació 115 Dies i seguir la ruta de la batalla de l’Ebre.Suggeriments

  • Comarca: Terra Alta
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Corbera d'Ebre
  • Extensió: 53
  • Habitants: 1204

Situació geogràfica

Corbera d’Ebre és un municipi de la Terra Alta, al sector oriental de la comarca ja amb contacte amb la veïna comarca de la Ribera d’Ebre. El municipi es desenvolupa entre la plana de les Forques i diverses serres corresponents al conjunt dels relleus dels ports de Beseit, com la serra de Cavalls, situada al sud. El riu Sec dels Estrets passa pel municipi i desemboca al riu Ebre.

Clima

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és l’agricultura.

El sector industrial depèn directament del sector agrícola, i per aquest motiu, la cooperativa agrícola s’encarrega de la recollida dels productes (raïm, olives i ametlles), l’elaboració, la producció i la comercialització.

Història

Els orígens de Corbera d’Ebre es troben en un antic poblat ibèric que se situava al turó ocupat pel poble vell.

El castell de Corbera apareix documentat per primera vegada al segle XII, en la carta de donació de Miravet als templers. El 1317, la jurisdicció del terme va passar a l’orde de l’Hospital.

Des del segle XV, les guerres han marcat la història del poble amb destruccions severes, com la guerra contra Joan II el 1473, la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió (1707), la primera guerra carlina i, finalment, la tràgica batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil.

Aquells 115 dies de l’any 1938 van modificar completament la història del poble, ja que els seus habitants van haver d’abandonar les ruïnes a què havia quedat reduït per edificar un nou nucli als peus del turó que ocupava històricament.

Què veure-hi

El poble vell de Corbera, situat al cim d’un turó, és un testimoni mut de les barbaritats que pot arribar a provocar la guerra i ha estat declarat Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya.

Val la pena passejar-hi pels carrers abandonats i contemplar la destrucció a les cases enrunades. L’església parroquial de Sant Pere (segle XVIII) encara s’alça entre les ruïnes.

Altres edificis d’interès són la capella del Calvari, situada sobre un turó al sector nord-oest del poble, i l’ermita de Santa Madrona, als peus de la serra de Cavalls.

Què fer-hi

Corbera és el punt d’inici d’una ruta que enllaça els espais de la batalla de l’Ebre i que transcorre pels diversos escenaris d’aquell episodi de la Guerra Civil, als municipis de la Fatarella, Vilalba dels Arcs i el Pinell de Brai.

A Corbera d’Ebre s'h pot trobar el centre d'interpretació 115 Dies, punt d’acollida, informació, recepció i atenció d’aquesta ruta. A més, la terrassa del centre és un excepcional mirador sobre les serres de Pàndols i de Cavalls, on es van desenvolupar els combats més decisius de la batalla.

Voltants

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Corbera d'Ebre
  • Corbera d'Ebre

  • Terres de l'Ebre

  • Corbera d'Ebre
  • Corbera d'Ebre

  • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya