Aiguamúrcia

Guia de Municipis

L’emblemàtica Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya té una de les parades principals al municipi d’Aiguamúrcia, que té en el monestir de Santes Creus una de les mostres d’arquitectura medieval més rellevants de Catalunya.

El cenobi deu el nom a les nombroses creus lluminoses que antigament omplien de claror els prats durant la foscor de la nit. Actualment, és l'únic monestir de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya que no vida monàstica, fet que permet al visitant endinsar-se a plaer en cadascun dels seus racons. Els guies expliquen la història i les diverses llegendes que suren al voltant de monestir.

La presència del monestir (que forma, juntament amb el Palau de l’Abat i el paisatge d’arbredes que els envolta, un indret d’extraordinària bellesa) incideix decisivament en la vida social, cultural i econòmica del poble.

D’altra banda, el visitant pot trobar al municipi una acurada oferta de turisme rural i gastronòmic, així com els atractius propis del turisme enològic, amb cooperatives i cellers de la Denominació d’Origen Penedès.



Imprescindibles

- Visitar el monestir de Santes Creus.
- Fer una parada al celler cooperatiu modernista de Cèsar Martinell.
- Tastar l’oferta gastronòmica i practicar l’agroturisme.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Aiguamúrcia, Pla de Manlleu, el, Albà, l', Ordes, les, Mas d'en Parès, Santes Creus, Manantials, els, Planeta, la
  • Extensió: 73
  • Habitants: 906

Situació geogràfica

Aiguamúrcia, el municipi més gran de la comarca de l’Alt Camp, està situat entre el puig de Montagut i la serra de Montmell, zona muntanyosa que separa el Penedès del Camp de Tarragona. Pel vessant occidental arriba a la riba dreta del Gaià, entre el Pont d'Armentera i Vila-rodona; pel vessant oriental, comprèn l'alta vall de la riera de Manlleu o de Marmellà, afluent per la dreta del Foix.

Clima

El clima és mediterrani temperat i suau, amb diferències moderades entre les estacions de l’any. Les precipitacions són escasses i es produeixen principalment a la primavera i a la tardor. El vent més important és el serè, propi de l'hivern, que pot assolir velocitats considerables.

Activitats econòmiques

Aiguamúrcia disposa de dos cellers productors de cava i vi amb Denominació d’Origen Penedès. El cultiu de la vinya constitueix el recurs econòmic més important del municipi.

Història

Hi ha dues hipòtesis sobre l’etimologia d’Aiguamúrcia: l’una el fa provenir del llatí aqua murcida (‘aigua estancada’) i l’altra de la deessa Murtra (Venus), a qui estarien consagrades les aigües del Gaià (Aquae Murtra).

El que és segur és que la història del municipi arrenca al segle X al voltant dels castells d’Albà i de Selma, i que al segle XII s’hi establí la comunitat monàstica de Santes Creus.

La monumentalitat de les obres del monestir va fer que no es donés per finalitzat fins al segle XVIII. La decadència de la vida monacal a Santes Creus començà al segle XIX i l'any 1835 es produí l’exclaustració.

De llavors ençà, l’edifici monàstic va ser objecte de saquejos i diverses inclemències, fins que el 1931 es constituí el Patronat de Santes Creus, amb l’objectiu de restaurar-lo i preservar-lo.

Què veure-hi

El principal reclam del municipi és el monestir de Santes Creus. Forma part de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya, integrada també pels monestirs de Poblet (Conca de Barberà) i Vallbona de les Monges (Urgell). 

Dels tres monestirs cistercencs, Santes Creu és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció. Fundat al 1150 i establert a Santes Creus a partir del 1160, passà per diverses etapes glorioses fins que l'any 1835 es produí l'exclaustració definitiva dels monjos.

L’entorn paisatgístic és d’una gran bellesa, amb frondoses arbredes, com l'Albereda de Santes Creus (PEIN),  que contrasten amb les terres de secà que limiten els murs del monestir i les aigües del Gaià. A més, el Palau de l’Abat (segle XVII), la plaça de Sant Bernat i la font del mateix nom, tots d’estil barroc, conformen un magnífic conjunt.

Cal veure també el Sindicat Agrícola d’Aiguamúrcia, situat al celler modernista projectat per Cèsar Martinell. Aquest edifici data del 1914 i atrau tant els amants del modernisme com els de la cultura vinícola.

Què fer-hi

El monestir de Santes Creus és l’eix vertebrador de la majoria de les activitats culturals i de lleure que es fan a Aiguamúrcia. El cenobi també compta amb un important arxiu bibliogràfic, actiu des del 1947. Una altra opció és visitar les botigues de records, fer un volt pel taller de ceràmica o bé assistir als cicles de concerts que s’hi programen cada estiu.

També es pot realitzar la Ruta dels Castells del Gaià o la Ruta de les Barraques de la Pedra Seca. A l'oficina d'informació turística del municipi ofereixen els itineraris d'ambdues rutes.

Els amants de la natura disposen de diversos espais naturals protegits per la Xarxa 2000 (Xarxa Europea d'Espais Naturals) i pel PEIN (Pla d'Espais d'Interès Naturals). En destaca l'Albereda de Santes Creus, i el seu arbre monumental "El Pollancre", que bé mereix una visita.

Per la seva banda, els vins dels cellers són el complement perfecte per acompanyar l’oferta gastronòmica del municipi. A Aiguamúrcia hi ha nombrosos i acollidors restaurants i un parell de masies que ofereixen allotjament de turisme rural.

Voltants

- El conjunt d’arbres monumentals de Querol.
- Les coves i formacions naturals de Pontons.
- La ruta de l’aigua de Cabra del Camp.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Aiguamúrcia
  • Aiguamúrcia

  • Costa Daurada

  • Aiguamúrcia
  • Aiguamúrcia

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya