La festa dels Tres Tombs té un especial caràcter en aquesta població. Segons diu la tradició, sant Ramon va néixer aquí quan el vescomte de Cardona va obrir el ventre de la seva mare ja morta.
En morir sant Ramon Nonat, es van disputar el cos els habitants de Portell (on va néixer), els de Cardona i els mercedaris de Barcelona. Van acordar posar el cadàver damunt d'una mula cega i on caigués morta enterrarien el cos del sant. La mula es va dirigir a l'ermita de Sant Nicolau (lloc on sant Ramon pasturava el seu ramat quan era petit) i hi va fer tres tombs abans de morir. D'aquí ve la tradició dels tres tombs.
Cada 31 d'agost, festivitat de Sant Ramon, es rememora la gesta de la mula i se celebren els Tres Tombs, que duren fins al 3 de setembre, al voltant del monestir mercedari, on ja el 1631 es feien aplecs religiosos. Aquesta tradició, que aplega Ramons i Ramones, es basa a fer tres tombs al monestir encapçalats per algun carro i per la representació teatral dalt d'un remolc d'un exvot de sant Ramon, extret de la important col·lecció que se'n conserva al monestir. En el tercer tomb, reben la benedicció cavalls, carros i tractors... i també moltes dones embarassades, ja que sant Ramon Nonat és el patró de les parteres.
En aquesta diada festiva no hi manca tampoc una fira mercat, on es poden trobar productes artesans i gastronòmics. Hi destaquen plats típics com el rodó de vedella amb bolets, la cassoleta de peus de porc, els canelons, la coca de forner, la coca de recapte i els carquinyolis.
Per als amants de la natura i el senderisme, la ruta de la vall del Llobregós és una excusa per conèixer alguns indrets de Sant Ramon. Els pobles, els monuments i la gran quantitat d'esglésies i capelles d'origen romànic estan situats en llocs estratègics i sorprenents, en un entorn natural, cultivat i molt respectat. La ruta té un recorregut total de setanta quilòmetres, surt de Cervera i passa, entre altres, per Sant Ramon i Portell, tot voltant la línia que forma el riu Llobregós.