Altafulla

Guia de Municipis

La natura i l’ésser humà han sabut crear en aquesta població un harmònic conjunt en el qual unes excel·lents platges i un agradable passeig marítim conviuen amb un ric patrimoni arquitectònic.

La natura té a la reserva de la desembocadura del riu Gaià el seu focus més atractiu. Pel que fa als edificis històrics, cal destacar la vil·la romana dels Munts, així com el conjunt de la vila closa.



Imprescindibles

- Passejar pel passeig marítim i pel nucli de la vila closa.

- Visitar la vil·la romana dels Munts.

- Refrescar-se a la platja.

- Gaudir de les nombroses celebracions festives, entre les quals el Festival de Veus.

- Descobrir l’excepcional Reserva Natural de la desembocadura del riu Gaià.



Suggeriments

  • Comarca: Tarragonès
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Altafulla, Brises del Mar
  • Extensió: 7
  • Habitants: 4835

Situació geogràfica

El municipi mariner d'Altafulla es troba a la Costa Daurada, a l’est de Tarragona, municipi costaner amb el qual limita. Està situat al vessant sud-oriental d'un turó de 52 metres d'altitud, i s'estén entre els contraforts més meridionals de la serralada Litoral i els terrenys d'al·luvió de la riba esquerra del Gaià.

Clima

El seu clima, mediterrani, està molt influït per la presència del mar. Els estius són secs i càlids i els hiverns freds. La tardor és l’estació amb més precipitacions, mentre que la primavera és la que en té menys.

Activitats econòmiques

El sector serveis, plenament vinculat al turisme, és la principal activitat dels altafullencs. L’agricultura se centra en la vinya, l'olivera, l'ametller, el garrofer i les plantes hortícoles. Les granges avícoles complementen l'economia agrària.

Història

La presència humana al municipi es remunta a la prehistòria, però és de l’època romana que hi ha més restes. Al terme municipal s’han trobat tres pedreres i quatre vil·les romanes, d’entre les quals sobresurt la vil·la romana dels Munts.

Durant l’alta edat mitjana el territori va quedar pràcticament deshabitat, i és al segle XI quan apareix citat per primera vegada el seu castell. Durant els segles següents, la petita vila medieval va anar creixent al seu voltant. Al segle XIV va ser venuda a Bernat de Requesens i de Llorenç, i va ser vila baronial fins al segle XIX.

Què veure-hi

Al costat de la platja hi ha l’agradable passeig marítim de Botigues de Mar, anomenat així perquè al segle XVIII s’hi van construir diversos magatzems, més tard transformats en habitatges.

De l’interessant conjunt historicoartístic, cal destacar el castell palau dels marquesos de Tamarit i l’església parroquial de Sant Martí (segle XVIII), d’estil barroc. La seva planta és de creu llatina amb tres naus.

El nucli antic del municipi es coneix com la vila closa, on sobresurten els edificis del segle XVIII i les restes de les muralles medievals, dels quals encara resten dues torres circulars i dues portes.

Gairebé a tocar del municipi es troba la vil·la romana dels Munts, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2000, juntament amb altres monuments romans del Tarragonès.

Què fer-hi

La vila atreu a l’estiu nombrosos visitants, que hi gaudeixen d’unes àmplies platges encara no massificades i d’una oferta gastronòmica variada. Les seves platges es troben entre les més tranquil·les de la Costa Daurada, sense que això signifiqui una manca de serveis.

El club marítim ofereix un ampli ventall d’activitats esportives. A més d’una escola de vela, compta amb diverses instal·lacions per practicar-hi tenis, pàdel o futbol sala.

L’altre espai natural important del municipi és la Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Desembocadura del Riu Gaià, creada el 1992 per la Generalitat de Catalunya.

Per descobrir el patrimoni arquitectònic, el millor consell és passejar despreocupadament pels carrers de la vila closa i pel passeig de Botigues de Mar.

No hem d’oblidar la generosa oferta festiva que ens proposa Altafulla durant tot l’any. A l’estiu destaquen la Nit de Bruixes (últim cap de setmana de juny), la Festa de la Mare de Déu del Carme (dedicada a la vida marinera, pel volts del 16 de juliol) i el Festival de Veus (els dos últims caps de setmana d’agost). A la festa major del municipi, a mitjan novembre, sobresurten l’exhibició castellera i el castell de focs.

Voltants

- La ciutat de Tarragona.
- Les platges de la Costa Daurada.
- Port Aventura, entre Vila-seca i Salou.
- Roda de Barà.
- Torredembarra.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Altafulla
  • Altafulla

  • Costa Daurada

  • Altafulla
  • Altafulla

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya