Alió

Guia de Municipis

L’entrada al poble està presidida per l’edifici del Sindicat Agrícola, del 1911, l’ampliació del qual va ser obra del destacat arquitecte modernista Cèsar Martinell.

Alió conserva encara l’aire de vila medieval, amb les restes de la muralla, que el 1985 van ser declarades Bé d’Interès Cultural. La població conserva un nucli antic presidit per l’església de Sant Bartomeu, consagrada el 1769.

Tampoc no es pot passar per alt la seva tradició gastronòmica, que té en la fruita seca un dels màxims exponents.Imprescindibles

- Passejar pel nucli històric.
- Visitar l’església de Sant Bartomeu.
- Fer una parada a la Cooperativa Agrícola.
- Entrar a la fleca del poble.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Alió
  • Extensió: 7
  • Habitants: 394

Situació geogràfica

El terme d'Alió s'emplaça al pla de Valls, a la comarca de l’Alt Camp de Tarragona, i al nord de la mateixa ciutat, enmig de pinedes i terres conreades travessades pel torrent de Vallmoll, tributari del riu Francolí.

Clima

El clima és suau, amb diferències moderades entre les estacions de l’any. Les precipitacions, força escasses, es produeixen principalment a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

L’agricultura de secà és el recurs econòmic més important del municipi. Hi destaca sobretot el conreu de l’ametller, de la vinya, de l'ordi i de l'olivera. La ramaderia complementa aquesta activitat agrícola.

Història

Pel que sembla, el nucli de la població està situat damunt del que va ser un antic emplaçament romà. Les primeres notícies documentades daten del 1154, tot i que la carta de poblament oficial és del 1171. L’any 1205 s’hi establí un convent amb hospitalers de Vallmoll.

Al segle XVIII experimentà un notable creixement i al XIX la bona producció vinícola hi motivà l’aparició de fàbriques d’aiguardents.

Què veure-hi

Qui visiti Alió podrà fer-hi una passejada pel nucli antic, que conserva encara bona part de l’estructura de vila medieval fortificada, i que inclou tant les restes de l’antiga muralla com els vestigis del castell i de la plaça d’armes. Una mica més recent és l’església parroquial de Sant Bartomeu, d’estil barroc amb apunts de neoclàssic, consagrada el 1769.

També cal esmentar la Cooperativa Agrícola, exponent d’equipament modernista, que fou construïda el 1909 i posteriorment ampliada per l’arquitecte Cèsar Martinell, que ja n’havia projectat les obres originals. Sens dubte, el gran interès de l’edifici resideix en la façana dissenyada per Martinell l’any 1917, una colorista i elegant síntesi de diverses tècniques i materials compositius, que van des de l’estuc a l’obra vista, passant per la ceràmica o la pedra.

Què fer-hi

Les parades més recomanables a Alió són dues: passejar pel nucli històric i visitar el celler.

A l’estiu i a l’hivern se celebren les festes majors, compartides per altres municipis de la comarca: Sant Bartomeu (24 d’agost) i Sant Sebastià (20 de gener).

Voltants

- La calçotada a Valls.
- El monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia.
- La Fira de Bandolers, a Alcover.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alió
  • Alió

  • Costa Daurada

  • Alió
  • Alió

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya