Sant Llorenç de Morunys compta amb una història mil·lenària vinculada a les lluites territorials entre diversos comtes i, sobretot, a la vida del monestir de Sant Llorenç.
L’origen de la població es remunta a una primitiva església i una casa on residien diversos monjos sota regles canonicals visigòtiques. Durant el segle X, en el marc de la campanya de repoblament de la zona, es va dotar de terres l’església. El 989 el comte Ermengol d’Urgell va cedir-li tot el territori de la vall de Lord Sobirà i la parròquia de Posada.
Al segle XI Sant Llorenç va quedar unit al monestir de Tavèrnoles com a priorat, per iniciativa del bisbe Ermengol i la comtessa Ermessenda. El priorat de Sant Llorenç va dependre de Tavèrnoles fins al segle XIII, amb l’excepció de petits períodes en què va estar unit al monestir de Tresponts i al de Ripoll.
L’any 1297, el vescomte de Cardona Ramon Folc VI va proposar un canvi en la situació, que contemplava la creació d’una vila closa al costat del monestir, amb la jurisdicció compartida entre Sant Llorenç i els Cardona. El monestir de Sant Llorenç va prosperar gràcies al desenvolupament de la vila. Unit sempre a Tavèrnoles, Sant Llorenç va mantenir-se fins al 1592, quan va ser secularitzat pel papa Climent VIII.
La prosperitat de la nova vila de Sant Llorenç de Morunys va ser garantida durant segles per la fabricació de draps de llana o piteus. Aquesta activitat hauria començat durant el segle XIV i s’hauria perllongat fins a finals del segle XIX.
La vila va convertir-se en centre d’una de les batllies del vescomtat de Cardona, que després esdevindria comtat i ducat. El condomini de la família vescomtal, amb la secularització de Sant Llorenç, va haver de ser compartit amb la Seu de Solsona.
Després del trasbals de la Guerra del Francès, a principis del segle XIX, la vila va patir un dels pitjors episodis de la seva història. L’any 1823, en el marc d’una revolta antiliberal, l’exèrcit liberal dirigit per Antoine Rotten va arribar a Sant Llorenç del Munt i va saquejar i incendiar la vila.
La població va ressorgir amb rapidesa i va participar també en les guerres carlines. Va ser un dels baluards de les tropes de Tristany i del Ros d’Eroles, i fou també la base de Cabrera i el seu estat major durant la Segona Guerra Carlina (1849).