Sant Ramon

Guia de Municipis

Les joies patrimonials del municipi són el santuari i el monestir de Sant Ramon, que precisament va donar origen, al segle XIII, a la població, ja que al seu voltant es va erigir el nucli de Portell. Posteriorment tot el conjunt d'edificacions va prendre el nom de Sant Ramon.

Avui el terme està format pels pobles de Sant Ramon, Portell, Gospí i Viver de Segarra i dos nuclis deshabitats, el de Mont-rós i la Torre Majanell. La major part de la població treballa al camp, però ja comença a despuntar el sector industrial.



Imprescindibles

- Seguir la ruta pels camins de la vall del Llobregós per poder contemplar el passat romànic d’aquest municipi.
- Participar en la tradicional festa dels Tres Tombs, molt popular arreu de Catalunya, en el poble que la va veure néixer.
- Gaudir de l’arquitectura del monestir i el santuari de Sant Ramon i conèixer la peculiar història d’aquest sant.


Suggeriments

  • Comarca: Segarra
  • Província: Lleida
  • Localitat: Gospí, Manresana, la, Portell, Viver de Segarra
  • Extensió: 19
  • Habitants: 565

Situació geogràfica

És un municipi d’interior de Catalunya, a l’est de Lleida. Està situat al sector més alt de la comarca de la Segarra, damunt dels altiplans del pla de Sant Ramon i del Viver, que separen les riberes del riu Sió i del riu Llobregós. Sobre aquest altiplà sec hi ha petits tossals que trenquen la monotonia del paisatge, com és el cas del tossal de Sant Ramon, el de les Forques i el Mont-ros, que constitueix el punt més elevat del municipi, amb 700 metres.

Clima

El clima és mediterrani, marcadament continental. A l’hivern el fred és bastant intens, i s’arriben a temperatures sota zero. A la tardor, desembre i gener puja la boira, tot i que darrerament ha minvat d’una manera destacable. L’estiu és benigne i de curta duració, i les nits són fresques. Els vents, sense cap muralla de muntanyes que els freni, són intensos.

Activitats econòmiques

L’economia es basa en el sector primari, especialment la ramaderia. El major pes el tenen el sector porcí, oví i el de l’aviram. La proximitat de la Cooperativa de Guissona permet oferir productes necessaris per a l’activitat. Els cultius són de secà: ametllers, cereals i oliveres.

El sector de la construcció i els serveis, comerços i allotjaments als voltants del santuari de Sant Ramon, també ocupen una posició rellevant en l’economia del municipi.

Història

Els vestigis més antics del terme són al petit poble de Viver de Segarra, on hi va haver un poblat iber. A poca distància es troba l'única construcció que es conserva d'aquells pobladors: una font anomenada de Juigues, que és subterrània i de dimensions desconegudes.

El que ara s’anomena Sant Ramon abans es deia la Manresana. El nom li venia de la torre cilíndrica que hi havia dalt del tossal i assenyalava els límits del comtat de Manresa amb la vegueria de Cervera, al segle XI. Hi ha constància del castell de la Manresana des de l’any 1030.

El poble va sorgir al llarg de la carretera de Cervera a Calaf, on hi havia el monestir de Sant Ramon de Portell, bastit pels mercaders dins el terme de Portell.

Què veure-hi

El poble està format per un carrer molt llarg que té als extrems el convent i el castell de la Manresana. El nucli de Sant Ramon està presidit pel gran monestir i l'església, construïts entre els segles XVII-XIX sobre un monestir mercedari fundat al segle XIII.

Situat al nord de Sant Ramon, el poble de Gospí destaca pel castell, avui casa senyorial adossada a una torre cilíndrica medieval. L'església romànica de Sant Martí conserva l'entrada medieval i altres parets antigues, però ha estat modificada posteriorment.

El poble de Portell està situat al nord-est de Sant Ramon. La major part de les cases formen un carreró central que s’inicia en un portal i transcorre en pendent per la part de ponent. A la part baixa del nucli hi ha una capella, dedicada a sant Ramon Nonat, amb un cristall de sal a la rosassa.

A la part alta del poble es troba l'església parroquial de Sant Jaume de Portell, un edifici força heterogeni en tot el seu conjunt, amb campanar de torre. A més, manté immersos en la construcció alguns testimonis romànics.

Què fer-hi

La festa dels Tres Tombs té un especial caràcter en aquesta població. Segons diu la tradició, sant Ramon va néixer aquí quan el vescomte de Cardona va obrir el ventre de la seva mare ja morta.

En morir sant Ramon Nonat, es van disputar el cos els habitants de Portell (on va néixer), els de Cardona i els mercedaris de Barcelona. Van acordar posar el cadàver damunt d'una mula cega i on caigués morta enterrarien el cos del sant. La mula es va dirigir a l'ermita de Sant Nicolau (lloc on sant Ramon pasturava el seu ramat quan era petit) i hi va fer tres tombs abans de morir. D'aquí ve la tradició dels tres tombs.

Cada 31 d'agost, festivitat de Sant Ramon, es rememora la gesta de la mula i se celebren els Tres Tombs, que duren fins al 3 de setembre, al voltant del monestir mercedari, on ja el 1631 es feien aplecs religiosos. Aquesta tradició, que aplega Ramons i Ramones, es basa a fer tres tombs al monestir encapçalats per algun carro i per la representació teatral dalt d'un remolc d'un exvot de sant Ramon, extret de la important col·lecció que se'n conserva al monestir. En el tercer tomb, reben la benedicció cavalls, carros i tractors... i també moltes dones embarassades, ja que sant Ramon Nonat és el patró de les parteres.

En aquesta diada festiva no hi manca tampoc una fira mercat, on es poden trobar productes artesans i gastronòmics. Hi destaquen plats típics com el rodó de vedella amb bolets, la cassoleta de peus de porc, els canelons, la coca de forner, la coca de recapte i els carquinyolis.

Per als amants de la natura i el senderisme, la ruta de la vall del Llobregós és una excusa per conèixer alguns indrets de Sant Ramon. Els pobles, els monuments i la gran quantitat d'esglésies i capelles d'origen romànic estan situats en llocs estratègics i sorprenents, en un entorn natural, cultivat i molt respectat. La ruta té un recorregut total de setanta quilòmetres, surt de Cervera i passa, entre altres, per Sant Ramon i Portell, tot voltant la línia que forma el riu Llobregós.

Voltants

- Cervera.
- Els castells de Florejacs i de Meià.
- La vila closa medieval, a les Oluges.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Ramon
  • Sant Ramon

  • Terres de Lleida

  • Sant Ramon
  • Sant Ramon

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya